A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása bankok könyvvizsgálói számára a gyakorlati igazolás megújításáról

A bankok könyvvizsgálónak 2018. január 1-től meglévő minősítéseik mellett a Közfelügyelet által elismert gyakorlattal is rendelkezniük kell, mely gyakorlat igazolását kétévente meg kell újítani. A hatálybalépés óta kiadott igazolások az idén lejárnak, így felhívjuk az érintett kollegák figyelmét, hogy időben kezdjék el gyakorlatuk elismertetését.

A hatálybalépés óta kiadott igazolások az idén lejárnak, így kérjük azokat a kollegákat, akik bankok tekintetében jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet végeznek (és/vagy kívánnak végezni a jövőben) haladéktalanul (de legkésőbb 2020 januárjában) kérvényezzék a Könyvvizsgálói Közfelügyeletnél a gyakorlatuk elismerését (az elismerés megújítását). A kérvény legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be az e-papír szolgáltatás segítségével (Témacsoport: „A könyvvizsgálói közfelügyeleti hatósági ügyek”, Ügytípus: „Banki gyakorlat közfelügyeleti hatóság általi elismerésére irányuló kérelem”) és a megfelelő mellékletek (gyakorlat igazolása) csatolásával.

Kapcsolódó közlemények:

Ezek alapján egy teljes körű banki és befektetési szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézet esetén a könyvvizsgálónak rendelkeznie kell pénzügyi intézményi, befektetési szolgáltatási és IFRS minősítéssel, továbbá fent említett gyakorlat elismerésével a Közfelügyelet által.
 
A gyakorlat elismerése könyvvizsgáló cégek esetén is szükséges, de ennek feltétele, hogy, ha van legalább egy olyan kamarai tag könyvvizsgáló tagja vagy munkavállalója, aki a könyvvizsgáló cég nevében jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet végez, így ez az eljárás csak akkor kezdeményezhető, ha a természetes személy könyvvizsgáló gyakorlat elismerése (az elismerés megújítása) már megtörtént.

Kérjük, észrevételeiket, javaslataikat juttassák el a következő címek valamelyikére: e-mail: ptt@mkvk.hu, fax: 1/473-4510, postacím: MKVK PTT 1063 Szinyei Merse u. 8.

Agócs Gábor
Pénz- és Tőkepiaci Tagozat elnöke

  

Betöltés...
X