Figyelem! Archivált tartalom. Lehet, hogy már nem aktuális.

Összefoglaló a XVIII. Országos Könyvvizsgálói Konferenciáról

2010-ben 18. alkalommal került megrendezésre a könyvvizsgálók legrangosabb hazai eseménye, melynek a tavalyi évhez hasonlóan idén is a balatonalmádi Ramada hotel adott otthont. A Közélet és Könyvvizsgálat címmel megrendezett konferencia nem titkolt célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a könyvvizsgálók közéletben betöltött szerepére és felelősségére. A rendezvény a 0. napi vacsorával vette kezdetét, melyet másnap a szakmai programok követtek. Az esti gálavacsora után pénteken ismét a könyvvizsgálaté lett a főszerep.

 

 

A konferencia – kissé rendhagyó módon – egyből szekcióülésekkel kezdődött, a meghívott főelőadónk időbeosztásához igazodva, a plenáris ülés és a megnyitó így csak ebéd után kezdődhetett el.

Dr. Lukács János, a kamara elnöke nyitó beszédében a közélet és a könyvvizsgálat kapcsolatának hangsúlyáról beszélt. Kiemelte a könyvvizsgálók szerepét a közélet megtisztulásában. Felhívta a figyelmet, arra, hogy több, a médiában is napvilágot látott gyanús ügyleteknél derül ki már előzetesen, hogy a kiadott könyvvizsgálói vélemény már elmarasztalta az adott vállalkozást vagy ügyletet. A sajtóvisszhangnak köszönhetően a könyvvizsgálók szerepe – és egyben felelőssége – egyre meghatározóbb kezd lenni, de továbbra is akadnak olyan területek, amelyeknél be lehetne vezetni, illetve erősíteni kellene a kamarai szerepvállalást. Ezek között említette az adóellenőrzéseket, a támogatások odaítélését, azok előzetes ellenőrzését, az önkormányzatok gazdálkodását, különböző pénzintézeti tevékenységeket.

 

A konferencia meghívott főelőadója Rogán Antal, az országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke volt. „A gazdaságpolitika aktuális kérdései” címmel elhangzott előadásában a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiről beszélt. A kormány feltett szándéka, hogy gazdaságpolitikai eszköztárát nem külső igények, hanem saját elképzelései alapján határozza meg. Az Európai Unió egyre inkább a közös költségvetési politika irányába kíván elmozdulni. Ehhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell. Várhatóan erről legkésőbb 2012-ben egyeztetnie kell Brüsszellel.

Relatív gazdasági előnyök birtokában vagyunk a környező országokkal szemben:

 • a jelenlegi költségvetési hiány alapján könnyebb elérni az inflációs célt,
 • 2.más országokkal szemben, akik sokkal nagyobb hiánnyal küszködnek, mi adót tudunk csökkenteni,
 • számos olyan infrastrukturális feltétel teljesült, amely előnyt jelent a régió többi országaihoz képest.

Fontos feladatok:

 • csökkenteni kell a munkát terhelő költségeket, első lépésként a személyi jövedelemadót, számítva arra, hogy ez egy belső fogyasztást ösztönző lépést jelent, amely a gazdasági növekedést is elősegíti,
 • az EU-s forrásokat haladéktalanul át kell csoportosítani a gazdaság kulcsfontosságú területeire (Széchenyi terv),
 • a pályázati feltételrendszer gyökeres átdolgozása szükséges,
 • csökkenteni kell a bürokráciát,
 • az egyszerűsítésekkel párhuzamosan fokozni kell az ellenőrzéseket és ebben a könyvvizsgálóknak is nagy szerepet kell vállalnia.

A következő évek gazdaságpolitikai célkitűzései:

 • A magán-nyugdíjpénztári tagdíj beszámítása a költségvetésben. A magán-nyugdíjpénztárak befektetési politikájának befolyásolása a hazai értékpapírokba történő befektetések irányába.
 • A hiánycélt mindenképpen tartani kell.
 • A költségmegtakarítás elsősorban az államháztartás területeire kell irányuljon.
 • Ragaszkodni kell az adócsökkentés folytatásához.
 • Az önkormányzatok finanszírozását újra kell gondolni, de ez nem jelentheti azt, hogy a felhalmozódott adósságokat nem kell visszafizetni.
 • A bajba jutott lakáshitelesek közül azok számíthatnak segítségre, akik valóban önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. A szigorú feltételrendszer már önmagában elég ahhoz, hogy megszűrje a támogatást igénybe venni kívánók körét!
 • Számítani lehet az adókedvezmények jelentős csökkentésére is.

A plenáris ülésen sor került még a Dr. Bartók Nagy András Életműdíj átadására is. Az életműdíj azon természetes személyeknek adományozható, akik a könyvvizsgálat szakmai, közéleti területén kiemelkedő munkát végeztek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, hozzájárultak a magyar könyvvizsgálói szakma hazai, illetve nemzetközi elismertetéséhez.

A díjat idén Fekete Imréné, a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tagja, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara volt szakmai alelnöke, a FEE (Európai Könyvvizsgáló Szövetség) Tanácsának tagja, az Ernst & Young korábbi partnere kapta.
(A díjátadóról bővebben itt olvashat)

A tematikus szakmai munka a hagyományokhoz híven idén is három szekcióban zajlott. Az általános, a módszertani es a költségvetési szekció előadásait folyamatosan töltjük fel a kamara honlapjára.

Mindhárom szekcióban az előadásokat követően pódiumvitával folytatódott a konferencia, majd a záró plenáris ülésen a szekcióelnökök beszámoltak a szekciókban folyó munkáról.

A konferencia a kamara elnökének zárszavával fejeződött be.

LetöltésElőadóElőadás címe
I. szekció
Pankucsi ZoltánAktuális számviteli kérdések, várható változások
 Dr. Nagy ZoltánKönyvvizsgálói ajánlattételek és díjtételek kontra GVH
Nagy PéterMiért az IT a legnagyobb kihívás a következő 10 évben a könyvvizsgálók munkájában?
Alexa NoémiA magyarországi korrupció mélysége, megoldási javaslatok
Ámon GáborCsalások és a csalások jelei a könyvvizsgált társaságok beszerzési folyamataiban

 

LetöltésElőadóElőadás címe
II. szekció
Dr. Gál JuditA gazdasági társaságok ellenőrzésének szabályai a Gt. és Ctv.-ben, különös tekintettel a könyvvizsgáló szerepére
 Agócs GáborMinőség és szakmaiság a pénz- és tőkepiaci, valamint a tőzsdei cégek számára nyújtott könyvvizsgálói szolgáltatásban
Binder SzilviaA gazdasági válság és az azt követő időszak számviteli és könyvvizsgálati kihívásai
Szabó ZsuzsannaMinőség a könyvvizsgálatban
Borda Józsefné dr. Rabóczki MáriaA társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Nyirati Ferenc és Dr. Somogyi ZoltánAdatexport, a könyvviteli adatok átvételének önkéntes új lehetősége
Dr. Nagy LajosA könyvvizsgálói jelentés és a könyvvizsgáló felelőssége a gazdasági társaságokban végzett könyvvizsgálatoknál
 Veresné Dr. Somosi MariannMinőségi szemlélet a könyvvizsgálatban a közfelügyelet szemszögéből

 

LetöltésElőadóElőadás címe
III. szekció
Dr. Szebellédi IstvánAz önkormányzatok finanszírozásának és adósságrendezésének feladatai
Miklós-Molnár MariannaUniós projektek ellenőrzése és könyvvizsgálata
Dr. Kothencz ÉvaVárható jogszabályi és eljárási változások a közbeszerzésben
Balogh IstvánnéTúlzott elvárások a könyvvizsgálóval szemben
Dr. Rácz JenőKórház-finanszírozás – egészségügyi reform – könyvvizsgálat
Dr. Becker PálKiszervezés az egészségügyben
Dr. Serényi IvánEgészségügyi intézmények könyvvizsgálati tapasztalatai

 

Életképek

 


 
 

Betöltés...
X