Elhunyt Dr. Tétényi Zoltán

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 98. évében, 2019. február 12-én elhunyt Dr. Tétényi Zoltán, Dr. Bartók Nagy András Életműdíjjal kitüntetett könyvvizsgáló, a Pénzügyi és Számviteli Főiskola egykori főigazgatója.

Dr. Tétényi Zoltán a Pénzügyi és Számviteli Főiskolai nyugalmazott főigazgatója, főiskolai tanára volt. 1921. augusztus 18-án született Szentmihályfalván. Közgazdász diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán szerezte 1955-ben.

1953-56 között az akkori Számviteli Főiskola igazgatója, 1956-tól 1964-ig Pénzügyminisztérium főrevizoraként, az OTP osztályvezetőjeként, majd a Pénzintézeti Központ főkönyvelőjeként tevékenykedett. 1962-64-ig másodállásban látta el az akkor alapított Felsőfokú Pénzügyi és Számviteli Szakiskola igazgatói teendőit, 1964-70 között pedig kinevezett igazgató lett. 1970. július 1-jétől – nyugdíjba vonulásáig – 1985. december 31-ig a Pénzügyi és Számviteli Főiskola kinevezett igazgatója volt.

A majd negyed százados igazgatói munkássága legkiemelkedőbb eredménye a főiskola létrehozása, a képzés profiljának kialakítása, a szervezeti-működési-, a személyi feltételek megteremtése, valamint az oktató és tudományos munka beindítása. Oktatásszervezői feladatai mellett is publikált, de főigazgatóként történő nyugalmazását követően mélyedt el igazán a pénzügyek, az adózás témaköreiben, és ezt követően vívott ki előadásaival, szakkönyveivel országos szakmai hírnevet. Ebben az időszakban is számos szakmai kiadvány szerzőjeként, társszerzőjeként aktív részese a tudománynak.

Főigazgatói munkássága alatt – az akkori szakmai igényeknek megfelelően - indult el a pénzügyi-számviteli képzés nappali tagozaton Salgótarjánban és Zalaegerszegen is. A szakemberhiány enyhítése érdekében az ország több pontján került megszervezésre a levelező oktatás is ebben az időszakban. E képzések beindításában, megszervezésében Dr. Tétényi Zoltán kulcsszerepet vállalt.

Az egyre bővülő igények kielégítése érdekében gyorsan kellett fejleszteni az oktatói kart is. Kezdeményezésére sok fiatal – főiskolai tanulmányait befejezve – ebben az időben kezdte pályafutását a felsőoktatásban. A kezdő munkatársakkal szemben magas követelményeket támasztva érte el, hogy legtöbben gyorsan szakmai elismerést vívtak ki a gyakorlati életben is. Az adótörvények és a számviteli törvény bevezetésében a főiskola munkatársai igen jelentős szerepet vállaltak.

Dr. Tétényi Zoltán a Magyar Könyvvizsgálói Kamara munkájába a megalakulás pillanatától bekapcsolódott. Éveken át a választási bizottság elnöke volt. Szakértőként a kamarai törvény megalkotásánál és újrakodifikálásánál, valamint a jelenlegi kamarai alapszabály kodifikálásánál is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Oktatóként, vizsgáztatóként és vizsgaelnökként számtalan könyvvizsgáló jelölt ismerhette meg kiváló tudását és jellemét. Szakmai, közéleti, társadalmi tevékenységének, valamint a szakma hírnevének gyarapításához való hozzájárulása elismeréseként 2012. évben megkapta a szakma legnívósabb díját, a Dr. Bartók Nagy András Életműdíjat.

Dr. Tétényi Zoltánt – végakaratának megfelelően – 2019. február 27-én szűk családi körben helyezték örök nyugalomba.

Betöltés...
X