Kérdések és válaszok

Az alábbi oldalakon a 2022. szeptember 1. óta működő informatikai konzultációs szolgálathoz beérkezett azon kérdéseket és válaszokat tesszük közzé, amelyek az Informatikai Tagozat döntése értelmében a könyvvizsgálók szélesebb körét érdeklő témákat tárgyalnak, és amelyek közreadásához a kérdést feltett könyvvizsgáló előzetesen hozzájárulását adta.

  


Konzultációs kérdés:

Azoknál az ügyfeleinknél, ahol számlán belül eltérő időszakokra könyvelnek (például folyamatos teljesítés esetén), ott a könyvvizsgálói programmal való egyeztethetőség problémákat szokott okozni.

Mivel a Kamara által közzétett adatstruktúrában a részben csak egy és egy megadására van lehetőség, ebben az esetben egy ugyanazon számlához két megadásával biztosítható az eltérő időszakok kezelése. Tapasztalatom szerint a kamarai programban csak dátum szerinti gyűjtésre van lehetőség, amely bizonyos esetekben kérdéseket vet fel számomra. Például az előbb említett folyamatos teljesítés esetén ha az áfa az „X” hónapba kerül, az alap pedig az „Y” hónapba, akkor a két létrehozásakor csak az egyikbe tudom írni a számlán és a könyvelésben megjelenő teljesítési dátumot (az áfa résznél), de az alapnál milyen dátumot kell írni? Találomra kitölthetem az „Y” hónap első vagy utolsó vagy középső napjával? Lehet ebben az esetben dátumot „hamisítani”? Egyébiránt a programunkban lehetőség van 13.,14.,15. stb. hónapokra is könyvelni. Ezekhez a tételeknél hogy kell kitölteni a dátum mezőt, amelybe nem írhatom, hogy 2022.13.01? A programunkban a főkönyvi és folyószámla kivonatok, kartonok lekérdezési lehetősége az adatra adott, a könyvvizsgálói programban pedig a mezőre. Ezért nem egyezhet az Agroorg programból lekért kivonat a könyvvizsgálói programból lekért kivonattal. A könyvvizsgálói programban is lehetővé kellene tenni az -ra lekért kivonatot abban az esetben, ha az kitöltött az adatexport során.

Tovább a válaszhoz

Konzultációs kérdés:

Milyen formátumban kérjünk adatokat a SAP-ból illetve adott esetben audit.xml-t is tudó más programból, ha nagy méretű az adatmennyiség?
Milyen elemző program az mellyel kezelni lehet nagyobb állományokat, melyet egy átlagos excel ismeretekkel rendelkező felhasználó is meg tud tanulni?

Tovább a válaszhoz

Betöltés...
X