A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat tájékoztatása a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálói számára – Külön jelentésre vonatkozó standard – A jelentés elektronikus megküldési lehetősége az MNB felé

Legkésőbb 2020. május 31-ig a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók és biztosítók könyvvizsgálóinak különjelentést kell készíteniük az MNB számára. Az MNB lehetőséget biztosít, hogy a jelentéseket a könyvvizsgálók elektronikus csatormán keresztül küldjék meg.

Az MNB elektronikus rendszere hitelesített adatok fogadásához (ERA) lehetőséget biztosít a könyvvizsgáló cégek számára, hogy az MNB részére elektronikus úton tudjanak beküldeni dokumentumokat, adatokat, beleértve a – Könyvvizsgálói különjelentés összeállításáról szóló, 6100. számú Magyar Nemzeti Standardban meghatározott – könyvvizsgálói különjelentéseket is.

Az elektronikus ügyintézés feltétele a küldemények megfelelő tanúsítvánnyal történő aláírása (elektronikus aláírása). Az elektronikus aláírás a kamara vonatkozó szabályzata szerint teljesítendő.

Az ERA rendszer használatához előzetes regisztráció szükséges, amely az alábbi felületen végezhető el: https://era.mnb.hu/ERA.WEB/, amelyhez a felhasználói kézikönyv az alábbi elérhetőségen nyújt támogatás. Kérem, vegyék figyelembe, hogy a regisztráció folyamata több napot is igénybe vehet.

Az ERA-ban a felhasználó a regisztráció során megjelölt és az MNB által jóváhagyott szolgáltatásokat használhatja. A könyvvizsgáló cégnek az MNB-vel való elektronikus kommunikációhoz a szolgáltatások közül az „Adatszolgáltatás” szolgáltatásra szükséges regisztrálnia.

Amennyiben a könyvvizsgáló cég korábban az ERA-ban már regisztrált az adatszolgáltatás szolgáltatáshoz, akkor az űrlapot további regisztráció nélkül eléri. Amennyiben az adatszolgáltatás szolgáltatáson kívül egyéb szolgáltatáshoz rendelkezik regisztrációval, akkor nem kell a teljes regisztrációs folyamatot újra elvégezni, hanem az ERA felületére belépve, kezdeményezheti a szolgáltatások bővítését.

Az MNB az ERA rendszeren keresztül maximum 12 MB terjedelmű adatot tud fogadni, ezt meghaladó adatmennyiség az ERA „Nagyméretű Állományok Kezelése” (NAK) szolgáltatáson keresztül továbbítható, amelyhez szintén előzetes regisztráció szükséges.

Az űrlapok a szolgáltatáson belül az alábbi útvonalon érhetők el: Egyéb adatszolgáltatás → Eseti adatszolgáltatás → Könyvvizsgálók kapcsolattartás → Pénzpiac/Biztosítási piac/Tőkepiac

Az adatküldésénél a felhasználó az auditált intézmény (pénzpiaci, tőkepiaci vagy biztosítói) szektor besorolásától függően az „MNB Könyvvizsgálói kapcsolattartás” megnevezésű űrlapok közül ki tudja választani a könyvvizsgálói különjelentés beküldésére szolgáló (KKJ) vagy (egyéb könyvvizsgálati kommunikációs célú) általános űrlapot.

A könyvvizsgálói különjelentés beküldésére, valamint egyéb könyvvizsgálati általános kommunikációra az alábbi űrlapok állnak rendelkezésre:

Megnevezés     Könyvvizsgálói különjelentés beküldésére szolgáló űrlap Általános (egyéb könyvvizsgálati kommunikációra szolgáló) űrlap
neve kódja neve kódja
Pénzpiaci szektor MNB Könyvvizsgálói kapcsolattartás - KKJ HFI_1057_v1 MNB Könyvvizsgálói kapcsolattartás – általános űrlap HFI_1055_v1
Tőkepiaci szektor TFF_1020_v1 TFF_1021_v1
Biztosítási szektor  BPK_1024_v1 BPK_1025_v1

            

Az ERA alkalmazással kapcsolatban felmerülő technikai kérdéseiket, észrevételeiket az érintettek az alábbi elérhetőségen jelezhetik:

  • telefonon a 06 (1) 550-1853 telefonszámon (munkanapokon 8-17 óráig), illetve
  • elektronikus levélben a mnb@1818.hu címen


A külön jelentések leadási határideje a vonatkozó intézményspecifikus ágazati jogszabályok szerint továbbra is május 31., azokat érintő törvénymódosítás nem történt.
 
Ugyanakkor a 140/2020. (IV. 21.) számú Kormányrendelet alapján, a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónak nem minősülő intézmények (fióktelep formájában működő hitelintézetek, befektetési vállalkozások és biztosítók) 2020. szeptember 30-ig halaszthatják a pénzügyi kimutatásaik közzétételét. Ebben az esetben a külön jelentés határidőre történő elkészítése is problémát jelenthet tekintve, hogy az ágazati jogszabályok alapján azt az éves pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata mellett kell elkészíteni. Ezen esetekben javasoljuk, hogy a könyvvizsgálók vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Osztályával és tisztázzák a felmerült jogszabályi ellentmondást és kérjék a Felügyelet iránymutatását.
 
Kérjük, észrevételeiket, javaslataikat juttassák el a következő címek valamelyikére: e-mail: ptt@mkvk.hu , fax: 1/473-4510, postacím: MKVK PTT 1063 Szinyei Merse u. 8.

  

Agócs Gábor
Pénz- és Tőkepiaci Tagozat elnöke

  

Betöltés...
X