Fokozódó koncentráció a közérdeklődésre számot tartó cégek könyvvizsgálatánál

Az Európai Bizottság jelentése megerősíti, hogy fokozódik a koncentráció a könyvvizsgálati piacon a közérdeklődésre számot tartó vállalkozások esetében.
Az Európai Bizottság (EB) közzétette a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálatának uniós piaci alakulására vonatkozó értékelésének eredményeit. Az értékelés a 2015–2018-as évekre vonatkozik.

A jelentés kiemeli a következőket:

  • Csökkent a könyvvizsgálók, és könyvvizsgáló cégek száma az EU-ban, ezzel kevesebb választási lehetősége adódik a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóknak is.
  • A közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatának piacán folytatódott a koncentráció, a legtöbb országban a Big4 cégek dominálnak. A jelentés hozzáteszi, hogy az összeférhetetlenség kezelésére hozott intézkedések, mint például a könyvvizsgálók kötelező rotációja vagy a nem könyvvizsgálói szolgáltatások nyújtásának korlátozása tovább ronthatja a piaci koncentrációt azáltal, hogy tovább korlátozzák a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók választási lehetőségeit a könyvvizsgálók közül.
  • Továbbra is kihívást jelent a minőségi hiányosságok értékelése, egyrészt a magas kockázatú ellenőrzött ügyfelek nem megfelelő monitoringja, másrészt a könyvvizsgáló cégek belső minőségellenőrzési rendszereinek hiányosságai miatt.
  • Szintén kihívást jelent az Audit Bizottságok (AC) teljesítményének értékelése a tagállamok eltérő megközelítése miatt. 21 tagállamban az AC-k az illetékes nemzeti hatóságok felügyelete alatt vannak, míg a többi tagállamban nem.

Végezetül az Európai Bizottság tanulmányt indított az uniós könyvvizsgálati jogszabályoknak a könyvvizsgálati piacra gyakorolt hatásairól. A tanulmány beépül majd a könyvvizsgálati keretelvek hatékonyságának jövőbeli felülvizsgálatába az átláthatóság, a könyvvizsgálati minőség és a piaci verseny tekintetében különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó vállalkozásoknál. Az értékelés azt is megvizsgálja, hogy a Covid-19 által okozott gazdasági válság milyen hatást gyakorol a könyvvizsgálati ágazatra.


Az EB jelentése magyar nyelven

    

Szakértői Bizottság

     

Betöltés...
X