Pénzügyi tudatosság, kiberbiztonság, könyvvizsgálat

Huszadik alkalommal rendezte meg Szakmai Napját a Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete közösen a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával és a Magyar Bankszövetséggel. A pénzügyi tudatosság és kiberbiztonság legaktuálisabb kérdései kerültek terítékre a FINTELLIGENCE Nemzetközi Tudományos és Szakmai Konferencián március 23-án a Miskolci Egyetemen, ahol lehetőség volt online is csatlakozni az előadásokhoz. 

A konferencia célja, hogy felhívja a hallgatóság figyelmét a tudatos pénzügyi döntések fontosságára és az online térben zajló tevékenységek (vásárlás, fizetés) óvatos és biztonságos kezelésére. A hallgatóság nagy részét közgazdász egyetemisták tették ki, de jelen volt 65 fő könyvvizsgáló és további szakmai partnerek is. Közel 400 fő a helyszínen, további bő 300 néző pedig online vett részt.


Magyarországot magas készpénzhasználat jellemzi, ami óriási társadalmi költségekkel jár, valamint a háztartások vagyonának kimagasló arányát tartják készpénzben – világított rá Tóth Tibor a Pénzügyminisztérium államtitkára. Nyitóelőadásában elmondta, hogy többféle gazdaságpolitikai intézkedés született ennek javítására.  2017-ben elfogadásra került a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztésének Stratégiája, a PÉNZ7 rendezvényei is ezt a célt szolgálják, valamint a Pénziránytű Alapítvány kiadványai is segítik az edukációt. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a digitális fogyasztóvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet az online vásárlások elterjedtsége miatt. A kiberbiztonság kérdéskörének részleteivel foglalkozott Boris Martinovic a Mastercard Public Policy igazgatója és Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára. Selmeczi-Kovács Zsolt a GIRO Zrt. vezérigazgatója az azonnali fizetési rendszerre épülő fizetési megoldásokról és azok biztonsági kérdéseiről szolgált érdekes információkkal.


A délutáni ülések közül - az Egyéni és vállalkozási pénzügyi tudatosság szekcióban a banki mobilalkalmazásokban használatos adatvizualizációs megoldásokról, a  hosszútávú befektetési stratégiáról, a hackerek természetéről és a kisvállalkozások pénzügyi tudatosságról hangzottak el előadások, a Könyvvizsgálati szekcióban -  az adózási és adóellenőrzési kérdések mellett -  Dr. Pál Tibor a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke beszélt a könyvvizsgálat és a kamara aktuális kérdéseiről, valamint a könyvvizsgálók előtt álló kihívásokról.
 

Betöltés...
X