Könyvviteli szolgáltatók minőségbiztosítási rendszerének kialakítása – megalakult a minősítő munkacsoport

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2019. november 25-én a könyvviteli szolgáltatók önkéntes minőségbiztosítási rendszerének kialakításában. A Kamara 2019. december 15-ével tervezi elindítani a könyvviteli szolgáltatók minősítő szolgáltatását, amely a könyvviteli és számviteli szolgáltatás magyarországi színvonalának emelését megcélozva a könyvviteli szolgáltatók, könyvelési tevékenységet folytatók számára nyújt lehetőséget a szolgáltatásaik szakmai színvonalának egy önkéntes alapon működő minőségellenőrzés során való elismertetésére és a megszerzett minősítés szakmai és a megrendelői oldal számára való kihirdetésére.

2019. november 25-én, hétfőn tartotta alakuló ülését a minősítő rendszer munkacsoportja, ahol a kamara elnöke, Dr. Pál Tibor, ünnepélyes keretek között adata át a kinevező okleveleket.

A kamara elnöke a kamara könyvelői tagozatának javaslata alapján, a társ szakmai szervezetekkel – így a Minősített Könyvelők Egyesületével, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületével, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületével – folytatott előzetes egyeztetést követően az alábbi szakembereket nevezte ki a munkacsoport tagjainak:

  • Grebenár Renáta – könyvelő, okleveles adószakértő
  • Horváth Ilona – mérlegképes könyvelő, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete Digitális Tagozat elnöke
  • Perlainé dr. Kovács Ágnes – kamarai tag könyvvizsgáló
  • Somogyi Csizmazia György – kamarai tag könyvvizsgáló
  • Szabó Zsuzsanna – adószakértő, kamarai tag könyvvizsgáló

A munkacsoport tagjai között a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet nem szüneteltető tagsági jogállású kamarai tag könyvvizsgálókat (köztük olyan tagot, aki rendelkezik a kamarai törvény szerinti minőségellenőri tapasztalattal) és könyvviteli szolgáltatást nyújtó nem kamarai tag szakembereket üdvözölhetünk. A kinevezett személyek a könyvviteli szolgáltatók önkéntes kamarai minőségbiztosítási rendszeréről szóló szabályzatban rögzített feltételeknek és szempontoknak maradéktalanul megfelelnek.

Az alakuló ülésen a munkacsoport tagjai Szabó Zsuzsannát választották meg maguk közül a munkacsoport elnökének; a megbeszélésen a kinevezett munkacsoport tagok megvitatták a minősítések elbírásának és a minősítések kiadásának ütemezését.

A frissen megválasztott minősítő munkacsoport fogja elvégezni a minősítő kérdőívek szakmai értékelését. A minősítést a kamara nevében és képviseletében, a munkacsoport véleménye alapján a kamara elnöke adja ki.

Mit takar a könyvviteli szolgáltatók minősítés? A sikeres minősítést szerzők 2 éven át viselhetik a „Magyar Könyvvizsgálói Kamara által minősített könyvviteli szolgáltató” címet és szerepeltethetik a minőségi elismerést a honlapjukon, bemutatkozó anyagaikban, aláírásukban. A kamara – az érintettek előzetes írásbeli hozzájárulása esetén – a kamarai honlapon közzéteszi az érvényes minősítéssel rendelkező könyvviteli szolgáltatók nevét, címét és a minősítés dátumát, ezzel is támogatva azok piaci pozícióját.

  

Kapcsolódó anyagok

  

Betöltés...
X