Tagozati hírek

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Különjelentésre vonatkozó standard ajánlásai - 2023. üzleti év
2023.12.20.

A hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói által készítendő könyvvizsgálói különjelentésre vonatkozó ajánlást egy új magyar nemzeti standard váltotta fel 2017. évtől. A standard módosítását 2019. májusában a Közfelügyelet jóváhagyta. A standard változásai a 2019-es üzleti évtől kötelezően alkalmazandóak.

tovább...
A PÉNZ- ÉS TŐKEPIACI TAGOZAT KÖZLEMÉNYE A PÉNZ- ÉS TŐKEPIACI TAGOZAT KÖNYVVIZSGÁLÓIT ÉRINTŐ INTÉZMÉNYI KÖR MINŐSÍTÉSI ÉS FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEIRŐL
2023.12.01.

Elérhetővé vált a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat intézményi körét érintő összefoglaló táblázat aktuális frissítése. 

tovább...
Meghívó a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2023. évi őszi rendezvényeire
2023.10.19.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége idén is megrendezi térítésmentes őszi szakmai programját. A szakmai program a Kamara Budapest Fővárosi helyi szervezetével közösen kerül megrendezésre. Az előadások felvételre kerülnek és a későbbiekben megjelennek a kamara kötelező szakmai továbbképzési kínálatában.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a Budapesti Értéktőzsde multilaterális kereskedési platformjain (Xtend Piac és Xbond Piac) jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálói számára
2023.10.03.

Ezúton adunk frissített tájékoztatást a BÉT 2017-ben indult Xtend és 2019-ben indult Xbond piacain jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálati specialitásairól.

tovább...
Magyar nyelven is elérhető az Accountancy Europe tájékoztatója az ESEF blokkcímkézési követelménnyel kapcsolatos független bizonyosságot nyújtó megbízásról - A Szakértői Bizottság és a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat közleménye
2023.02.17.

A kamara szakértői bizottsága lefordíttatta magyar nyelvre az elsődlegesen, az ESEF rendeletben előírt blokkcímkézés követelményeiről és a blokkcímkézés könyvvizsgáló általi ellenőrzéséről szóló Accountancy Europe kiadványt.

tovább...
MEGHÍVÓ A PÉNZ- ÉS TŐKEPIACI TAGOZAT ESEF JELENTÉSTÉTELI ONLINE RENDEZVÉNYEIRE
2023.01.12.

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2023. január 19-én (csütörtökön) délelőtt az ESEF jelentéstétel tekintetében érintett kollegáknak két gyakorlatias bemutató előadást (szoftverbemutatót) szervez, amely online (zoom) formában lesz követhető.

tovább...
Meghívó a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2022. évi őszi rendezvényeire
2022.10.18.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége idén is megrendezi térítésmentes őszi szakmai programját. A szakmai program a Kamara Budapest Fővárosi helyi szervezetével közösen kerül megrendezésre. Az előadások felvételre kerülnek és a későbbiekben megjelennek a kamara kötelező szakmai továbbképzési kínálatában.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a szabályozott piacra bevezetett értékpapírokat kibocsátók egységes elektronikus beszámolási formátumú (ESEF) jelentésének közzétételéről
2022.02.25.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által kidolgozott egységes elektronikus beszámolási formátumot (ESEF) a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak kell alkalmazniuk pénzügyi kimutatásaikra. A Szakértői Bizottság és a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat vonatkozó közleményét itt érheti el: ESEF-ben készült pénzügyi kimutatásokhoz kapcsolódó könyvvizsgálói jelentés. Az ESEF-jelentések közzétételének módjáról olvashatnak az alábbi tájékoztatóban.

tovább...
Meghívó a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2021. évi őszi rendezvényeire
2021.10.21.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége idén is megrendezi térítésmentes őszi szakmai programját. A szakmai program a Kamara Budapest Fővárosi helyi szervezetével közösen kerül megrendezésre. Az előadások felvételre kerülnek és a későbbiekben megjelennek a kamara kötelező szakmai továbbképzési kínálatában.

tovább...
PTT tájékoztatás a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók jelentéseinek továbbításáról az MNB részére májustól elektronikus úton
2021.04.12.

Felhívjuk a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálói figyelmét, hogy az MNB számára is meg kell küldeni a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodói körben a könyvvizsgáló által az ügyfél audit bizottságának címzett kiegészítő jelentést (a jelentés dátumát követő 60 napon belül), a Kamarai Törvény 2020. november 27-ei módosítása szerint. A kamara kezdeményezésére az MNB a könyvvizsgálók számára 2020. májusától elektronikus kommunikáció lehetőséget biztosít az ERA rendszeren (MNB elektronikus rendszere hitelesített adatok fogadásához) keresztül. Az új általános űrlapok a könyvvizsgálókkal való kommunikáció megkönnyítésére készültek.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a könyvvizsgálók számára az MNB éves tapasztalatairól
2021.01.05.

A Magyar Nemzeti Bank az éves tapasztalatairól szóló jelentést megküldte a a Kamara számára.

tovább...
A PTT tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Külön jelentésre vonatkozó standard – Fordulónap utáni események figyelemvétele, különös tekintettel a Covid-19 intézményre gyakorolt hatásaira
2020.12.18.

Legkésőbb 2020. május 31-ig a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálóinak különjelentést kell készíteniük az MNB számlára. A jelentés készítését 6100. témaszámú standard szabályozza, melyet most az alábbi figyelemfelhívással teszi teljesebbé a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat.
Frissítve: 2020. december 16.

tovább...
Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása a 2020. évi szakmai oktatási programról
2020.10.21.

Az idei, 2020-as évben a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat Zoomon (www.zoom.us) szervezi meg a kötelező kamarai továbbképzés részét képező oktatásokat (szakmai napokat). A tervek szerint a 2020. november-decemberi időszakban 6 alkalommal egyenként 90 perces (kamarai IFRS, pénzügyi intézményi, befektetési vállalkozási, pénztári vagy biztosító speciális kredittel járó) blokk kerül kialakításra.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat Választási Bizottságának felhívása
2020.09.23.

Kérjük a tisztelt tagozati tagokat, hogy a mellékelt két dokumentum felhasználásával állítsanak jelölteteket a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2021-2025 évekre felálló vezetőségébe.

tovább...
A Pénz-és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása az állandó könyvvizsgáló megbízásának időtartamáról a Jelzálogmegfelelési mutató (’JMM’) kapcsán felajánlott jelzáloghitelek vizsgálata tekintetében
2020.09.21.

Több könyvvizsgáló kolléga érdeklődésének megfelelően ezúton adunk tájékoztatást az állandó könyvvizsgáló megbízásának időtartamáról a jelzálogmegfelelési mutató  kapcsán felajánlott jelzáloghitelek vizsgálata tekintetében.

tovább...
Meghívó a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat szakmai napjára
2020.09.14.

Tájékoztatjuk a könyvvizsgáló kollégákat és a PTT tagokat, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége 2020. szeptember 17-re félnapos szakmai napot szervez, melyre ezúttal meghívjuk. Az előadások témájával és időpontjával kapcsolatban, valamint a programokra való jelentkezésről az alábbiakban tájékozódhatnak.
Frissítés! A kialakult vírushelyzetre tekintettel élő közvetítéssel is készülünk: Tájékoztató a PTT 2020. szeptember 17-ei rendezvényének online közvetítéséről
Az elhangzott előadások elérhetősége felkerült a Tagozati Előadások közé.

tovább...
Meghívó a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat taggyűlésére
2020.09.03.

Tájékoztatjuk a könyvvizsgáló kollégákat és a PTT tagokat, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozata soron következő szakmai konferenciával egybekötött taggyűlését 2020. szeptember 17-én csütörtökön tartja a Városmajori Szabadtéri Színpadon, melyre ezúttal meghívjuk. A taggyűlés napirendi pontjaihoz tartozó anyag letölthető honlapunkról. A szakmai programokra való jelentkezésről az alábbiakban tájékozódhatnak.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a nyilvánosan működő részvénytársaságok számára a javadalmazási politika kapcsán
2020.07.20.

A Magyar Nemzeti Bank a tőkepiaci törvény alá tartozó nyilvánosan működő részvénytársaságok esetén felhívja az érintett könyvvizsgálók figyelmét a javadalmazási politika tekintetében végzendő külön könyvvizsgálói feladatokra.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása oktatási javaslatokra 2020-ban
2020.06.09.

A Pénz- és Tőkepiaci tagozat a tagjainak javaslatait kéri a 2020-es évben megszervezendő oktatási témákkal és az oktatások lebonyolításával kapcsolatosan.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Külön jelentésre vonatkozó standard – A jelentés elektronikus megküldési lehetősége az MNB felé
2020.05.22.

Legkésőbb 2020. május 31-ig a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálóinak különjelentést kell készíteniük az MNB számára. Az MNB lehetőséget biztosít, hogy a jelentéseket a könyvvizsgálók elektronikus csatormán keresztül küldjék meg.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Különjelentésre vonatkozó standard - Frissítés 2020. január 20.!
2020.01.31.

A hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói által készítendő könyvvizsgálói különjelentésre vonatkozó ajánlást egy új magyar nemzeti standard váltotta fel 2017. évtől. A standard módosítását 2019. májusában a Közfelügyelet jóváhagyta. A standard változásai a 2018-as üzleti évre már alkalmazhatóak, és 2019-es évtől kötelező az alkalmazásuk.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása bankok könyvvizsgálói számára a gyakorlati igazolás megújításáról
2019.12.06.

A bankok könyvvizsgálónak 2018. január 1-től meglévő minősítéseik mellett a Közfelügyelet által elismert gyakorlattal is rendelkezniük kell, mely gyakorlat igazolását kétévente meg kell újítani. A hatálybalépés óta kiadott igazolások az idén lejárnak, így felhívjuk az érintett kollegák figyelmét, hogy időben kezdjék el gyakorlatuk elismertetését.

tovább...
Frissítésre került módszertani útmutató a különjelentés készítés segédletei közül
2019.11.28.

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára a módszertani útmutató frissítéséről.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2019 őszi szakmai napjai
2019.09.30.

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége ősszel két félnapos (egy egész napos) szakmai napot szervez 2019. november 12-re a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tagjai részére. Az előadások témájával és időpontjával kapcsolatban a csatolt meghívóból tájékozódhat. A szakmai program a Kamara Budapest Fővárosi helyi szervezetével közösen kerül megrendezésre.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a könyvvizsgálói titoktartás alóli felmentés esetén az MNB felé történő adatszolgáltatás és konzultáció módjáról - FRISSÍTETT
2019.09.20.

Mivel elmúlt időszakban több könyvvizsgálót is megkeresett a felügyelet, hogy szolgáltasson számára különböző adatokat, a tagozathoz több kérdés érkezett, hogy hogyan lehet és kell a vonatkozó törvényi szabályozásnak eleget tenni.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása oktatási javaslatokra
2019.06.14.

A Pénz- és tőkepiaci tagozat a tagjainak javaslatait kéri a 2019-es évben megszervezendő oktatási témákkal kapcsolatosan.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálói számára az audit bizottsághoz címzett kiegészítő jelentés Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóságnak történő megküldésének módjáról és határidejéről
2019.02.28.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény (Ktv.) 67/A. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosult 2018. július 27-től (az új szöveg pirossal szedve):

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a könyvvizsgáló cégek és kamarai tag könyvvizsgálók kötelező rotációjáról és a nyújtható egyéb szolgáltatásokról a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodói körben - FRISSÍTETT
2019.01.07.

2016. június 4-én hatályba lépett a Ktv. módosítása, továbbá 2016. június 17-től alkalmazandó az Audit Reform Rendelet (mely Magyarországon közvetlenül beépült a jogrendbe). Ezen jogszabályok, különös tekintettel az átmeneti rendelkezésekre, sok kérdést vetnek fel, melyeket ezen felhívásban igyekszünk megválaszolni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a jelen felhívás nem teljeskörű, így kérjük a lentebb megjelölt jogszabályok tanulmányozását.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2018 őszi szakmai napjai
2018.09.20.

Értesítjük, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége ősszel két félnapos (egy egész napos) szakmai napot szervez. Az előadások témájával és időpontjával kapcsolatban a csatolt meghívó 1. számú mellékletéből tájékozódhat. A szakmai program a Kamara Budapest Fővárosi helyi szervezetével közösen kerül megrendezésre.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat és a Szakértői Bizottság felhívása a hitelintézetek könyvvizsgálói számára a 2018. január 1-i nyitó IFRS 9 táblák vonatkozásában kibocsátandó könyvvizsgálói jelentésekről
2018.05.14.

A hitelintézeteknek, az MNB elvárásainak megfelelve, az IFRS 9 szerinti nyitóról 2018. január 1-re vonatkozó adatszolgáltatást kell teljesíteniük, melyet könyvvizsgálóval kell ellenőriztetniük.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Különjelentésre vonatkozó standard - FRISSÍTETT
2018.04.25.

A hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói által készítendő könyvvizsgálói különjelentésre vonatkozó Ajánlás-t egy új magyar nemzeti standard váltja fel. A standardot a Közfelügyelet jóváhagyta, így az hatályos a 2017. évről készítendő különjelentésekre.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása bankok könyvvizsgálói számára
2018.01.30.

A bankok könyvvizsgálónak 2018. január 1-től meglévő minősítéseik mellett a Közfelügyelet által elismert gyakorlattal is rendelkezniük kell.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a Magyar Nemzeti Bank hitelintézeti könyvvizsgálókkal folytatott kommunikációjának új gyakorlatáról
2018.01.29.

Az Audit Reform Rendelet szerint a hitelintézeteket felügyelő illetékes hatóságok és a hitelintézet könyvvizsgálatát végző könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek között tényleges párbeszédet kell kialakítani. A párbeszéd elősegítése érdekében az Magyar Nemzeti Bank a 2018. évtől új gyakorlat szerint jár el.
A MNB vonatkozó közleményét mellékeljük.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat és a Szakértői Bizottság felhívása a pénz- és tőkepiaci szektorban működő gazdálkodók könyvvizsgálói számára a 2016. december 31. vagy az után végződő üzleti évekre kibocsátandó könyvvizsgálói jelentésekről
2017.03.31.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara által kidolgozott jelentésminták a következő hivatkozáson keresztül érhetők el:
https://mkvk.hu/tudastar/utmutatok/jelentesmintak
A pénz- és tőkepiaci szektorban működő gazdálkodók esetében nem kerül sor külön jelentésminta kidolgozására, így ebben a szektorban is az általános jelentésminták használhatóak. Ez alól (a korábbi hagyományokat tartva) két kivétel van: a befektetési alapkezelő által a befektetési alap vonatkozásában készített éves jelentésről kiadandó könyvvizsgálói jelentés és a tőzsdén jegyzett alapok esetén kiadandó könyvvizsgálói jelentés (lásd lentebb).

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása a hitelintézetek könyvvizsgálói számára
2017.02.22.

A Magyar Nemzeti Bank az érintett szervezetek és hitelintézetek könyvvizsgálói számára a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvény elmaradt módosítása kapcsán tájékoztató levelet adott ki

A MNB állásfoglalása szerint a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvény módosítása folyamatban van, a módosítás megtörténtéig nem „nem teljesítő”, vagy a nem „átstrukturált” követelések kategóriája megegyezik „problémamentes” követelések kategóriájával.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása a Zrt-k és egyéb értékpapír kibocsátók könyvvizsgálói számára – KIEGÉSZÍTETT
2016.12.06.

Az adómódosításokkal egy törvénycsomagban elfogadásra került a Tpt. módosítása, így a nem szükséges a Zrt könyvvizsgálatához kibocsátói minősítés, feltéve, hogy a Zrt pusztán a kibocsátott részvényei miatt válik kibocsátóvá.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása a fióktelep formájában működő biztosítók, hitelintézetek és befektetési szolgáltatók könyvvizsgálói számára
2016.11.17.

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat egyeztetést folytatott az MNB-vel a fióktelep formájában működő biztosítók, hitelintézetek és befektetési szolgáltatók könyvvizsgálói különjelentés készítési kötelezettség kapcsán.

tovább...
Összefoglaló a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2016. évi tevékenységéről
2016.11.09.

Mellékelten csatolva találja a Pénz és tőkepiaci tagozat 2016. évi tevékenységéről készített beszámolót.

tovább...
Évközi nyereség - a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat felhívása a hitelintézetek és befektetési vállalkozások könyvvizsgálói számára
2016.10.17.

2016.10.12-én megjelent a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója az évközi nyereség szavatoló tőkébe való beszámíthatóságának egyes feltételeiről. Ez alapján az évközi eredmény szavatoló tőkébe történő beszámításának feltételeként szabott könyvvizsgálati jelentést meg lehet alapozni mind normál könyvvizsgálati mind pedig átvilágítási munkák elvégzésével.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat közleménye a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat könyvvizsgálóit érintő intézményi kör minősítési és felelősségbiztosítási követelményeiről és a minősítés megtartásához szükséges vizsgázásról - FRISSÍTVE
2016.06.03.

Tájékoztatjuk az érintett könyvvizsgálókat, hogy Közfelügyeleti Hatóság elfogadta a minősítéshez tartozó vizsgák lebonyolítási szabályzatát, és a szabályzat mellékleteit, mely az egyes minősítéshez tartozó tartalmi követelményeket határozza meg. Mindezek mellé a kamara szakirodalom jegyzéket állított össze, segítve a közelgő vizsgákra történő felkészülést. A szabályzat, a tartalmi követelmények és a szakirodalom jegyzék ide kattintva tekinthető meg. További információ a minősítő vizsgáról itttalálható.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása hitelintézeteknél előforduló NHP és PHP hitelezési konstrukciók IFRS szerinti elszámolása kapcsán
2016.04.01.

2016. márciusában több egyeztetés történt a Bankszövetséggel NHP (Növekedési Hitelprogram) és a PHP (Piaci Hitelprogram) elszámolása kapcsán. Az egyeztetések összefoglalóját az alábbiakban olvashatják a könyvvizsgáló kollegák.

tovább...
A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat közleménye a megváltozott minősítési követelményekről - FRISSÍTÉS
2015.12.18.

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2015. július 22-én és 2015. október 8-án közleményt jelentetett meg a kamarai honlapon a hitelintézetek és befektetési vállalkozások megváltozott minősítési követelményeiről. A Parlament 2015. december 15-én kedvező változásokat fogadott el a megváltozott minősítés követelmények hatálybalépésről.

tovább...

Betöltés...
X