Figyelem! Archivált cikk. Lehet, hogy már nem aktuális.

Nemzeti és Felügyeleti Kockázatértékelés

Tájékoztatjuk a könyvvizsgáló kollégákat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Pénzügyi Főosztálya elkészítette a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. évi törvény (továbbiakban: Pmt.) 3. §. 24. pontja szerinti nemzeti kockázatértékelés szolgáltatói verzióját, amely a kamarai tagok számára a Magyar Könyvvizsgálói Kamara honlapján ügyfélkapus belépést követően a „PÉNZMOSÁS - nemzeti kockázatértékelés szolgáltatói verzió” menüpont alatt elérhető és megismerhető.

A Pmt., az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. évi törvény és a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény 4. § (8) bekezdése alapján kiadott kötelező jellegű útmutatóban a kamara a Pmt. 27. § (4) bekezdésére figyelemmel biztosítja azt a lehetőséget, hogy a könyvvizsgáló szolgáltatók a Pmt. 27. § (1) bekezdésében előírt belső kockázatértékelés elkészítését mellőzzék.

Az előzőek szerinti lehetőséggel élni nem kívánó könyvvizsgáló szolgáltatók a belső kockázatértékelés elkészítéséhez, továbbá a könyvvizsgáló szolgáltatók a kockázatok csökkentése és kezelése érdekében kötelesek figyelembe venni a nemzeti kockázatértékelés eredményét {Pmt. 27. § (6) bekezdés}.

Felhívjuk a kamarai tagság szíves figyelmét arra, hogy a „nemzeti kockázatértékelés szolgáltatói verzió” dokumentum nem nyilvános, azt kizárólag a könyvvizsgáló szolgáltatók ismerhetik meg, a dokumentum nem adható ki harmadik személyeknek.

Magyar Könyvvizsgálói Kamara
Főtitkári Hivatala


Nemzeti kockázatértékelés (NRA) - szolgáltatói verzió (a csatolmányt ügyfélkapus belépést követően tudja letölteni)

Felügyeleti kockázatértékelés (a csatolmányt ügyfélkapus belépést követően tudja letölteni)

  

Betöltés...
X