MKVK közleményei

Speciális kedvezmény Canon dokumentumszkennerekre tagjainknak
2020.09.22.

Canon dokuszkennerTájékoztatjuk kamarai tagjainkat, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel együttműködő partnereink továbbra is biztosítják a kedvezményes beszerzési lehetőséget a Canon professzionális dokumentumszkennerek után érdeklődő tagjaink számára. A lista újabb modellekkel bővült, melyekhez további kedvezmények, vagy ajándék hordtáskák társulnak.

tovább...
Ingyenes céginformációs szolgáltatás aktív tagjaink részére
2020.07.28.

Credit Online logoÖrömmel értesítjük a kamarai tagságot, hogy ingyenes céginformációs szolgáltatás válik elérhetővé a könyvvizsgálói tevékenységet nem szüneteltető tagsági jogállású kamarai tagok számára.

tovább...
Adatexport útmutató / Data export guide
2020.07.08.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara kialakította a kis- és középvállalkozások könyvvizsgálati tesztelésére és könyvelt adataik archiválására önkéntesen alkalmazható Adatexport útmutatóit. A kamara célja, hogy egységes tartalmi és strukturális követelmények megfogalmazásával segítse a kettős könyvviteli programot készítő és értékesítő szervezeteket a könyvvizsgálatoknál önkéntesen alkalmazható analitikus és szintetikus adatállományok letöltésének előkészítését.

tovább...
Adatszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás
2020.06.30.

Felhívjuk tisztelt könyvvizsgáló kollégák figyelmét, hogy a kötelező adatszolgáltatás kitöltésével kapcsolatban felmerülő kérdéseik megválaszolásában a kamara területi szervezetei készséggel állnak rendelkezésükre. Elérhetőségük alább találják:

tovább...
Útmutató a 2020. évi adatszolgáltatás kitöltéséhez
2020.06.26.

A kamarai adatszolgáltatás magába foglalja a közfelügyelet felé teljesítendő, a minőség-ellenőrzés számára benyújtandó, valamint a kamara felé évente kitöltendő adatok benyújtását. A kamarai törvény előírása szerint 2020. július 15-ig teljesítendő adatszolgáltatás során a 2019. július 1. és 2020. június 30. között kiadott jelentésekről kell a jelentést aláíró természetes személy könyvvizsgálónak adatot szolgáltatnia.   

tovább...
A 2020. évi adatszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató
2020.06.26.

Tájékoztatjuk a kamarai tagságot, hogy a mai napon megnyílt a 2020. évi kamarai adatszolgáltatás teljesítésének lehetősége.  Az adatszolgáltatás a kamarai honlapon keresztül az ügyfélkapus/KAÜ-s hitelesítő belépést követően nyújtható be.

tovább...
Tájékoztató a független könyvvizsgálói jelentés elektronikus aláírásáról szóló szabályzatról
2020.04.20.

Tájékoztatjuk a kamarai tagságot, hogy a kamara elnöksége 2020. április 17.-i ülésén megtárgyalta, majd a kamara elnöke jóváhagyta a független könyvvizsgálói jelentés elektronikus okiratban történő kiállításával és az ahhoz szükséges elektronikus aláírás alkalmazásával kapcsolatos szabályzatot, amely 2020. április 20-ától lép hatályba.

tovább...
Közlemény a jogi személyek veszélyhelyzetben történő működését biztosító 102/2020. (IV. 10.) kormányrendeletről
2020.04.17.

A 2020. április 10-én megjelent – a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló – 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet számos pontban érinti a könyvvizsgáló szolgáltatókat, illetve ügyfeleiket, valamint a Magyar Könyvvizsgálói Kamarát, melyből a legfontosabb átmeneti – többek között az ülésezésre és a döntéshozatalra, a pénzügyi és testületi beszámolók elfogadása, elektronikus eszközök használatára vonatkozó – rendelkezésekről készített a Főtitkári Hivatal egy segítő szándékú összegzést.

tovább...
Elhunyt Dr. Borbás Máté
2020.04.02.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 77. évében, 2020. március 29-én elhunyt Dr. Borbás Máté, Dr. Bartók Nagy András Életműdíjjal kitüntetett okleveles könyvvizsgáló, a kamara első elnöke. Búcsúztatásának időpontjáról a család később dönt.

tovább...
Felhívás a 2019. évben teljesített adatszolgáltatás kiegészítésére
2020.03.26.

Az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Főosztálya a tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Könyvvizsgálói Kamara rendelkezésére bocsátotta azon gazdálkodók adatait, amelyek 2019. évben a 2018. évi pénzügyi kimutatások vonatkozásában könyvvizsgálói jelentést tettek közzé.
A Kamara a rendelkezésére álló adatbázisok összevetését követően ügyfélkapun keresztül felhívást küldött az érintett könyvvizsgálóknak, hogy a 2019. évi adatszolgáltatásból ténylegesen hiányzó megbízását/ait 2020. április 30. napjáig pótlólag lejelenteni szíveskedjenek. A kiegészítést a honlapunkon a Saját adatok / 2019. évi Kiegészítő Adatszolgáltatás menüpontban elérhető pótlapon lehet online kitölteni, bejelentkezést követően.
FONTOS! Kérjük, hogy könyvvizsgáló kollégák szíveskedjenek ellenőrizni az ügyfélkapus tárhelyüket és amennyiben a fenti témában felhívást kaptak, a megadott határidőben belül egészítsék ki a 2019. évben teljesített adatszolgáltatásukat a ténylegesen kimaradt megbízással/megbízásokkal.

tovább...
Felhívás másodlagos státusz rendezésére
2020.03.24.

A főtitkári hivatal a felvételi bizottság megbízásából és felkérésére leellenőrizte, hogy a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet nem szüneteltető (a továbbiakban: aktív) tagsági jogállású kamarai tag könyvvizsgálók a cégnyilvántartás adatai szerint mely gazdasági társaságoknál állnak vezető tisztségviselői jogviszonyban.

A főtitkári hivatal figyelemfelhívást küldött ki ügyfélkapun keresztül azon tagoknak, akiknél felmerül annak lehetősége, hogy aktív tagsági jogállása ellenére a kamarai törvény 11. § (1) bekezdésének d) pontja szerinti jogviszonyban áll; könyvvizsgáló cégnek nem minősülő gazdasági társaságban vezetői tisztségviselőként személyes közreműködésre kötelezett, másodlagos státuszengedély (Kkt. 11. § (2) bekezdés alkalmazásának engedélyezése) nélkül.

FONTOS! Kérjük, hogy könyvvizsgáló kollégák szíveskedjenek ellenőrizni az ügyfélkapus tárhelyüket és amennyiben a fenti témában felhívást kaptak, a megadott határidőben belül rendezzék jogviszonyukat/jogviszonyaikat.

tovább...
Tájékoztatás a járvány megelőzése érdekében tett kamarai intézkedésekről
2020.03.16.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (a továbbiakban: kamara) fokozott figyelemmel kíséri a hazai járványügyi helyzetet, és a hatóságok útmutatásait betartva, minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kialakult helyzetben természetesen elsődleges szempont (a teljesség igénye nélkül) a kamarai tagok, könyvvizsgáló hallgatók, vizsgázók és vizsgáztatók, valamint a munkavállalók és családtagjaik biztonsága, egészségének védelme.

tovább...
Elhunyt Kovács József
2020.02.28.

Fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 92. évében, elhunyt Kovács József okleveles könyvvizsgáló. Temetése 2020. február 24-én 16. órakor volt Budapesten a Szent Gellért Urnatemetőben.

tovább...
Miniszteri kitüntetésben részesült Siklós Márta, az MKVK Adótagozat elnöke
2019.12.20.

Örömmel tájékoztatjuk a könyvvizsgáló kollégákat, hogy Siklós Márta, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Adótagozatának elnöke miniszteri kitüntetésben részesült, melyet 2019.december 6-án, a Vállalkozók Napján vett át Varga Mihály Pénzügyminisztertől. Siklós Márta több évtizedes szakmai munkájának elismeréseként kapta a „Magyar Gazdaságért Díjat”.

tovább...
Könyvviteli szolgáltatók minőségbiztosítási rendszerének kialakítása – megalakult a minősítő munkacsoport
2019.12.04.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2019. november 25-én a könyvviteli szolgáltatók önkéntes minőségbiztosítási rendszerének kialakításában. A Kamara 2019. december 15-ével tervezi elindítani a könyvviteli szolgáltatók minősítő szolgáltatását, amely a könyvviteli és számviteli szolgáltatás magyarországi színvonalának emelését megcélozva a könyvviteli szolgáltatók, könyvelési tevékenységet folytatók számára nyújt lehetőséget a szolgáltatásaik szakmai színvonalának egy önkéntes alapon működő minőségellenőrzés során való elismertetésére és a megszerzett minősítés szakmai és a megrendelői oldal számára való kihirdetésére.

tovább...
Titoktartási kötelezettség megőrzéséről szóló állásfoglalás frissítése
2019.11.26.

Felhívjuk kamarai tagjaink figyelmét, hogy frissítésre került a könyvvizsgálói adatszolgáltatási és titoktartási kötelezettség megőrzése témakörben kiadott kamarai állásfoglalás. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Fegyelmi Bizottsága, az irányadó törvényi szabályozás időközbeni módosításaira tekintettel, aktualizált állásfoglalást tett közzé, amely a Fegyelmi Bizottság közérdekű szakmai állásfoglalásai oldalon érhető el.

tovább...
Dr. Kandrács Csaba, az Magyar Nemzeti Bank újonnan megválasztott alelnöke, látogatást tett a Kamarában
2019.11.21.

2019. október 11-én a Magyar Könyvvizsgáló Kamarában tett látogatást Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. október 2-ától megválasztott alelnöke, akit Dr. Pál Tibor, a kamara elnöke, Dr. Hegedűs Mihály alelnök, dr. Makai Dániel, főtitkár és Agócs Gábor, a Pénz és Tőkepiaci Tagozat elnöke fogadott. A jó hangulatban telt találkozón a résztvevők egyetértettek abban, hogy az eddig is jó kapcsolatokat ápoló két szervezetnek közösek az érdekeik a pénzügyi szektor szakmai színvonalának erősítésében.

tovább...
Elhunyt Szálinger Ferenc
2019.10.28.

Fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 71. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Szálinger Ferenc kamarai tag könyvvizsgáló. Temetése 2019. október 25-én 11. órakor volt Kaposváron a Keleti temetőben.

tovább...
Jogi adatbázis szolgáltatással kapcsolatos közlemény
2019.10.15.

Örömmel értesítjük Önöket, hogy 2019. július 1-jével ingyenes jogi adatbázis szolgáltatás válik elérhetővé a könyvvizsgálói tevékenységet nem szüneteltető tagsági jogállású kamarai tagok számára.

tovább...
Elhunyt dr. Sugárné Kéri Anna
2019.10.08.

Fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 53. évében, rövid ideig tartó súlyos betegség következtében elhunyt dr. Sugárné Kéri Anna kamarai tag könyvvizsgáló. Temetése 2019. október 28-án 11:15 órakor a budapesti Farkasréti temető, Makovecz-ravatalozóban lesz (Cím: 1124 Budapest, Németvölgyi út 99.).

tovább...
Kiegészítő Pótlap a 2018. évben teljesített adatszolgáltatás kiegészítésére
2019.09.13.

A 2019.07.12.-i közleményben részletezett előzményekkel összefüggésben tájékoztatjuk az érintett kamarai tagokat, hogy a mai napon megnyílt a lehetőség a 2018. évben teljesített, 2017. évi pénzügyi kimutatásokra vonatkozó kamarai adatszolgáltatás kiegészítésére, melyet KAÜ-s azonosítást követően, pótlapon lehet megtenni 2019. szeptember 25. napjáig.
Az idén benyújtott, 2018. évi pénzügyi kimutatásokra vonatkozó kamarai adatszolgáltatás esetleges módosítása/kiegészítése, annak feloldását követően lehetséges, melyet írásban (akár elektronikus úton) a főtitkári hivatalnál szükséges kezdeményezni.

tovább...
GDPR tájékoztató és szabályzat minta kamarai tagok részére
2019.07.24.

A 2018. május 25-én hatályba lépő Általános Adatvédelmi Rendelet (továbbiakban: GDPR) vonatkozásában a kamarai tag könyvvizsgálókat és könyvvizsgáló cégeket (továbbiakban együtt: könyvvizsgáló) érintő kötelezettségek teljesítésének elősegítése érdekében a kamara a következő dokumentumokat teszi közzé. Frissítés! Frissítettük a könyvvizsgálók Belső Szabályzat Mintáját. A szabályzat-minta 2. sz. mellékleteként elérhető a Kkt. 3. § (1) szerinti tevékenység során kezelt adatok kezelésére vonatkozó jogalap vonatkozásában az érdekmérlegelési teszt.

tovább...
Útmutató a 2019. évi adatszolgáltatás kitöltéséhez
2019.07.22.

A kamarai adatszolgáltatás magában foglalja az előző beszámolási időszakban kiadott független könyvvizsgálói jelentések mellett a korábban közfelügyelet felé teljesítendő, a minőség-ellenőrzés számára benyújtandó, valamint a kamara felé évente kitöltendő adatok benyújtását. A kamarai törvény előírása szerint 2019. július 15-ig teljesítendő adatszolgáltatás során a 2018. július 1. és 2019. június 30. között kiadott jelentésekről kell a jelentést aláíró természetes személy könyvvizsgálónak adatot szolgáltatnia. Az ügyfélkapus/Központi Azonosítási Ügynöki (KAÜ-s) hitelesítő funkció új honlapba történő beépítésének elhúzódására figyelemmel az idei adatszolgáltatás lezárásának időpontja 2019. július 22-e.   

tovább...
Adatszolgáltatással kapcsolatos figyelemfelhívás
2019.07.12.

A tavalyi adatszolgáltatással kapcsolatos egyeztetések tapasztalatai alapján szeretnénk felhívni a könyvvizsgáló kollégák figyelmét az adatszolgáltatás körültekintő teljesítésére és a cikkünkben összegyűjtött hiányosságok elkerülésére.

tovább...
Elindult a 2019. évi kamarai adatszolgáltatás
2019.07.02.

Tájékoztatjuk a Kamarai Tagságot, hogy a 2019. évi kamarai adatszolgáltatás elérhetővé vált.
Az adatszolgáltatást a honlap felső részt található Bejelentkezés gombra kattintva, ügyfélkapus belépést követően tudják teljesíteni.

tovább...
Elindult a Magyar Könyvvizsgálói Kamara új honlapja
2019.06.28.

Tájékoztatjuk tagjainkat és a szíves érdeklődőket, hogy az új kamarai honlap megújult külsővel, biztonságosabb és fejlettebb technikai és tartalomkezelő háttérrel várja látogatóit.

tovább...
Figyelemfelhívás vállalkozások felé - Lényeges tudnivalók a banki adategyeztetéssel kapcsolatban
2019.06.24.
A 2017 júniusában hatályba lépett, pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-áig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában másnaptól az adott bankok, takarékszövetkezetek és az egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett ügyfelek megbízásait. tovább...
Adatszolgáltatás 2019
2019.06.19.

Elérkezett az idei évi kamarai adatszolgáltatás ideje, amely magában foglalja az előző beszámolási időszakban kiadott független könyvvizsgálói jelentések mellett a korábban közfelügyelet felé teljesítendő, a minőség-ellenőrzés számára benyújtandó, valamint a kamara felé évente kitöltendő adatok benyújtását. Az idei év adatszolgáltatás rendjéről és változásairól az alábbiakban adunk tájékoztatást.

tovább...
Közlemény a Kamara honlapjának megújulásáról
2019.06.17.
Ezúton szeretnénk tájékoztatni tagjainkat arról, hogy a Kamara honlapja hamarosan megújult külsővel, biztonságosabb és fejlettebb technikai és tartalomkezelő háttérrel várja látogatóit. tovább...
Tájékoztató az elfogadói nyilatkozatokon szereplő könyvvizsgáló nevének a BM személyi adatbázisához illeszkedő megadásáról
2019.05.30.
A kamarai tagoktól kapott visszajelzések alapján szeretnénk felhívni a könyvvizsgáló kollégák szíves figyelmét arra, hogy a vonatkozó cégbejegyzési (változásbejegyzési) eljárások során a szükséges cégiratok (így a létesítő okiratok, elfogadó nyilatkozatok, megválasztást tartalmazó legfőbb szervi határozatok, stb.) megfogalmazásánál körültekintően adják meg, illetve rögzítsék a könyvvizsgálatért személyében felelős könyvvizsgáló nevét: a feltüntetett névnek egyeznie kell a BM személyi adatbázisában szereplő névvel. tovább...
Elhunyt Agócsné Keresztényi Ágnes
2019.05.21.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2019. május 16-án, életének 65. évében elhunyt Agócsné Keresztényi Ágnes, a kamara elnökségének tagja. Agócsné Keresztényi Ágnest a Magyar Könyvvizsgálói Kamara a saját halottjának tekinti. Temetése 2019. május 24-én 13.00 órakor lesz a szegedi Belvárosi Temetőben. /6728 Szeged, Fonógyári út 63. (Bajai út mentén)/

tovább...
Tájékoztató a pártoló személyek, pártoló szervezetek és szenior könyvvizsgálók nyilvántartásba vételéről és törléséről szóló, illetve a könyvviteli szolgáltatók önkéntes kamarai minőségbiztosítási rendszeréről szóló szabályzatokról
2019.04.25.

A kamara elnöksége 2019. április 5-i ülésén fogadta el a pártoló személy, pártoló szervezet és szenior könyvvizsgáló jogviszony részletszabályait, valamint a minőségbiztosítási rendszer elemeit tartalmazó szabályzatokat, melyek 2019. április 15-én léptek hatályba.

tovább...
Elhunyt Dr. Tétényi Zoltán
2019.03.07.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 98. évében, 2019. február 12-én elhunyt Dr. Tétényi Zoltán, Dr. Bartók Nagy András Életműdíjjal kitüntetett könyvvizsgáló, a Pénzügyi és Számviteli Főiskola egykori főigazgatója.

tovább...
Tájékoztató a kamarai törvény és a kamara szabályzatainak módosításairól
2019.01.29.

A Kamara kezdeményezésére 2018-ban számos ponton módosult a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Kkt.), mely módosítások egyrészt lehetővé, másrészt szükségessé tették a Kamara szabályzatainak a módosítását.

tovább...
Részvénytársaságok részvény-előállítási kötelezettsége
2018.07.16.

A CODEX Értékpapírnyomda Zrt. és a CODEX Értéktár Zrt. megkereséssel élt a kamara felé, mely szerint esetenként előfordul, hogy adott részvénytársaság részvényeinek előállítására (dematerializált részvények esetében keletkeztetésére) a Ptk. 3:216. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak ellenére nem, vagy csak több éves késedelemmel kerül sor. A megkereséssel élő szervezetek kérését tolmácsolva ezúton kérjük az érintett ügyfélkörrel rendelkező kamarai szolgáltatókat arra, hogy a lehetőségeikhez képest szíveskedjenek felhívni megbízóik figyelmét a részvények előállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésére.

tovább...
ÚTMUTATÓ a 2018. évi adatszolgáltatás kitöltéséhez
2018.06.28.

A kamarai törvény előírása szerint július 15-ig teljesítendő adatszolgáltatás során a 2017. július 1. és 2018. június 30. között kiadott jelentésekről kell a jelentést aláíró természetes személy könyvvizsgálónak adatot szolgáltatnia. A kamarai adatszolgáltatás magában foglalja a korábban közfelügyelet felé teljesítendő-, a minőség-ellenőrzés számára benyújtandó, valamint a kamara felé évente kitöltendő adatszolgáltatást.

tovább...
NAV – MKVK Közös közleményMultinacionális vállalatcsoport magyar tagvállalatánál a számviteli törvényben előírt könyvvezetési és beszámoló készítési előírásoknak való megfelelésről
2018.06.26.

A jelen közleménnyel felhívjuk a gazdálkodókat az adóhatósággal és az állandó megbízott könyvvizsgálóval való együttműködésük fontosságára annak érdekében, hogy az adóellenőrzések és a jogszabályban előírt kötelező könyvvizsgálat egyaránt érdemben lefolytatható legyen, a gazdálkodóra nézve hátrányos jelentősebb megállapítások és következmények nélkül.

tovább...
Módosultak a kamara szabályzatai
2018.06.11.

Az elnökség és a küldöttgyűlés módosításokat fogadott el a Magyar Könyvvizsgálói Kamara alapszabályában, etikai és felvételi szabályzatában, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésére és megakadályozására szolgáló könyvvizsgálói tevékenység, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásának kamarai ellenőrzéséről szóló szabályzatban (a továbbiakban pénzmosásos ellenőrzési szabályzat), továbbá a minőségellenőrzési bizottság szervezeti-és működési szabályzatában. A módosított kamarai szabályzatok a kamarai honlapon letölthetőek.

tovább...
Elhunyt Torma József
2018.06.06.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2018. június 3-án, életének 68. évében elhunyt Torma József, a kamara Fegyelmi Bizottságának elnöke. Temetése 2018. június 12-én 13.00 órakor volt a nyíregyházi Északi temetőben, a főravatalozóban (Cím: 4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 5.).

tovább...
Változások a 2018. évi adatszolgáltatásban
2018.06.05.

Az adatszolgáltatás kitöltésének a módja teljesen megegyezik az előző években megszokottakkal. A bekért adatok körében sincs lényeges eltérés, azonban egyrészt az egyszerűsítés, másrészt a GDPR előírásainak való megfelelés miatt csökkent a megadandó adatok köre. Az alábbiakban a változásokról adunk tájékoztatást.

tovább...
Eljárás egyszemélyes könyvvizsgáló cég egyedüli tagjának, ügyvezetőjének elhalálozása esetén
2018.05.08.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamarához (a továbbiakban: Kamara) a közelmúltban több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy mi a megfelelő eljárás abban az esetben, ha az egyedüli taggal, illetve tulajdonos-ügyvezetővel rendelkező könyvvizsgáló cégnél a tulajdonos-ügyvezető elhalálozott. Ki jogosult ilyen esetben a könyvvizsgáló cég folyamatban lévő megbízásainak a teljesítésére, a könyvvizsgálatok elvégzésére és a könyvvizsgálói jelentések kiadására?

tovább...
Számvevőszéki tapasztalatok a kamara fegyelmi eljárásai tükrébenDr. Pál Tibor találkozója Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével
2018.01.02.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (Kamara) kezdeményezésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Kamara elnöke 2017. december 28-án megbeszélést folytatott az ÁSZ könyvvizsgálattal kapcsolatos általános és különös tapasztalatairól. A legfontosabb téma azoknak a számvevőszéki ellenőrzések során megfogalmazott tapasztalatoknak értékelése, illetve a megállapítások számának növekedése volt, amelyek alapján az ÁSZ folyamatosan a Kamarához fordul az ellenőrzései során a számvevők által feltárt szabálytalanságokhoz kapcsolódó gyanú esetén.

tovább...
Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos közlemény
2018.01.02.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (a továbbiakban: kamara) az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: E-ügyintézési törvény) rendelkezései értelmében 2018. január 1-jétől kezdődően köteles elektronikus ügyintézési lehetőséget biztosítani.

tovább...
Kínai delegáció látogatása a Kamarában
2017.10.26.

Az idén megrendezett nemzetközi konferencia után is a Kamara folyamatosan bővíti tovább nemzetközi szintű együttműködését más országok szakmai kamaráival, a tapasztalatcsere érdekében. Ennek keretében 2017. október 16-án a Kamara, székhelyén fogadta Kína Henan Tartománya delegációját, akik magyarországi szakmai látogatásuk keretében kérték erre fel Dr. Pál Tibor elnök urat.
 

tovább...
Jubileumi rendezvény
2017.10.17.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara vezetősége a jubileumi év alkalmából 2017. október 13-án jubileumi rendezvényt tartott. A rendezvényen a kamara jelenlegi és egykori vezetőin kívül jelen voltak az életműdíjjal kitüntetettek, valamint a szakma egyéb kiválóságai is.

tovább...
Tájékoztató a minősítésekről
2017.07.13.

A pénzügyi intézményi, a befektetési vállalkozási, a pénztári és a biztosítói minősítések megadásának 2015. szeptember 1-jétől a szakmai minősítő vizsga teljesítése is a feltétele, melynek a minősítéssel már rendelkező könyvvizsgálóknak is meg kell felelniük 2017. december 31-ig. 
 

tovább...
Összefoglaló az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló, 2017. június 26-án hatályba lépett 2017. évi LII. évi törvény szabályozási koncepciójáról és ezzel összefüggésben
2017.07.06.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Alapokmánya alapján a Biztonsági Tanács (ENSZ BT) a nemzetközi béke és biztonság fenntartása vagy helyreállítása érdekében bizonyos, fegyveres erők felhasználásával nem járó rendszabályok, azaz korlátozó intézkedések (szankciók) foganatosításáról határozhat, melyeket az ENSZ tagállamoknak végre kell hajtaniuk. E szankciók a nemzetközi béke és biztonság érdekében folytatott nemzeti és többoldalú külpolitikai fellépés egyik eszközét jelentik.

tovább...
Összefoglaló a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló, 2017. június 26-án hatályba lépett 2017. évi LIII. évi törvény szabályozási koncepciójáról és ezzel összefüggésben a könyvvizsgáló szolgáltatókat érintő vá
2017.07.06.

A pénzügyi rendszerek pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásnak megelőzéséről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv (2015/849 európai parlamenti és tanácsi irányelv) 2015. június 26-án lépett hatályba. A tagállamok 2017. június 26-ig voltak kötelesek hatályba léptetni azokat a Törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezen Irányelvnek megfeleljenek.

tovább...
Módosultak a kamara szabályzatai
2017.05.24.

A küldöttgyűlés módosításokat fogadott el a Magyar Könyvvizsgálói Kamara alapszabályában, szakmai továbbképzési szabályzatában, a minőségellenőrzési bizottság szervezeti- és működési szabályzatában és alapjaiban kodifikálta újra a kamara etikai szabályzatát, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésére és megakadályozására szolgáló könyvvizsgálói tevékenység, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásának kamarai ellenőrzéséről szóló szabályzatot, továbbá a kamara által adományozható díjakról, elismerésekről szóló szabályzatot. A módosított/újonnan elfogadott kamarai szabályzatok a kamarai honlapon letölthetőek.

tovább...
Tájékoztató a kamara felé kötelezően benyújtandó fedezetigazolásról
2017.05.23.

Ezúton szeretnénk felhívni tisztelt könyvvizsgáló kollégáink figyelmét, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a 2017. évi adatszolgáltatás alkalmával azon tagjainknak, akiknek a kötelező felelősségbiztosítását NEM az MKVK Alkusz Kft. kezeli, ezúttal is kötelezően csatolniuk kell a biztosításukra vonatkozó fedezetigazolásukat. A fedezetigazolás csatolása nélkül az adatszolgáltatás nem teljesíthető! A fedezetigazolás kötelező tartalmi elemeire vonatkozóan az alábbiakban adunk tájékoztatást.

tovább...
Gyakran ismételt kérdések - segítség a honlap használatához
2017.04.19.

Kérjük, figyelmesen olvassa át a Gyakran Ismételt Kérdésekben leírt információkat! Nagyon valószínű, hogy így kérdésére azonnal megtalálja a választ.

tovább...
Belépés és Ügyfélkapu
2017.04.19.
Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több könyvvizsgáló kollégánk használja ügyfélkapus azonosítóját a megújult honlapra történő bejelentkezéshez. Reméljük, a bejelentkezve elérhető szolgáltatások bővülésével ez az arány csak nőni fog. Ezzel az írásunkkal azoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik még nem tudtak bejelentkezni a honlapra azonosítójukkal, vagy nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval.
Felhívjuk a tisztelt könyvvizsgáló kollégiáink figyelmét, hogy a kamara új honlapjára már csak „ügyfélkapus" azonosítóval lehet belépni, a régi jelszavak nem használhatóak. Az ügyfélkapus azonosító megegyezik a magyarorszag.hu oldalán használt központi azonosítóval, tehát belépni ugyanazon jelszóval kell, mellyel (például) az adóbevallásuk leadásakor lépnek be az APEH oldalán.
tovább...
Megújított együttműködés a NAV-val és az MNB-vel
2017.04.05.

Ebben az évben már a második fontos együttműködési megállapodását írta alá a kamara: a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött együttműködést követően március végén a Magyar Nemzeti Bankkal került aláírásra az együttműködés új feltételeit szabályzó megállapodás.

tovább...
A Főtitkári Hivatal tájékoztatása a könyvvizsgáló cégek és kamarai tag könyvvizsgálók választásáról a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodói körben
2017.04.04.

A közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók (tőzsdén jegyzett gazdálkodók, hitelintézetek (ideértve a takarékszövetkezeteket), biztosítók, befektetési vállalkozások, tőzsdén jegyzett alapokat kezelő befektetési alapkezelők) esetén az Audit Reform Rendelet (mely Magyarországon közvetlenül beépült a jogrendbe) 16. cikke határozza meg az új könyvvizsgáló kiválasztásának folyamatát.

tovább...
Személyes bemutatkozó oldal
2017.02.28.

A kamara erősíteni szeretné a könyvvizsgálók jelenlétét a világhálón, ezért újfajta megjelenési lehetőséget biztosít honlapján tagjai számára. A ’Személyes bemutatkozó oldal’ használatával a törvény által előírt, közérdekből nyilvános tagi adatlapon kívül tagjaink személyes bemutatkozó szöveget, referenciákat, profilképet (vagy akár képgalériát), önéletrajzot stb. is közzétehetnek magukról.

tovább...
Tájékoztató az elektronikus beszámolók beküldésének átalakulásáról
2016.11.10.

Az IM Céginformációs Szolgálata az immáron 1 éve tartó éles üzemi próba-működést követően 2016. december 1. napjától kizárólag az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül biztosítja a letétbehelyezés, illetve közzététel céljából benyújtott beszámolók elektronikus űrlapon történő megküldését.

tovább...
Az ÁSZ jelentése és a kamara észrevételei a kamara tevékenységéről
2016.10.20.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elkészítette és közzétette a Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2012-2014 évi tevékenységére vonatkozó jelentését. Az ÁSZ vizsgálata első körben a kamara Főtitkári Hivatalára, a Fővárosi, a Vas megyei, a Győr-Moson-Sopron és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezetre terjedt ki, melyet második körben már az ország valamennyi területi szervezetére kiterjesztettek. A vizsgálat 2015. novemberében kezdődött és 206 napon át tartott. Az ÁSZ 11 hónap után bocsátotta ki jelentését.

tovább...
Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde és a kamara
2016.09.09.

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara azzal a céllal, hogy a tőzsdén jelenlévő és oda készülő vállalatok, valamint könyvvizsgálóik a lehető legmagasabb színvonalú képzésben részesülhessenek. Ennek érdekében a két szervezet a jövőben az érintett szereplők képzésére még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni.
 

tovább...
IFRS Szakértői névjegyzék
2016.08.15.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Szakértői Bizottsága a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (a továbbiakban: IFRS) szerinti számviteli elszámolás minősítésére vonatkozó szakértői vélemény kiadásáról szóló kamarai szabályzat 6. pontja alapján 2016. július 13-án közzétett pályázati felhívásra beérkezett pályázatokat kiértékelte és elbírálta. A Szakértői Bizottság által vezetett IFRS szakértői névjegyzékbe az alábbi személyek kerültek felvételre:

tovább...
Módosult a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standard (a továbbiakban: MNKS)
2016.07.27.

A könyvvizsgálói közfelügyeleti feladatok ellátásáért felelős nemzetgazdasági miniszter 2016. július 20-án jóváhagyta a "Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standard a nemzetközi könyvvizsgálati és minőségellenőrzési standardok alkalmazásáról” módosítását, amely így 2016. július 21-én hatályba lépett. A módosított MNKS-t a kihirdetését követően induló üzleti évekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységre kell alkalmazni. A kihirdetés napja az a nap, amelyen a módosított MNKS a kamara honlapján megjelentetésre került. (A 2016. július 27-én kihirdetett standard a jelen közlemény végén található linkre való kattintással közvetlenül is elérhető.)

tovább...
Szabályzat az IFRS-ek szerinti számviteli elszámolás minősítésére vonatkozó szakértői vélemény kiadásáról
2016.07.12.

Az Országgyűlés 2016. június 7-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló T/10537 számú törvényjavaslatot, amely többek között módosította az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (a továbbiakban: Art.), és a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvényt (a továbbiakban: Kkt.).

tovább...
Az okleveles könyvvizsgálói képzési program vizsgaelnöki névjegyzéke
2016.07.06.

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter 2016. május 31-én jóváhagyta a Magyar Könyvvizsgálói Kamara okleveles könyvvizsgálói képzési program vizsgaelnöki névjegyzékét. Az vizsgaelnökök kinevezése 2016. május 31-től 5 éves időtartamra szól.

tovább...
Az Okleveles Könyvvizsgálókat Képesítő Testület új tagjai
2016.07.04.

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter 2016. június 20-án jóváhagyta a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Okleveles Könyvvizsgálókat Képesítő Testülete elnöke és tagjai kinevezését. Az OKKT tagjainak kinevezése 2016. április 1-től 5 éves időtartamra szól.

tovább...
A kamara vezetőinek látogatása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban
2016.06.28.

Dr. Pál Tibor, a kamara elnöke, Barsi Éva szakmai alelnök és Dr. Hegedűs Mihály, oktatási alelnök június 23-án bemutatkozó látogatást tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM), ahol Dr. Fónagy János parlamenti államtitkár fogadta a kamara képviselőit.

tovább...
Egyeztetés a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletről
2016.06.06.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a tervezett Pénzügyi Ágazati Közfelügyelettel kapcsolatban vitaanyagot állított össze és küldött meg a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának, valamint az érintett szakmai szervezeteknek. A vitaanyagra a válaszként az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete, a Könyvelők Országos Egyesülete, Minőségi Könyvelők Klubja Egyesülete, Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Könyvelőirodák Országos Szövetsége, valamint a Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai koncepció címmel megfogalmazta véleményét, amelyben a részletekről – például az adószakértői minősítés tervezett megszüntetéséről is véleményt alkotva - nem támogatta a Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet létrehozását.

tovább...
Gazdasági háttértudományok képzés - 2016.05.25.
2016.06.03.

Gazdasági háttértudományok témakörben tartottak képzést a Debreceni Ítélőtáblán. A Magyar Könyvvizsgálói Kamarát Dr. Hegedűs Mihály oktatási alelnök képviselte.

tovább...
Tájékoztatás a könyvvizsgálói felelősségbiztosítás változásairól
2016.05.25.

Az elmúlt időszakban több megkeresés is érkezett a könyvvizsgálói felelősségbiztosításra vonatkozó előírások gyakorlati értelmezésével kapcsolatosan, mellyel összefüggésben a következő tájékoztatást adjuk:

tovább...
Megszavazta a könyvvizsgálat reformját az Országgyűlés
2016.05.10.

Az európai uniós jogharmonizációt célzó törvénymódosítások elsősorban két területen hoznak jelentős változást. Egyrészt a közérdeklõdésre számot tartó gazdálkodóknál vezetnek be 8 illetve 10 évente kötelezõ könyvvizsgáló cég rotációt és jelentős szigorítást az ezen gazdálkodók részére a könyvvizsgálójuk által nyújtható egyéb szolgáltatások terén. Másrészt a könyvvizsgálók tevékenységének ellenőrzésében adnak nagyobb szerepet a könyvvizsgálói közfelügyeletnek, mint végső felelõsséggel bíró illetékes hatóságnak.

tovább...
Tájékoztatás elektronikus kapcsolattartásról
2016.05.04.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) rendelkezései értelmében a jogi képviselővel eljáró fél, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, valamint a közigazgatási szerv 2016. július 1-től köteles elektronikus úton kapcsolatot tartani a polgári perben a bírósággal. E jogalanyok a hatályos szabályozás szerint a keresetlevelet elektronikus úton, általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás igénybevételével kötelesek benyújtani. A jelzett időpont előtt az elektronikus kapcsolattartást az érintettek önként választhatják.

tovább...
A kamara vezetőinek látogatása a Magyar Nemzeti Banknál
2016.04.08.

Dr. Pál Tibor, a kamara elnöke, Dr. Hegedűs Mihály, oktatási alelnök, Barsi Éva szakmai alelnök, és Agócs Gábor a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat Elnöke április 4-én, hétfőn bemutatkozó látogatást tett a Magyar Nemzeti Banknál, ahol Dr. Windisch László alelnök és Keresztes Tamás igazgató fogadta őket. A felek elkötelezettek a szakmai együttműködésre és fontosnak tartják a kapcsolatok bővítését.

tovább...
Perkapu - tájékoztató a bírósággal történő elektronikus kapcsolattartásról
2016.04.04.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) rendelkezései értelmében a jogi képviselővel eljáró fél, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, valamint a közigazgatási szerv 2016. július 1-től köteles elektronikus úton kapcsolatot tartani a polgári perben a bírósággal. A jelzett időpont előtt az elektronikus kapcsolattartást az érintettek önként választhatják.

tovább...
A kamara vezetőinek látogatása a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál
2016.03.09.

Dr. Pál Tibor, a kamara elnöke és Dr. Hegedűs Mihály, oktatási alelnök március 7-én, hétfőn bemutatkozó látogatást tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, ahol Tamásné Czinege Csilla Adószakmai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár fogadta őket. A felek elkötelezettek a szakmai együttműködésre és fontosnak tartják a kapcsolatok bővítését.

tovább...
Találkozó az ICAEW európai igazgatójával
2016.03.04.

2016. február 29-én a kamarába látogatott Martin Manuzi, az ICAEW európai igazgatója, hogy főként minőség-ellenőrzés és oktatás terén együttműködés lehetőségeiről tájékozódjon. A kamarát Dr. Pál Tibor elnök, Dr. Hegedűs Mihály oktatási alelnök és Barsi Éva szakmai alelnök képviselte.

tovább...
A kamara új vezetésének találkozója az Állami Számvevőszék elnökével
2016.02.29.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Horváth Bálint kommunikációs és kapcsolattartási vezető társaságában bemutatkozó látogatáson fogadta a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elmúlt év decemberében megválasztott új vezetését. A kamarai kezdeményezésre létrejött 2016. február 26-i találkozón Pál Tibor elnök, Barsi Éva szakmai alelnök, Hegedűs Mihály oktatási alelnök, valamint Printz János a költségvetési tagozat elnöke képviselte a könyvvizsgálók szervezetét.

tovább...
Az Év Könyvelője 2015 és Az Év Adótanácsadója 2015
2016.02.10.

2015-ben a PENTA UNIÓ Zrt. már negyedik alkalommal szervezte meg „Az Év Adótanácsadója” szakmai versenyt, melynek szakmai támogatói a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja, az RLB-60 Bt. (ügyviteli szoftver) és az Önadózó szaklap voltak.

tovább...
„A kamara jövőjéről akkor lehet beszélni, ha tisztában vagyunk a jelenével” - beszámoló Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár elnökségi ülésen elhangzott beszédéről
2016.02.10.

A kamara újonnan megválasztott elnöksége első ízben 2016. január 22-én ülésezett, mely ülésnek a díszvendége Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára volt. A helyettes államtitkár átfogó képet vázolt fel a könyvvizsgálat helyzetéről, a várható jogszabályi változásokról, valamint a minisztérium kamarával szemben támasztott elvárásairól.

tovább...
Kamarai részvétel a kecskeméti jogásznapon
2016.02.10.

Február 5-én rendezte meg a Kecskeméti Jogásznapot a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Kecskeméti Törvényszék, a Közép-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium, a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a Kecskeméti Törvényszék Dísztermében. A Magyar Könyvvizsgálói Kamarát Dr. Hegedűs Mihály oktatási alelnök képviselte.

tovább...
Segédlet az elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez
2016.02.01.

Több könyvvizsgáló kollégánk jelezte, hogy a tagdíjszámla megnyitásakor nehézségei adódtak az elektronikus számla hitelességének ellenőrzése során. Tájékoztatónkkal a számlát megnyitó adobe acrobat reader program beállításához szeretnénk segítséget nyújtani.

tovább...
Közlemény a kamarai törvény módosításáról
2015.07.10.

Felhívjuk a kamarai tagság szíves figyelmét arra, hogy az egyes törvényeknek a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésének előmozdítása érdekében történő módosításáról szóló 2015. évi LXXXV. törvény a pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó további ágazati törvény módosítása mellett döntően 2015. július 7-ei, részben 2015. szeptember 1-jei, illetve 2018. január 1-jei hatállyal több pontban módosította a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvényt (továbbiakban: Kkt.).

tovább...
Módosult a pénzmosás kamarai ellenőrzéséről szóló szabályzat és kérdőív
2015.04.22.

Az elmúlt időszakban a kamara és a NAV Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Iroda (továbbiakban: PEII) képviselői között több fordulós egyeztetésre került sor a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésére és megakadályozására szolgáló könyvvizsgálói tevékenység kamarai ellenőrzésének módszertanáról és a vonatkozó kamarai szabályozásról.

tovább...
A kamara sajtótájékoztatója
2015.04.08.

2015.április 2-án a Magyar Könyvvizsgálói Kamara épületében nagy sajtóérdeklődés mellett Dr. Lukács János, a kamara elnöke sajtótájékoztatót tartott, melyen részt vett dr. Ladó Judit, a kamara szakmai alelnöke. A rövid tájékoztatást követően Dr. Lukács János az újságírók, valamint a TV riportereinek a kérdéseire válaszolt. 

tovább...
Magyarul Balóval
2015.03.31.

Dr. Lukács János, a kamara elnöke március 30-án, hétfőn este a Magyarul Balóval című műsor vendége volt. A csődsorozat kapcsán beszélt a könyvvizsgálói munkáról, a könyvvizsgáló felelősségéről, valamint a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslat könyvvizsgálókat érintő részének módosításáról.

A riportműsort az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg. 

tovább...
Kamara levele Rogán Antalnak a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslat könyvvizsgálókat érintő részének módosításáról
2015.03.30.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a tagságot, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (továbbiakban: kamara) a T/4029 irományszámú, a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslattal (továbbiakban: Törvényjavaslat) kapcsolatban észrevétellel fordult Rogán Antal felé.

tovább...
EKÁER folyamatábra
2015.03.11.

A 2014. évi adótörvény módosításokat tartalmazó törvénycsomagnak a gazdaság kifehérítését szolgáló rendelkezései között kiemelt szerepet tölt be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetése. A 2015. január 1-jétől elindult rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének biztosítása, valamint az, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz.

tovább...
Stratégiai partnerségi megállapodás a Nemzetgazdasági Minisztériummal
2014.11.20.

2014. november 19-én stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Varga Mihály, Nemzetgazdasági miniszter és Dr. Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara jelen megállapodással azt kívánja elérni, hogy a közvetlen egyeztetéssel szorosabb együttműködés valósuljon meg a Kamara feladatkörét és tagságát érintő jogszabályok előkészítése során, elősegítve ezzel a szélesebb körű társadalmi részvételt a jogszabályok előkészítésében, a különböző társadalmi rétegek érdekeinek érvényesülését, a fokozatosan fejlődő életviszonyoknak megfelelő jogi szabályozás sokoldalú megalapozását, ezáltal a jogszabályok minőségének és végrehajthatóságának javítását, valamint az önkéntes jogkövetés elősegítését.

tovább...
Stratégiai partnerségi megállapodás a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal
2014.09.08.

A XXII. Országos Könyvvizsgálói Konferencián stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára és Dr. Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.

tovább...
Megjelentek hivatalosan a könyvvizsgálati politikáról szóló jogszabályok
2014.06.10.

Megjelentek hivatalosan a könyvvizsgálati politikáról szóló jogszabályok

Az Európai Unió közzétette hivatalos lapjában a könyvvizsgálati politikáról szóló jogszabályokat. Az irányelv átültetésére két év haladékot kaptak a tagállamok. Mivel azonban a rendelet 2014. június 16-ától hatályos, és egyes részei az irányelvre vonatkoznak, azok alkalmazására szintén adott a két év haladék.
 

tovább...
Közlemény a kiegészítő melléklet és az IFRS szerinti pénzügyi kimutatások elkészítéséről
2014.05.05.

Felhívjuk szíves könyvvizsgáló kollégáink figyelmét, hogy a szoftveralkalmazási kérdésekkel kapcsolatban megjelent közleményünkkel egyetemben (mely szerint jelentős kockázatot hordoz magában és felveti a függetlenség sérülésének a lehetőségét, ha a könyvvizsgálói ugyanazt a szoftvert használja a könyvvizsgálat során, mint a könyvvizsgált társaság a beszámoló egészének vagy valamely részének az összeállítására), ugyancsak elfogadhatatlan, ha a kiegészítő mellékletet vagy az IFRS szerinti pénzügyi kimutatásokat esetleg a könyvvizsgálatot végző könyvvizsgáló (könyvvizsgáló cég) állítja össze ügyfele helyett. 

tovább...
Szoftveralkalmazási kérdésekkel kapcsolatos felhívás
2014.05.05.

A Közfelügyeleti Hatóság és az MKVK minőség-ellenőrzése során egyaránt felmerült szoftveralkalmazási kérdésekkel kapcsolatban az alábbiakra szükséges felhívni a figyelmet.

tovább...
Közlemény a „Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet” leveléről
2014.04.15.

Az elmúlt napokban több könyvvizsgáló kolléga jelezte számunkra azt, hogy a „Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet” elnevezésű szervezettől a nyilvános jegyzékükben való közzétételért 24.000,- Ft összegű díj megfizetésére felhívó levelet és ahhoz mellékelt általános szerződési feltételeket kapott.

tovább...
NAV közlemény elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésről
2014.04.09.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és egyes szervek kijelöléséről szóló 273/2010. (XII. 9.) Korm. rendelet alapján az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedés foganatosításával kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el.

tovább...
Közlemény a Pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott belső szabályzat kidolgozására kiadott kamarai mintaszabályzat 2014. február 12. napján hatályba lépett módosításáról
2014.02.13.

A 2013. évi LII. törvény 2013. július 1-jei hatállyal módosította a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvényt (továbbiakban: Pmt.), melyre figyelemmel a kamara elnöksége 2013. október 7-én átdolgozta a Pmt-ben meghatározott belső szabályzat elkészítéséhez kidolgozott kamarai mintaszabályzatot (továbbiakban: mintaszabályzat).

tovább...
Könyvvizsgálat, jogszabály alapján nem kötelezetteknél - mikrogazdálkodói beszámoló
2013.12.19.

Konzultációs szolgálatunkhoz érkezett megkeresés a jogszabály alapján nem kötelezetteknél készítendő könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatosan.  Az alábbiakban a kérdés mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszát tesszük közzé.

tovább...
Átalakulások könyvvizsgálatával kapcsolatos minisztériumi állásfoglalás
2013.10.24.

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (továbbiakban: Gt.) 73. § (4) bekezdésének értelmezésével kapcsolatosan (Átalakulások könyvvizsgálata) a Magyar Könyvvizsgálói Kamara állásfoglalás kérésével fordult a Nemzetgazdasági Minisztérium felé. A minisztérium válasza arra vonatkozóan, hogy a Gt. előző előírásának alkalmazása szempontjából mi minősül könyvvizsgálatnak, alább csatoltan olvasható.

tovább...
Összefoglaló a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény 2013. július 1. napján hatályba lépett módosításáról
2013.07.18.

A 2013. évi LII. törvény 2013. július 1-jei hatállyal módosította a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvényt (továbbiakban: Pmt.). Az indokolás szerint a módosítás célja a gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé vált korrekciók, valamint az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (Moneyval) 2010-es országjelentésében megfogalmazott ajánlások alapján elfogadott 1303/2011. (IX. 2.) Korm. határozat szerinti módosítások elvégzése.

tovább...
Tagi kölcsön és fizetendő osztalék
2013.01.30.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. január 28-án közleményt adott ki a "Tagi kölcsön és fizetendő osztalék címén nyilvántartott kötelezettség rendezésének – a gyakorlatban előforduló - egyes esetei a végelszámolás alatt álló társaságoknál" címmel.

tovább...
Időszerű számvitel – elektronikus formában is
2010.12.15.

Örömmel értesítjük tisztelt könyvvizsgáló kollégáinkat, hogy ügyfélkapus bejelentkezés követően a jobb oldalon megjelenő bordó, „Időszerű számvitel” dobozra kattintva elérhető az időszerű számviteli kérdések kereshető, elektronikus változata.

tovább...
Közlemény a kamarai törvény bűnügyi nyilvántartási rendszerrel összefüggő változásáról
2010.02.08.

Felhívjuk a kamarai tagság, illetve a kamarai tagfelvételi kérelmet, valamint a könyvvizsgálójelöltek névjegyzékébe történő felvételi kérelmet előterjeszteni kívánó kérelmezők szíves figyelmét arra, hogy a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő 2009. évi CXLIX. törvény – 2010. január 1-jei hatállyal – több pontban módosította a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvényt (továbbiakban: Kkt.).

tovább...
Elindult a fórum
2010.01.08.

Örömmel értesítjük, hogy a honlapon beindult a fórum funkció. A fórumban - a korábbiakban megszokotthoz híven - olvasási és hozzászólási jogosultsággal rendelkezik minden bejegyzett könyvvizsgáló, tagjelölt és hallgató – jogosultságának megfelelően - ügyfélkapus belépést követően. (Belépésre a korábbi évekhez hasonlóan az esetleges szenzitav tartalmak védelme és a külső felhasználók támadásainak elkerülése végett van szükség)
A publikus fórum minden (bejelentkezett) tagunk számára látható, míg a bizottsági tagok, küldöttek, tagjelöltek valamint a hallgatók jogosultság szerint külön, zártkörű fórummal rendelkeznek.

tovább...
Adószakértők, adótanácsadók, okleveles adószakértők továbbképzése
2009.11.16.

Több könyvvizsgáló kollégánk keresett fel minket telefonon az adótanácsadói, adószakértői, illetve okleveles adószakértői kreditpontot érő továbbképzési programok közzétételével kapcsolatban. Ezen képzések adatait a pénzügyminiszter havonta teszi közzé a Pénzügyminisztérium honlapján (az adott szakterület szerinti kreditpont-értéket, a képző szervezet megnevezését, azt az időszakot (elszámolhatóság időszaka), amelyben az adott továbbképzési program figyelembe vehető továbbképzésként).

tovább...
Könyvvizsgálók nyilvános adatai
2008.11.25.
Felhívjuk tisztelt könyvvizsgáló kollégák figyelmét, hogy a 2007. évi LXXV. törvény a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről (továbbiakban Kktv.) 33. § (4) bekezdése valamint a 44. § (3) bekezdése alapján a kamara által nyilvántartott adatok közül az alábbiak nyilvános adatnak minősülnek:
tovább...
Könyvvizsgálói megnevezés használata jelentésekben illetve szerződésekben
2008.05.15.
Több könyvvizsgálóban felvetődött az a kérdés, hogy egy aktív kamarai tag könyvvizsgáló a könyvvizsgálói szerződésben, illetve a független könyvvizsgálói jelentésében milyen megnevezést alkalmazzon az alábbiak közül: könyvvizsgáló, bejegyzett könyvvizsgáló, kamarai tag könyvvizsgáló, hites könyvvizsgáló, könyvszakértő? Megfelel-e az összes jogszabályi előírásnak, ha az aktív kamarai tag könyvvizsgáló csak a „könyvvizsgáló" megnevezést használja?
tovább...
Betöltés...
X