ICAEW esszé a pénzügyi beszámolással kapcsolatban elkövetett csalások felderítéséről

ICAEW esszé a pénzügyi beszámolással kapcsolatban elkövetett csalások felderítésérőlNapjaink változó könyvvizsgálati szerepkörét vizsgálva az ICAEW (Angliai és Walesi Bejegyzett Könyvvizsgálók Intézete - Institute of Chartered Accountants in England and Wales) Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Tagozata egy véleményvezér esszésorozatot dolgoz ki, amely közvetlenül vagy közvetve releváns kérdéseket vet fel a könyvvizsgálat jövőjéről szóló nemzetközi vitában. A sorozat célja, hogy segítse az igazgatókat, az ellenőrző bizottságokat, a részvényeseket, a politikusokat, az újságírókat és a politikai döntéshozókat a kulcsfontosságú kérdések megértésében, és többek között elősegítse a tájékoztatást az ellenőrzésre, annak szabályozására és a könyvvizsgálói szolgáltatások piacára vonatkozó ajánlások kidolgozásáról és végrehajtásáról az Egyesült Királyságban.

Az újonnan kiadott, 15 oldal terjedelmű Pénzügyi beszámolással kapcsolatos csalások: innovatív újragondolás című esszé az alábbi fontos kérdéseket járja körbe, melyek hasznos iránymutatásként szolgálhatnak a pénzügyi beszámolók vizsgálatát végző könyvvizsgálóknak, az ilyen jellegű csalások felderítéséhez:

 • Mit jelent a pénzügyi beszámolással kapcsolatos csalás, miért annyira nehéz ezt felderíteni?
  A pénzügyi beszámolással kapcsolatos csalás a pénzügyi kimutatások egyenlegeinek szándékos túlbecsülése és/vagy alulértékelése. A pénzügyi beszámolási csalás a természeténél fogva szándékosan el van rejtve, ezért a könyvvizsgálók számára nehezebb észlelni, mint a pénzügyi kimutatásokat érintő egyéb szabálytalanságokat. Bár nem ez a leggyakoribb csalási forma, de amikor előfordul, akkor jelentős veszteséget okozhat a vállalatoknak. Legtöbbször nem közvetlen pénzbeli haszonszerzés a célja, ehelyett a dolgozókat általában a belső vagy külső szervezeti nyomás motiválhatja pl. a teljesítménycélok elérésére, elkerülendő a bónuszfizetés elvesztését vagy a részvényárfolyamok emelkedését.

 • Nézzünk a számok mögé!
  • a vállalaton belüli szervezeti kultúra és viselkedés (magatartás) vizsgálata
   A könyvvizsgálóknak mindig a számok mögé kell nézniük. Amikor a pénzügyi beszámolással kapcsolatos csalás vizsgálatának megtervezésére és tesztelésére kerül a sor, a könyvvizsgálók ki tudják használni a szervezetekkel, azok kultúrájával és az emberekkel való szoros kapcsolatukat. Ez azt jelenti, hogy különös figyelmet kell fordítani a következőkre:
   • Szervezeti kultúra - hogyan viselkednek és kommunikálnak az emberek az üzleti életben?
   • Menedzsment stílus - milyen stílusú, hangvételű a vezetőség?
   • Motivációk és nyomás - milyen tényezők ösztönözhetik az érintett embereket a számok manipulálására?
   • Magatartás-ellenőrzés - hogyan mozdítja elő a szervezet az őszinteség és nyitottság kultúráját?
  • a könyvvizsgálati módszerek, megközelítés és célzott kockázati területek felülvizsgálata a kérdésekre kapott válaszok alapján
  • technológia használata a különleges vagy furcsa viselkedés felderítésére
   adatbányászati eszközök használata a nagy adathalmazok mintáinak felfedezésére, a közzétett pénzügyi jelentések áttekintése

 • Erős szervezeti kultúra jellemzői, felépítése
  Bár az elsődleges felelősség a vállalaton belüli csalás megelőzésében és felderítésében az igazgatók és a vezetőség vállán nyugszik, a könyvvizsgálók is szerepet vállalhatnak az erős szervezeti kultúra kiépítésének hangsúlyozásában, amely proaktívan felfedi és kijavítja a hibákat, és ahol a dolgozók fel merik fedni, ha a dolgok rosszra fordulnak.

A teljes tanulmány letöltése (ICAEW Thought Leadership / Future of audit - Fraudulent financial reporting: fresh thinking)
Az ICAEW Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Tagozata számos tanulmányt tett közzé e sorozat részeként, amelyek elérhetőek az ICAEW Könyvvizsgálat jövője weboldalán.

  

Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X