A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Különjelentésre vonatkozó standard ajánlásai - 2021. üzleti év
2021.11.30 11:37

A hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói által készítendő könyvvizsgálói különjelentésre vonatkozó ajánlást egy új magyar nemzeti standard váltotta fel 2017. évtől. A standard módosítását 2019. májusában a Közfelügyelet jóváhagyta. A standard változásai a 2019-es üzleti évtől kötelezően alkalmazandóak. Az MNB ajánlásokkal kapcsolatos szokásos éves frissítés elérhető a közleményben a frissített Módszertani segédlettel együtt.

tovább...
Gyakran Ismételt Kérdések a fenntarthatósági információkkal kapcsolatos bizonyosságnyújtásról
2021.11.23 09:44

Felhívjuk tagjaink figyelmét az Accountancy Europe Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) jellegű publikációjára a címben megadott témában. Az Európai Bizottság elfogadta a Vállalati Fenntarthatósági Jelentéstételi Irányelvre (CSRD) vonatkozó javaslatot. Az Irányelv előírja a vállalatok számára, hogy a fenntartható döntéshozatal alapjaként összehasonlíthatóbb, célzottabb, megbízhatóbb és könnyen hozzáférhetőbb információkat tegyenek közzé.
Az Európai Bizottság a fenntarthatósági információkkal kapcsolatos korlátozott szintű bizonyosságnyújtás követelményét is bevezeti, amelynek célja, hogy növelje a közzétett fenntarthatósági információk hitelességét.

tovább...
Tájékoztató a veszélyhelyzet idején alkalmazandó intézkedésekről a kamara által szervezett rendezvényeken
2021.11.22 11:16

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre és a 2022. január 1-jéig meghosszabbított veszélyhelyzetre figyelemmel a Magyar Könyvvizsgálói Kamara az általa szervezett rendezvényeknél az alábbi védelmi intézkedéseket vezeti be abból a célból, hogy résztvevőinket, előadóinkat és dolgozóinkat a legnagyobb biztonságban tudhassuk. Kérjük, tekintse át a koronavírus járvány miatt hozott óvintézkedéseinkről szóló információinkat.
Frissítés! 2021.11.19: A szájat és orrot eltakaró maszk viselése zárt térben újra kötelező a 2021. november 20-ától hatályos új kormányrendelet értelmében.

tovább...
Könyvvizsgálók lapja
2021.11.22 16:52

Novemberi lapszámElérhető a Könyvvizsgálók lapja legújabb száma. A novemberi számban az alábbi témákról tájékozódhatnak:

  • E-learning a központi kötelező továbbképzésben
  • Térítésmentes e-learning előadások az MKVK Oktatási Központnál
  • Magyar nyelvű IFRS kísérő dokumentumok

A Nemzetközi kitekintés keretében számos összefoglalót állítottunk össze az IFAC és az Accountancy Europe publikációi közül:
olvashatnak az IFAC új nemzetközi standardok digitális platformjáról, az eIS-ről, az Accountancy Europe publikációi közül a könyvvizsgálók függetlenségének és a könyvvizsgálaton kívüli szolgáltatások összefüggéseiről, és két európai felmérés frissített adatairól a Könyvvizsgálati közfelügyleti rendszer és a 2014-es Audit Irányelv végrehajtása témában.
További cikkeinkben: beszámolunk a novemberi elnökségi határozatokról, a kamarai tagság változásáról, illetve megtekinthetik a következő évi vizsganaptárakat a könyvvizsgálói szakmai minősítő és a szakmai kompetencia vizsgákhoz.

tovább...
Európai Bizottság nyilvános konzultációja „A vállalati jelentéstétel minőségének és végrehajtásának javítása" címmel
2021.11.18 14:12

Az Európai Bizottság szerint e konzultáció célja a vállalati jelentéstétel minőségének és végrehajtásának javítása. A konzultációban szereplő kérdések az uniós Számviteli Irányelv, az Átláthatósági Irányelv, az Audit Irányelv és az Audit Rendelet által szabályozott kérdésekre vonatkoznak.

tovább...
Magyar nyelven is elérhetőek az IFRS-ek kísérő dokumentumai
2021.11.12 14:53

A Pénzügyminisztérium honlapján elérhetővé vált az IFRS standardokhoz kapcsolódó Szemléltető példák, a Bevezetési útmutató és a Következtetések Alapja 2018. évi kiadásának magyar nyelvű fordítása.
  

tovább...
Elérhető a központi szervezésű, kötelező szakmai tananyag a 2021. évi továbbképzés keretében
2021.11.10 16:35

Tisztelt Könyvvizsgáló!

Ezúton tájékoztatom, hogy a központi szervezésű kötelező továbbképzés (elsőnapi 4 kredit) tananyaga a mai naptól, 2021. november 10-étől, elérhető az Oktatási Központ távoktatási rendszerén keresztül, amihez a Kamara erre dedikált, 4 kreditnyi díjmentes hozzáférést biztosít a tagok számára. Idén tehát összesen 12 könyvvizsgálói kreditnyi megtekintés biztosított mindenkinek külön térítés nélkül.

tovább...
Adótagozati választások meghosszabbított jelölési határidővel
2021.11.23 10:51

Tájékoztatjuk az Adótagozat Tagjait, hogy az Adótagozat soron következő taggyűlésének és szakmai rendezvényének időpontja: 2021. november 29. (hétfő) 8.45 óra. A taggyűlésen kerül sor a Tagozat vezetőségének megválasztására. Elnökségi tag jelölésére a Tagozat tagjainak jelölőlapokon keresztül van lehetőségük.
A jelölőlapok visszaküldési határideje meghosszabbításra került, amely 2021. november 26. 10.00 óra.

tovább...
Meghívó az Adótagozat 2022. évi adótörvényváltozásokról szóló egésznapos adókonferenciájára
2021.11.10 12:09

Az Adótagozat Elnöksége tisztelettel meghívja az adótagozati Tagokat a 2022. évi adótörvényváltozásokról szóló egész napos adókonferenciájára. A szakmai program mellett, törvényi kötelezettségnek eleget téve, ezen a napon megtartja az Adótagozat éves taggyűlését és az esedékes elnökségválasztást is. A rendezvény az Adótagozat tagjai számára kuponkóddal ingyenes, de mindenki számára nyitott.
  

tovább...
Fenntarthatósági Konferencia az ACCA szervezésében
2021.10.26 11:03

A Szakértő Bizottság felhívja tagjaink figyelmét az ACCA Fenntarthatósági Konferenciájára, amely 2021. november 23-án kerül megrendezésre KLÍMA INTÉZKEDÉS ÉS A SZÁMVITELI SZAKMA: FENNTARTHATÓ JÖVŐ ÉPÍTÉSE címmel. Az ACCA éves hibrid konferenciáját az ACCA cseh kirendeltségének szervezésében Prágában tartják meg, illetve online is lehetséges csatlakozni az eseményhez.

tovább...
Közlemény a független könyvvizsgálói követelményről a pályázati támogatásokhoz kapcsolódó könyvvizsgálói feladatoknál
2021.10.21 15:48

A Magyar Könyvvizsgálói Kamarához kamarai tag könyvvizsgálóktól, valamint érintett szervezetektől a közelmúltban több megkeresés érkezett támogatási pályázatok benyújtásához, illetve pályázaton elnyert támogatás felhasználásának elszámolásához kapcsolódó könyvvizsgálói nyilatkozat témakörében. A leggyakoribb kérdés arra vonatkozott, hogy egy adott társaság éves beszámolójának a vizsgálatával megbízott állandó könyvvizsgálója elláthatja-e ezzel egyidejűleg a társaság által pályázaton elnyert támogatással kapcsolatos, a pályázati felhívásban és/vagy a támogatási szerződésben előírt könyvvizsgálói feladatokat. Utóbbiaknál szinte minden esetben követelmény egy független könyvvizsgáló megbízása a támogatással kapcsolatos ellenőrzés elvégzésére és arról független könyvvizsgálói igazolás kiállítására, valamint több esetben bekérik a könyvvizsgáló függetlenségi nyilatkozatát is.
2021. július 19-ével frissült közleményünk az Agrárminisztériumtól érkezett válasz alapján.
2021. október 18-ával frissült közleményünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának visszajelzése alapján.

tovább...
Meghívó a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2021. évi őszi rendezvényeire
2021.10.21 14:40

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozatának vezetősége idén is megrendezi térítésmentes őszi szakmai programját. A szakmai program a Kamara Budapest Fővárosi helyi szervezetével közösen kerül megrendezésre. Az előadások felvételre kerülnek és a későbbiekben megjelennek a kamara kötelező szakmai továbbképzési kínálatában.

tovább...
Elhunyt Bertókné Oros Zsuzsanna
2021.10.05 11:55

Fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy életének 72. évében, 2021. szeptember 19-én elhunyt Bertókné Oros Zsuzsanna kamarai tag könyvvizsgáló. Temetése 2021. október 6-án 10:45 perckor lesz az Új köztemető ravatalozójában.

tovább...
MKVK Minőség-ellenőrzési bizottságának rendezvényein elhangzott előadások
2021.10.01 14:12

Ezúton szeretnénk felhívni a tisztelt könyvvizsgáló kollégáink figyelmét, hogy felkerült a honlapra a 2021. szeptember 6-7.-én "Minőségellenőrök kötelező oktatása - 2021” címmel megrendezett továbbképzés anyaga.

tovább...
2021. évi minőség-ellenőrzési terv
2021.08.31 18:00

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Minőség-ellenőrzési Bizottsága tájékoztatja a kamarai tagságot, hogy elérhető honlapunkon

tovább...
Betöltés...
X