Gyakran ismételt kérdések - segítség a honlap használatához

Kérjük, figyelmesen olvassa át a Gyakran Ismételt Kérdésekben leírt információkat! Nagyon valószínű, hogy így kérdésére azonnal megtalálja a választ.

Belépés a honlapra

Hogyan lehet belépni a kamara oldalára?
Honnan tudom, hogy beléptem a kamara oldalára?
Miért nem tudok belépni a honlapra?
Már bediktáltam a viselt nevemet és az e-mail címemet, de mégsem tudok belépni.
Mi az a viselt név?
Az ügyfélkapu oldalára be tudok jelentkezni, de a kamara oldalára sikertelen bejelentkezéssel irányít vissza.
Mit tegyek, ha még nincs ügyfélkapus regisztrációm?
Hogyan aktiválom ügyfélkapus regisztrációmat?
Mi történik, ha elfelejtem a jelszavamat?

A kereső használata

Hogyan tudok az oldalon keresni?
Keresés a honlapon lévő anyagok közt
Részletes keresés a honlapon lévő anyagok közt
Keresés a természetes személy könyvvizsgálók közt
Keresés a könyvvizsgáló társaságok közt
Részletes keresés a társaság-nyilvántartóban

Nyilvános adatok köre

Nyilvános adatok

Saját adatok karbantartása

Alapadatok
Kamarai adatok
Biztosítás, pénzügyek
Dokumentumok
Rendezvények

SZAKma újság online változata

Hogyan tudom online olvasni a SZAKma c. újságot?

Időszerű számvitel online változata

Hogyan tudom online olvasni az Időszerű számvitelt?

Könyvvizsgálók lapja

Hol olvasható a Könyvvizsgálók lapja c. kiadvány?
Megváltozott (szeretném megváltoztatni) az e-mail címem, amire a Könyvvizsgálók lapját kérem. Mit tegyek?
Nem kaptam meg a Könyvvizsgálók lapját. Miért?
A Könyvvizsgálók lapja e-mailben nem volt csatolt fájl. Miért?

Rendezvényre jelentkezés

Hogyan tudok jelentkezni egy rendezvényre?
Mi történik, ha könyvvizsgálóként ideiglenes regisztrációval jelentkezek egy rendezvényre?

Elektronikus fizetés

Mit kell tudni az elektronikus fizetésről?

Hogyan kell használni az RSS-t?

Belépés a honlapra

Hogyan lehet belépni a kamara oldalára?
A kamara honlapjára ügyfélkapus azonosítóval lehet bejelentkezni.

Honnan tudom, hogy beléptem a kamara oldalára?
Ha a főoldalon a lap tetején található ’Belépés’ gombra kattint, automatikusan átirányítjuk az ügyfélkapu oldalára, ahol a szokásos belépési rend után vissza lesz küldve a kamara oldalára. Ha sikerült belépnie, a kamara oldalán vastag betűkkel pár másodpercre egy üdvözlő és egy sikeres bejelentkezési értesítő képernyő jelenik meg, illetve eltűnik az előbb megnyomott ’Belépés’ gomb, helyette az Ön neve lesz olvasható a gombon.

Miért nem tudok belépni a honlapra?
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a korábbi honlapon belépéshez használt tagszám és igazolvány sorszám a jelenlegi honlapra már nem érvényes. Ahhoz, hogy be tudjon lépni a kamara oldalára, a kamarának rögzítenie kell nyilvántartásában az Ön ügyfélkapun használt „Viselt nevét", illetve az ügyfélkapus e-mail címét. Tehát mielőtt megpróbál belépni a kamara honlapjára, kérjük, küldje meg a területi szervezetéhez, illetve a kamara ügyfélszolgálatának az Ügyfélkapun használt „Viselt nevét", illetve az Ügyfélkapu regisztrálásakor megadott e-mail címét. Az okleveles képzésben részt vevő hallgatóink ügyfélkapus adataikat az oktatas@mkvk.hu e-mail címre küldjék meg.

Már bediktáltam a viselt nevemet és az e-mail címemet, de mégsem tudok belépni.

A kamarában nyilvántartott adatoknak betűre pontosan meg kell egyeznie a magyarorszag.hu oldalon szereplő adatokkal. Tehát ha Önnek pl. második keresztneve is van, melyet bár nem használ, de a személyi igazolványában szerepel azt is be kell diktálnia. Gyakran előforduló hiba a t-online-os e-mail címek esetében, hogy az eredetileg még axelero-ként szerepel a magyarorszag.hu oldalán. Kérjük, az ilyen elírások elkerülése érdekében mielőtt bediktálná a kamarának a fentebb kért adatait, az esetleges elírás elkerülése végett jelentkezzen be a  http://www.magyarorszag.huoldalra. Bejelentkezést követően kérjük, pontosan másolja ki a bejelentkezési ablakban (ahova előzőleg belépési azonosítóját és jelszavát írta) megjelenő nevét (ld mellékelt képen). Ha a neve alatt lévő adatok módosítása linkre kattint, kimásolhatja viselt nevét és az e-mail címét is - ld lap alján mellékelt képen.

Mi az a viselt név?
A viselt név a személy valamennyi nevét tartalmazza (pontos titulus, családi név, első utónév, további utónevek, stb). Ez megegyezik a személyi igazolványban található névvel, melyet az ügyfélkapu okmányirodai regisztrációjakor ellenőriztek.

Ennek két oka is lehetséges:
1)Még nem diktálta be a kamarába az ügyfélkapus azonosítóit.
2)Bediktálta ugyan a viselt nevét és az e-mail címét, de azok nem egyeznek a magyarorszag.hu oldalon nyilvántartott adatokkal.

Mit tegyek, ha még nincs ügyfélkapus regisztrációm?
Az Ügyfélkapu használatának feltétele a regisztráció. Erre személyesen bármely okmányirodában lehetősége van. Regisztrációját indíthatja interneten keresztül is. Amennyiben rendelkezik digitális aláírással, úgy elektronikus úton, okmányiroda felkeresése nélkül is regisztrálhat. Az internetes regisztrációt elindíthatják a http://www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu/regisztracio oldalon (a regisztráció vagy okmányirodai azonosítással, vagy elektronikus aláírással élesedik).
Segítség az ügyfélkapu nyitásához

Hogyan aktiválom ügyfélkapus regisztrációmat?
A regisztráció után egy e-mailben küldött kód segítségével, öt napon belül aktiválnia kell regisztrációját.
Segítség az aktiváláshoz.

Mi történik, ha elfelejtem a jelszavamat?
A jelszavakat nem a kamara tárolja, hanem a központi kormányzati szerver. Tehát ha elfelejtette ügyfélkapus belépési adatait, ki kell töltenie az " Elfelejtett jelszó " űrlapot a magyarorszag.hu oldalon. Itt meg kell adnia a felhasználói nevét (amit regisztrációkor választott) és azt az e-mail címet, amelyet korábban, a regisztrációnál megadott. Fontos!!! Ha megváltozik az e-mail címe, ne felejtse el azt az ügyfélkapun is megváltoztatni az adatok módosítása linknél, mert utána nem tud újra belépni, és új ügyfélkaput kell igényelnie. A változásról haladéktalanul értesítse a kamarát is.

A kereső használata

Hogyan tudok az oldalon keresni?
A honlap jobb felső sarkában található piros keresődoboz három helyen tud keresni: a honlapon található anyagok közt, személyek és társaságok közt.

Keresés a honlapon lévő anyagok közt
Ha Ön az oldalon lévő anyagok közt szeretne keresni, egyszerűen írja be a keresett kifejezést a honlap jobb felső sarkában található piros keresődobozba, és nyomja meg a keresés gombot.

Részletes keresés a honlapon lévő anyagok közt
Kattintson a részletes keresés feliratú linkre a piros keresődobozban. A feljövő képernyőn be tudja állítani, hogy a kereső a beírt kifejezést a cikkek közt, a feltöltött dokumentumokban, vagy a konzultációs szolgálat kérdései közt keresse. Szintén itt tudja beállítani, hogy a kereső átnézze-e az archív anyagokat is.

Keresés a természetes személy könyvvizsgálók közt
Miután beírta a keresett nevet, válassza ki a piros keresődoboz alján a Tagok feliratú gombot, majd nyomja meg a keresés gombot. Fontos! Ha nem választja ki a ’Tagok’ gombot a főoldalon, a kereső alapban a tartalomban fog keresni, nem a tagnyilvántartóban. A kiválasztott opció (Tartalom / Tagok / Társaságok) mindig világosabb piros háttérrel jelenik meg a keresődoboz alján.

Részletes keresés a tagnyilvántartóban
Jelölje ki a ’Tagok’ feliratú gombot, majd kattintson a részletes keresés feliratú linkre a piros keresődobozban. A feljövő képernyőn az alábbi szempontok szerint tud keresni:

• tagszám
• név
• lakhely
• minősítés
• nyelvtudás
• státusz
• helyi szervezet

Keresés a könyvvizsgáló társaságok közt
Miután beírta a keresett nevet, válassza ki a piros keresődoboz alján a Társaságok feliratú gombot, majd nyomja meg a keresés gombot. Fontos! Ha nem választja ki a ’Társaságok’ gombot a főoldalon, a kereső alapban a tartalomban fog keresni. A kiválasztott opció (Tartalom / Tagok / Társaságok) mindig világosabb piros háttérrel jelenik meg a keresődoboz alján.

Részletes keresés a tagnyilvántartóban
Jelölje ki a ’Társaságok’ feliratú gombot, majd kattintson a részletes keresés feliratú linkre a piros keresődobozban. A feljövő képernyőn az alábbi szempontok szerint tud keresni:

• nyilvántartási szám
• név
• cím
• székhely
• minősítés
• megye

Nyilvános adatok köre

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény 33. §-ának (4) bekezdése valamint a 44. §-ának (3) bekezdése meghatározza a közérdekből nyilvános adatnak minősülő adatok körét. Ezen adatok a Tag / Társaság keresésének eredményeként a honlapon közzétételre kerülnek. Jelen adatait a kamara honlapjára belépve a saját adatai közt ellenőrizheti és tarthatja karban.

Saját adatok karbantartása

Alapadatok
Ügyfélkapus belépést követően ha a ’Belépés’ gomb helyén megjelenő (saját nevét tartalmazó) gombra kattint, első oldalként az ’Alapadatok’ oldal jelenik meg.
Itt az alábbi adatait találja:

• Alapadatok

o Tagszám
o Igazolvány száma
o Bélyegző száma
o Születési idő
o Születési hely
o Anyja neve
o Születési név

• Címek
• Telefonszámok
• E-mail címek
• Végzettségek
• Nyelvtudás
• Oklevél

Kérjük, ellenőrizze, hogy a nyilvántartásunkban szereplő adatok helyesek-e, illetve ahol hiányosak, kérjük, pótolja azokat. A közzétételi adatokat sárga kiemeléssel láttuk el a könnyebb észlelhetőség végett. Mivel ezen adatok megadása kötelező, így ezeket törölni nem, csak módosítani lehet.

Kamarai adatok
A bejelentkezve látható Kamarai adatok oldalon módosult a továbbképzésről megjelenített adatok listázása. Ezentúl részletesen láthatják mikor, mely előadáson hány kreditpontot szereztek (választás alapján) a tavalyi illetve az idei továbbképzések alkalmával. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a kreditpontok feldolgozása folyamatban van, amennyiben eltérést talál a közölt és a valós pontok közt, kérjük, jelezze azt kamaránknak.
A frissítéssel együtt feltöltésre kerültek a 2008. évi minőség-ellenőrzés eredményei is. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a korábbi évek ellenőrzéseinek eredményei nem elérhetők a honlapon.
A ’Kamarai adatok’ oldalon az alábbi adatait találja:

• Státuszok
• Minősítések
• Szakterület
• Tagozatok
• Kapcsolat társaságokkal
• Kapcsolat személyekkel
• Kötelező oktatás
• Minőség-ellenőrzés
• Etikai ügyek
• Pénzmosás

Biztosítás, pénzügyek
A ’Saját számlák’ táblában tájékozódhat az Ön számára kiszámlázott tételekről, míg a ’Folyószámla kivonat’ néven létrehozott új táblázatban az Ön nevére kiszámlázott tételeket (illetve azok teljesítését) tudja nyomon követni. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben az Ön számára kiállított számláknak más a költségviselője (tehát egy cég vagy magánszemély átvállalta számláinak befizetését), úgy azok a számlák az Ön folyószámla kivonatában NEM láthatóak, csak az adott átvállalónál tekinthetők meg (amennyiben a cég vagy magánszemély a kamara tagja. Nem könyvvizsgáló cégekről vagy személyekről nem jelenítünk meg folyószámla kivonatot).
Ha a folyószámla kivonatban a hátralék oszlopban még tartozás szerepel, úgy lehetősége van ezt az összeget online, bankkártyával keresztül kiegyenlíteni.
A ’Biztosítás, pénzügyek’ oldalon az alábbi adatait találja:

• Biztosítás
• Saját számlák
• Kedvezményezett számlák
• Átvállalt számlák
• Folyószámla kivonat

Dokumentumok
Itt jelenítjük meg mindazon dokumentumokat, melyeket az Integrált Informatikai Rendszerünkben tagjaink számára feltöltöttünk. Így itt találhatók a számlák, és minden egyéb értesítés, dokumentum. A dokumentumok 2008. II. félévétől kezdődően kerültek feltöltésre, így az ezt megelőző időszak dokumentumait nem jelenítjük meg.

Rendezvények
A kamara által szervezett rendezvényekre online is lehet jelentkezni. Ezen az oldalon azokat a kamarai rendezvényeket találja, amelyekre Ön online módon, a kamara oldalán keresztül jelentkezett.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy rendezvényre csak bejelentkezett felhasználók jelentkezhetnek! Rendezvényre jelentkezni kétféleképpen lehet

1) Belépés ügyfélkapus regisztrációval
Amennyiben Ön kamarai tag, kérjük, lépjen be az Ügyfélkapun keresztül!
Ha egy rendezvényért kreditpont kapható, úgy ezt csak ügyfélkapus belépéssel tudjuk figyelembe venni.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy bizonyos rendezvények kamarai tagoknak kedvezményesek lehetnek. Ahhoz, hogy a tagok számára kedvezményes áron tudjon regisztrálni egy rendezvényre, kérjük, feltétlenül Ügyfélkapun keresztül lépjen be.

2) Belépés ideiglenes regisztrációval
Ha Ön nem kamarai tag (vagy nem kamarai tagot kíván regisztrálni), akkor az ideiglenes regisztrációt igénybe véve jelentkezhet a rendezvényre.

SZAKma újság online változata

Hogyan tudom online olvasni a SZAKma c. újságot?
A SZAKma újság online változata a http://digitalstand.hu/szakma oldalán érhető el. A bejelentkezéshez szükséges adatokat a Heti Válasz Kiadó e-mailben küldte meg Önnek. Amennyiben nem tud belépni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kiadóval az elofizetes@szak-ma.hu e-mail címen.

Időszerű számvitel online változata

Hogyan tudom online olvasni az Időszerű számvitelt?
Amennyiben belépett ügyfélkapus azonosítójával a kamara honlapjára, jobb oldalon a narancssárga dobozok alatt megjelenik egy bordó, Időszerű számvitel feliratú banner (ez a banner csak bejelentkezés után látható). Ha erre rákattint, automatikusan, bejelentkezve átirányítjuk az Időszerű számvitel honlapjára.

Könyvvizsgálók lapja

Hol olvasható a Könyvvizsgálók lapja c. kiadvány?
2009. januártól a Könyvvizsgálók lapja (korábban: Hírlevél) csak elektronikus úton jelenik meg. Jellemzően a hónap végén a megszokott pdf formátumot feltöltjük a honlapra, és erről tájékoztatót küldünk e-mailben a tagoknak és a tagjelölteknek. A Könyvvizsgálók lapja a https://mkvk.hu/szolgaltatasok/konyvvizsgaloklapja oldalon találhatóak, mely főoldalról a harmadik zöld dobozból, vagy a főoldalon megjelenő bannerből érhetők el. A Könyvvizsgálók lapjából / Hírlevélből korábbi évek számai is elérhetőek.

Megváltozott (szeretném megváltoztatni) az e-mail címem, amire a Könyvizsgálók lapját kérem. Mit tegyek?
Jelentkezzen be ügyfélkapus azonosítójával a kamara oldalára, majd ott a saját menü/alapadatok oldalon módosítsa a Hírlevél típusú e-mail címét.

Nem kaptam meg az online hírlevelet. Miért?

A hírlevélben nem volt csatolt fájl. Miért?
Sok észrevétel érkezett, miszerint egyes levelezők, vállalati spam-szűrők leszedik a levelek mellé csatolt állományt, ezért számos javaslatot megfogadva úgy döntöttünk, hogy 2009. januártól már nem csatoljuk a Könyvvizsgálók lapját, csak egy linket küldünk az e-mailben, melyre ha rákattint (txt levelezők esetében kimásolja a böngészője címsorába) megtalálja a kamara oldalán a Könyvvizsgálók lapját. A Könyvvizsgálók lapja állandó webhelye a kamara oldalán: https://mkvk.hu/szolgaltatasok/konyvvizsgaloklapja

Rendezvényre jelentkezés

Hogyan tudok jelentkezni egy rendezvényre?

1) Belépés ügyfélkapus regisztrációval
Amennyiben Ön kamarai tag, kérjük, lépjen be az Ügyfélkapun keresztül!

2) Belépés ideiglenes regisztrációval

A rendezvényért járó kreditpontokat, illetve a könyvvizsgálóknak elszámolható kedvezményeket csak belépést követően tudjuk figyelembe venni. Ha tehát Ön kreditpontot szeretne igényelni egy rendezvényért, vagy könyvvizsgálóknak szóló árat szeretne érvényesíteni, kérjük, mindenképp jelentkezzen be az oldalra.

Elektronikus fizetés

Mit kell tudni az elektronikus fizetésről?

Az RSS segítségével a weboldalakról, blogokról összegyűjthetők a frissen megjelent hírek címei, linkjei és rövid ismertetői. Az RSS használatával elkerülhető, a kamara oldalát rendszeresen, naponta többször is végig kelljen nézni, hiszen az újonnan felkerült anyagok megjelenéséről az RSS-olvasó programon keresztül azonnal értesülünk.
Ahhoz, hogy meg tudja nézni a friss cikkeket (illetve fel tudjon iratkozni az RSS hírcsatornára) a címsorban lévő, vagy a fenti oldaltérkép gomb melletti narancssárga RSS ikonra kell kattintania.

Az ilyen szolgáltatást nyújtó honlapok RSS-hírfolyamait több módon is lehet fogadni.

1. Használhatjuk az egyre népszerűbb személyre szabható kezdőlapok valamelyikét. Ezek mind képesek az RSS kezelésére (pl. Netvibes, a Google személyes kezdőlapja, vagy a Microsoft Live).
  2. A levelezőprogramok egy része is képes RSS-t használni. A Microsoft Outlookhoz érdemes letölteni az Attensa kiegészítőt, így a hírekről közvetlenül az elektronikus postaládánkba kaphatunk értesítést.
  3. Használhatjuk valamelyik kifejezetten RSS olvasásra tervezett programot. (Ezen az oldalon kisebb gyűjteményt találhatunk leírással együtt.)
  4. A Mozilla Firefox és az Opera böngészők önmaguktól is képesek az RSS kezelésére. A Microsoft Internet Explorer a 7-es változattól kezdve tudja majd kezelni az RSS-t kiegészítő használata nélkül.