Nemzetközi hírek

Európai Bizottság nyilvános konzultációja „A vállalati jelentéstétel minőségének és végrehajtásának javítása" címmel
2021.11.18.

Az Európai Bizottság szerint e konzultáció célja a vállalati jelentéstétel minőségének és végrehajtásának javítása. A konzultációban szereplő kérdések az uniós Számviteli Irányelv, az Átláthatósági Irányelv, az Audit Irányelv és az Audit Rendelet által szabályozott kérdésekre vonatkoznak.

tovább...
Fenntarthatósági Konferencia az ACCA szervezésében
2021.10.26.

A Szakértő Bizottság felhívja tagjaink figyelmét az ACCA Fenntarthatósági Konferenciájára, amely 2021. november 23-án kerül megrendezésre KLÍMA INTÉZKEDÉS ÉS A SZÁMVITELI SZAKMA: FENNTARTHATÓ JÖVŐ ÉPÍTÉSE címmel.

tovább...
EU Virtuális Állásbörze az ACCA szervezésében
2021.10.12.

Felhívjuk tagjaink figyelmét az EU Virtuális Állásbörze 2021 rendezvényre, amely október 21-én online kerül megrendezésre az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) szervezésében.

tovább...
Könyvvizsgálókat érintő módosító javaslatok a DORA törvényjavaslatnál
2021.07.30.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) módosításokat nyújtott be a Digitális Működési Alkalmazkodóképességről (DORA) szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Markus Ferber, Engin Eroglu és Bogdan Rzońca európai parlamenti képviselők javasolták törölni a javaslat 2. cikkében a jogszabály hatálya alá tartozó szereplők közül a könyvvizsgálókat és könyvelő cégeket, mivel azok nem részei a pénzügyi rendszernek, és technikailag sem kapcsolódnak hozzá.

tovább...
Az Európai Bizottság bejelentette: 2022-ban Audit reform javaslatot fog tenni
2021.06.30.

Mairead McGuinness, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős európai biztos május 27-én jelentette be, hogy az Európai Bizottság (EB) 2022 végéig javaslatot tesz az uniós audit reformra. A folyamat a nyár után konzultációval fog kezdődni. A bejelentés a biztosnak a „Vállalati jelentéstétel az EU tőkepiaci uniójában a Wirecard után” című webináron elmondott beszédének részeként hangzott el. 

tovább...
ESMA javaslat az Átláthatósági Irányelv módosítására a Wirecard ügy tapasztalatai alapján
2021.03.24.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) március 3-án közzétette az Európai Bizottságnak küldött levelét, amelyben az Átláthatósági Irányelv jogszabályi módosítására szólít fel a Wirecard-ügy kapcsán felmerült kérdések kezelése érdekében.

tovább...
ICAEW publikáció „Covid-19: a Lényegesség meghatározása”
2021.02.18.

Az ICAEW (Angliai és Walesi Bejegyzett Könyvvizsgálók Intézete) weboldalán nemrég megjelent publikáció célja, hogy hasznos emlékeztetőt adjon a könyvvizsgálati lényegesség meghatározásával kapcsolatos megfontolásokról, valamint arról, hogy ezek a megfontolások hogyan lehetnek relevánsak a jelenlegi környezetben.

tovább...
Fokozódó koncentráció a közérdeklődésre számot tartó cégek könyvvizsgálatánál
2021.02.17.

Az Európai Bizottság jelentése megerősíti, hogy fokozódik a koncentráció a könyvvizsgálati piacon a közérdeklődésre számot tartó vállalkozások esetében.
Az Európai Bizottság (EB) közzétette a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálatának uniós piaci alakulására vonatkozó értékelésének eredményeit. Az értékelés a 2015–2018-as évekre vonatkozik.

tovább...
Új ACCA-tanulmányok érhetőek el „Digitális számviteli szakember” és „Közfinanszírozás” címmel
2020.09.11.

Szeretnénk tájékoztatni tagjainkat, hogy a kamara – nemzetközi partnerével, az Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) közösen – közzéteszi honlapján magyar nyelven az alábbi tanulmányokat a legfrissebb ACCA-kutatásokról és ehhez kapcsolódó cikkekről.

tovább...
A CEAOB nyilatkozata a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatáról
2020.04.18.

Az Európai Könyvvizsgálói Közfelügyeletek Bizottsága (Committee of European Auditing Oversight Bodies - CEAOB) 2020. március 24-ei nyilatkozatában számos területet ítélt rendkívül fontosak a folyamatban lévő könyvvizsgálatok elvégzése szempontjából.

tovább...
Praktikus ajánlások az európai KKV-k védelme érdekében
2020.04.03.

A koronavírus-járvány súlyos terhet jelent a kis és közepes vállalkozásokra (KKV-kra) is. Az Accountancy Europe, a járvány KKV-kra gyakorolt hatásának enyhítése érdekében, 2 cikket tett közzé honlapján, gyakorlati ajánlásokkal a politikai döntéshozók és a KKV-k könyvelői számára.

Frissítés! Az alábbiakban a kiadvány nem hivatalos magyar nyelvű fordítását közöljük, annak érdekében, hogy kamarai tagjaink széles köréhez eljuthassanak az európai szakmai szervezet felhívásában található hasznos gondolatok, melyek ebben a nehéz helyzetben hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozások könyvelőjeként vagy könyvvizsgálójaként ügyfeleinknek segítséget nyújthassunk a kiútkeresésben.  
COVID-19: 5 kulcsfontosságú lépés a számviteli szakemberek számára, hogy utat mutassanak a KKV-nak a válság idején

tovább...
Nemzetközi könyvvizsgáló szervezetek koronavírus tájékoztató oldalai
2020.04.02.

Számos nemzetközi szervezet, nagy könyvvizsgáló cég a koronavírus okozta helyzetre vonatkozó, dedikált oldalakat hozott létre a könyvvizsgálatot érintő hírek publikálására, így az Accountancy Europe és az IFAC is.

tovább...
Nemzetközi kitekintés: Állásfoglalások és iránymutatások nemzetközi szervezetektől
2020.03.25.

Újabb nemzetközi szervezetektől származó állásfoglalásokat és iránymutatásokat ajánlunk a könyvvizsgálók szíves figyelmébe. A CEAOB – Committee of European Audit Oversight Bodies, az ESMA – European Securities and Markets Authority és az EBA – European Banking Authority is közlemény adtak ki azokról a kihívásokról, melyekkel a könyvvizsgálók szembesülhetnek a koronavírus világjárvány gazdaságot érintő negatív hatásai miatt a könyvvizsgálatuk során, illetve a kormányzatok által hozott, a gazdaság számos ágazatát segítő (pl. a fizetési könnyítési, hitel- és adófizetési kedvezményekre vonatkozó) intézkedések kapcsán.

tovább...
Nemzetközi kitekintés: Accountancy Europe és az IFAC közleményei a koronavírus hatásairól
2020.03.25.

A könyvvizsgálói kamarák európai szervezete, az Accountancy Europe most jelentette meg a COVID-19 vírusjárványnak a pénzügyi beszámolásra és a könyvvizsgálatra vonatkozó hatásaival foglalkozó közleményét, melyet a könyvvizsgálók szíves figyelmébe ajánlunk. Az európai szervezetnek a könyvvizsgálattal kapcsolatos iránymutatásában foglaltak teljes mértékben összhangban állnak a Szakértői Bizottság által múlt pénteken megjelentetett tájékoztatóban foglaltakkal.

  • Az Accountancy Europe másik közleményben összegyűjtötte az európai könyvvizsgálói kamarai tagszervezetek, illetve néhány nagy könyvvizsgáló cég, valamint olyan jelentős más szervezetek, mint a Bank of England, az ESMA, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság stb. eddig napvilágot látott tájékoztatóit a koronavírus helyzettel kapcsolatban, melyek szintén hasznos információkkal szolgálhatnak tagjainknak.
  • Frissítés! Az IFAC COVID-19 weboldalán további hasznos iránymutatások, összegzések találhatók.
tovább...
ICAEW esszé a pénzügyi beszámolással kapcsolatban elkövetett csalások felderítéséről
2020.03.22.

ICAEW esszé a pénzügyi beszámolással kapcsolatban elkövetett csalások felderítésérőlNapjaink változó könyvvizsgálati szerepkörét vizsgálva az ICAEW (Angliai és Walesi Bejegyzett Könyvvizsgálók Intézete - Institute of Chartered Accountants in England and Wales) Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Tagozata egy véleményvezér esszésorozatot dolgoz ki, amely közvetlenül vagy közvetve releváns kérdéseket vet fel a könyvvizsgálat jövőjéről szóló nemzetközi vitában. A sorozat célja, hogy segítse az igazgatókat, az ellenőrző bizottságokat, a részvényeseket, a politikusokat, az újságírókat és a politikai döntéshozókat a kulcsfontosságú kérdések megértésében, és többek között elősegítse a tájékoztatást az ellenőrzésre, annak szabályozására és a könyvvizsgálói szolgáltatások piacára vonatkozó ajánlások kidolgozásáról és végrehajtásáról az Egyesült Királyságban.

tovább...
Nyolc tagállam mulasztása az 5. pénzmosás elleni irányelv végrehajtása során
2020.03.20.

A pénzmosás elleni küzdelem EU-n belüli erősítése témakörében a 2020. márciusi hírlevelünkben közölt összefoglaló részeként adunk hírt arról, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az 5. pénzmosás elleni irányelv végrehajtását 8 tagállamban, köztük Magyarországon is.

tovább...
Közelgő EU Intézkedési terv a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről
2020.03.20.

A pénzmosás elleni küzdelem EU-n belüli erősítése témakörében az Európai Bizottság terveiről és kapcsolódó konzultációról olvashatnak, melyról a 2020 márciusi hírlevelünkben is összefoglalót közlünk.

tovább...
Big Data és az adatelemzések hatása a könyvvizsgálói szakmára
2020.01.07.

Big Data és az adatelemzések hatása a könyvvizsgálói szakmáraAz (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) jelentései közül a következő gondolatébresztő, big datával és adatelemzéssel foglalkozó kezdeményezés frissített verziójára kívánjuk felhívni figyelmüket.
Az angol nyelven elérhető Big Data és az adatelemzések hatása a könyvvizsgálói szakmára jelentés felvázolja a könyvvizsgálóknak az új és fejlett adattechnológiákból adódó lehetőségeit és kockázatait, és gyakorlati példákon keresztül szemlélteti, hogyan változik meg a könyvvizsgálói szakma a big data és az adatelemzések hatására.

tovább...
EU-tagállamok blokkolják az adózás átláthatóságát érintő javaslatot
2020.01.07.

Az EU versenyképességért felelős miniszterei 2019. november 28-ai találkozójukon nem tudtak megállapodásra jutni az országonkénti nyilvános jelentéstételről (CBCR). A tagállamok javaslatot blokkoló kisebbsége elutasította a kompromisszumos megoldást, így a javaslat politikailag lezáratlan helyzetbe került.

tovább...
Az Európai Tanács következtetései a pénzmosás elleni küzdelemről
2020.01.07.

Az Európai Tanács következtetései a pénzmosás elleni küzdelemrőlA december 5-én megtartott ECOFIN ülésén az Európai Tanács következtetéseket fogadott el a pénzmosás elleni küzdelem stratégiai prioritásairól. A következtetések a Bizottság közleményén és négy jelentésén alapulnak, amelyek rámutattak a pénzmosás elleni szabályok végrehajtásának hiányosságaira.

tovább...
Egyesült Királyság: „Fehér lista” a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálói számára engedélyezett szolgáltatásokról
2019.10.30.

UK FRC javaslata „fehér lista” bevezetéséreAz FRC (Financial Reporting Council) javasolja a „fehér lista” bevezetését a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók (PIEs) könyvvizsgálói számára engedélyezett szolgáltatásokról

tovább...
Egyesült Királyság: Sir Donald Brydon, az Egyesült Királyság könyvvizsgálói ágazatát átvizsgáló szakértőjének felszólalása
2019.10.30.

Brydon review - az Egyesült Királyság könyvvizsgálói ágazatának átvizsgálásaA könyvvizsgálókkal szemben megnyilvánuló nyilvános harag ellen emelte fel a szavát Sir Donald Brydon, az Egyesült Királyság könyvvizsgálói ágazatát átvizsgáló szakértője

tovább...
A könyvvizsgálat terén mutatkozó túlzott elvárások megszüntetése
2019.09.30.

A könyvvizsgálói szakmához szorosan kapcsolódó valamennyi szereplőnek, a szabályozóktól a közvéleményig, együtt kell működnie a túlzott elvárások (az ún. elvárási rés) megszüntetésében.

tovább...
A Bizottság közzétette iránymutatásait a nem-pénzügyi beszámolókra beleértve az ellátási láncokban jelen lévő KKV-kat
2019.07.15.

Az Európai Bizottság új, nem-kötelező erejű iránymutatásokat tett közzé az éghajlatra vonatkozó közzétételekről.

tovább...
Az OECD közzétette a KKV-k teljesítményének legújabb trendjeiről szóló jelentését
2019.07.05.

OECD SME and Entrepreneurship Outlook 2019Az OECD közzétette a kis- és közepes vállalkozások (KKV-k) üzleti feltételeinek és szakpolitikai kereteinek áttekintését, annak érdekében, hogy a politikai döntéshozóknak értékes betekintést és példákat nyújtsanak a nemzeti KKV-politikák kidolgozására.

tovább...
A legnagyobb fenyegetést az auditra a technológia, nem a szabályozás jelenti
2019.04.24.

A szabályozás által megkövetelt változás valójában elsősorban nem jogi okokra vezethető vissza, hanem a technológia fejlődése kényszeríti azt ki.

tovább...
ICAEW tájékoztatója a Brexit auditra gyakorolt hatásáról
2019.04.09.

Ahogy az már tisztán látszik, a Brexit mély nyomokat hagy majd egyes vállalatok működésében. Az is egyértelmű ugyanakkor, hogy annak jelentős könyvvizsgálati hatásai is lesznek. Az Angliai és Walesi Bejegyzett Könyvvizsgálók Intézete (ICAEW - Institute of Chartered Accountants in England and Wales) útmutatót adott ki a közelgő Brexit hatásairól, melyet ezúton teszünk közzé.

tovább...

Betöltés...
X