Tájékoztató a Gazdasági Versenyhivatal által indított versenyfelügyeleti eljárás megszüntetéséről

Ezúton adunk tájékoztatást arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal által 2022-ben a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával szemben indított versenyfelügyeleti eljárást megszüntette a hivatal.

2022 nyarán a Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál (a továbbiakban: kamara) a kamarai törvény 54. § (6) bekezdése szerinti kamarai díjajánlás alkalmazásával összefüggésben; a GVH gyanúja szerint a kamara nem csupán ajánlotta a közzétett díjakat, hanem lépéseket tett annak érdekében, hogy a tagsága ne nyújtson szolgáltatásokat azoknál alacsonyabb árakon, mellyel jelentős mértékben torzulhatott az árverseny a könyvvizsgálói szolgáltatások hazai piacán, ami a fogyasztók megkárosítását eredményezhette.
 
A GVH másfél év alatt kiterjedt adatgyűjtést végzett a vizsgálat során, így előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét – a kamara álláspontja szerint ténylegesen előzetes törvényszéki engedély nélküli helyszíni kutatást („hajnali rajtaütést”) – tartott a kamara székhelyén, személyes meghallgatást eszközölt, továbbá számos alkalommal adatszolgáltatás teljesítésére kötelezte a kamarát. A GVH előzőek eredményeként arra a következtetésre jutott, hogy nem volt olyan közvetlen bizonyíték, amely arra utalna, hogy a kamara bármilyen útmutatót alkalmazna a díjak megfelelőségének, vagy akár túlzottan alacsony voltának megállapítására, továbbá arra vonatkozó bizonyítékok sem állnak rendelkezésre, hogy a kamara oktatási anyagokkal, vagy egyéb informatív eszközökkel törekedett volna a minimum árak betartatására, melyre tekintettel a versenyfelügyeleti eljárást megszüntette.
 
A kamara vezetése az eljárás megindításának pillanatától kezdve biztos volt abban, hogy a gyanú megalapozatlan, a kamara köztestületként a kamarai díjajánlás kapcsán is az irányadó törvényi keretek között, jogszerűen folytatta érdekképviseleti és szakmai tevékenységét, ezért bízott az eljárás kamarára nézve pozitív kimenetelében. Az eljárás során – amely a kamaránál jelentős munkaráfordítással, stresszel és anyagi kiadásokkal járt – maximálisan közreműködtünk, mindenben a GVH rendelkezésére álltunk, az adatszolgáltatásokat a lehető legrövidebb időn belül teljesítettünk. Megbizonyosodhattunk arról, hogy a vizsgált kérdésekben megfelelően jártunk el, további munkánk során is a szabályszerűségre fogunk törekedni.
 
A GVH által kiadott közleményt az alábbi linkre kattintva olvashatják el.
Lezárta a Magyar Könyvvizsgáló Kamarával szemben indított eljárását a GVH

Magyar Könyvvizsgálói Kamara


 

Betöltés...
X