A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a Budapesti Értéktőzsde multilaterális kereskedési platformjain (Xtend Piac és Xbond Piac) jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálói számára

Több könyvvizsgáló kollega érdeklődésének megfelelően adunk tájékoztatást a BÉT 2017-ben indult Xtend és 2019-ben indult Xbond piacain jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálati specialitásairól.

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat korábban közleményt jelentett meg a  közérdeklődésre számot tartó gazdálkodói kör specialitásait illetően.

A közleménynek megfelelően a tőzsdén jegyezett gazdálkodói körből kizárólag az a gazdálkodó minősül közérdeklődésre számot tartónak, amelynek átruházható értékpapírjait az Európai Gazdasági Térség valamely államának szabályozott piacán kereskedésre befogadták (tőzsdén jegyzett gazdálkodó). Az EGT szabályozott piacairól az ESMA (Európai Értékpapír és Piacfelügyelet) ad információt keresőoldalán (az „entity type”-nál a „Regulated Market”-et, a „Home memeber state”-nél a „Hungary”-t választva és a lenti search gombbal leszűrve, a Budapesti Értéktőzsde részletes adatai itt tekinthetőek meg).

Mivel az Xtend Piac és Xbond Piac nem szerepel a fenti listában, így a vonatkozó szabályok szerint ezek a piacok nem minősülnek szabályozott piacnak. Ezeket a piacokat a nemzetközi szabályozás multilaterális kereskedési platformoknak (MTF-eknek) nevezi.

Ezek alapján Xtend vagy Xbond Piacon jegyzett gazdálkodók

  • nem minősülnek közérdeklődésre kitett gazdálkodónak;
  • nem szükséges, hogy IFRS-sek szerint állítsák össze az éves beszámolójukat, így ha nem készül IFRS beszámoló a könyvvizsgálónak sem szükséges IFRS minősítéssel rendelkeznie;
  • könyvvizsgálóinak nem szükséges kibocsátói minősítéssel rendelkeznie
  • könyvvizsgálóinak azonban alkalmaznia kell a 701. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standardot, így a kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdéseket kommunikálnia kell az éves beszámolóról kiadott független könyvvizsgálói jelentésben.

Természetesen, ha a gazdálkodó más piacon is jegyzett és/vagy speciális gazdálkodó (például hitelintézet, befektetési vállalkozás), akkor további szabályok is vonatkozhatnak rá.

Kérjük, észrevételeiket, javaslataikat juttassák el a következő címek valamelyikére: e-mail: ptt@mkvk.hu, fax: 1/473-4510, postacím: MKVK PTT 1063 Szinyei Merse u. 8.

  

Agócs Gábor
Pénz- és Tőkepiaci Tagozat elnöke

  

Betöltés...
X