Figyelem! Archivált tartalom. Lehet, hogy már nem aktuális.

ACCA tanulmány - Vesztegetés a kisebb gazdálkodóknál

A Nemzetközi Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Szövetsége (ACCA) 2013. novemberében megjelentetett egy tanulmányt „Küzdelem a megvesztegetés ellen az SME szektorban” címmel, melyben az ACCA egy felmérés eredményeit foglalja össze. Azok a könyvvizsgálók, akik kisebb gazdálkodókkal foglalkoznak, a legtöbb országban aggodalmasnak találják a vesztegetés tényét és hatását ebben a szektorban.

A legtöbb vállalkozásra komoly teher nehézkedik, hogy fennmaradjon és teljesítse a kitűzött pénzügyi célokat, míg az alkalmazottakra sokszor személyes nyomás terhelődik, melynek eredményeképp erős lehet a csábítás a vállalkozási tőke eltérítése iránt. A felmérés során fény derült arra, hogy a kkv szektorban felértékelődni látszik az üzleti vesztegetés szabályozásának gondolata. A megkérdezettek 61%-a gondolja úgy, hogy a kisebb gazdálkodók számára nincs elegendő útmutató, és komoly nehézséget jelent számukra a gyakori változásokhoz való alkalmazkodás követelménye. Úgy tűnik, hogy a szektor szerint a vesztegetéses esetek kemény és határozott úton történő büntetése az egyedüli megoldás a vállalkozások és az egyéni magatartás hatékony befolyásolása felé vezető úton. Sok válaszadó gondolja úgy, hogy a visszaélések bejelentését támogató törvénykezéssel szintén befolyásolható, valamint jó irányba terelhető a magatartás.

A tanulmány angol nyelven az alábbi linken érhető el:

http://www.accaglobal.com/content/dam/acca/global/PDF-technical/other-PDFs/tech-tp-cbiss.pdf?utm_medium=email&utm_source=ACCA&utm_campaign=3362444_SDS+-+The+Global+impact+of+bribery+on+the+SME+sector+-+Sue+Almond&dm_i=47A,202H8,CN3O2Y,778XK,1#!
 

Betöltés...
X