EU-tagállamok blokkolják az adózás átláthatóságát érintő javaslatot

Az EU versenyképességért felelős miniszterei 2019. november 28-ai találkozójukon nem tudtak megállapodásra jutni az országonkénti nyilvános jelentéstételről (CBCR). A tagállamok javaslatot blokkoló kisebbsége elutasította a kompromisszumos megoldást, így a javaslat politikailag lezáratlan helyzetbe került.

A kompromisszumot ellenző országok Luxemburg, Lettország, Szlovénia, Ciprus, Írország, Észtország, Ausztria, Svédország, Csehország, Magyarország, Málta és Horvátország voltak, míg Németország tartózkodott.

Az országonkénti nyilvános jelentéstétel (CBCR) olyan intézkedés, amely azt írja elő a 750 millió feletti éves árbevételt elérő multinacionális vállalatoknak, hogy tegyék közzé nyilvánosan és országonként egyebek mellett nyereségüket, fizetett adójukat, alkalmazottaik számát. A javaslat támogatói úgy tartják, hogy az ilyen nyilvánosságra hozatal felfedné és ezáltal visszaszorítaná az „agresszív adótervezést”. E közben a javaslat ellenzői attól tartanak, hogy az ilyen információk nyilvános közzététele üzleti titkokat fedhet fel a versenytársak számára.

 

Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X