Praktikus ajánlások az európai KKV-k védelme érdekében

A koronavírus-járvány súlyos terhet jelent a kis és közepes vállalkozásokra (KKV-kra) is. Az Accountancy Europe, a járvány KKV-kra gyakorolt hatásának enyhítése érdekében, 2 cikket tett közzé honlapján, gyakorlati ajánlásokkal a politikai döntéshozók és a KKV-k könyvelői számára.

Frissítés! Az alábbiakban a kiadvány nem hivatalos magyar nyelvű fordítását közöljük, annak érdekében, hogy kamarai tagjaink széles köréhez eljuthassanak az európai szakmai szervezet felhívásában található hasznos gondolatok, melyek ebben a nehéz helyzetben hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozások könyvelőjeként vagy könyvvizsgálójaként ügyfeleinknek segítséget nyújthassunk a kiútkeresésben.  
COVID-19: 5 kulcsfontosságú lépés a számviteli szakemberek számára, hogy utat mutassanak a KKV-nak a válság idején

COVID-19: 5 key steps for accountants to guide SMEs through the crisis

Accountancy Europe kiadványa, publikálva: 2020. március 27.

   

COVID-19: 5 kulcsfontosságú lépés a számviteli szakemberek számára, hogy utat mutassanak a KKV-nak a válság idején

A könyvelők/számviteli szakemberek - akik közül sokan maguk is kisvállalkozások – a KKV-k bizalmas tanácsadói. A koronavírus járvány miatti válság kritikus időszak, amikor a KKV-knak minden elérhető útmutatásra szükségük van a viharban való navigáláshoz.

Felhívjuk a KKV-k könyvelőit és a kis könyvviteli szolgáltatókat, hogy segítsék a KKV-k küzdelmét ezekben a nehéz időkben. Nézzék meg az európai KKV-k védelmére irányuló és a kormányokhoz intézett 15 intézkedési javaslatunkat ismertető közleményünket is, (ez a másik angol nyelvű publikáció erre a linkre kattintva érhető el: https://www.accountancyeurope.eu/publications/coronavirus-crisis-15-actions-for-governments-to-protect-european-smes/), és iratkozzanak fel az „SME policy” rendszeres időközönként megjelenő hírleveleire (a jelentkezés a newsletter linkre kattintva tehető meg).

A következő intézkedéseket javasoljuk a KKV-k könyvelőinek, hogy támogassák a KKV-s ügyfeleik küzdelmét. Ezek közül több intézkedés magukra a kis könyvviteli szolgáltatókra és számviteli szakemberekre is vonatkozik:

1. Tájékozódjon minden támogatási lehetőségről!

A könyvelőknek/ számviteli szakembereknek tisztában kell lenniük a nemzeti kormányok vagy az EU által nyújtott valamennyi pénzügyi és egyéb támogatási formával. Hasznos lenne, ha a nemzeti számviteli szervezetek ismernék a többi ország által nyújtott támogatásokat, így a bevált gyakorlatokat tudnák jelezni saját nemzeti politikai döntéshozóiknak.

2.  Használja ki az ügyfele helyzetében elérhető támogatásokat!

Azonosítsa a magas kockázatú ágazatokban lévő ügyfeleket és azokat, akik a legjobban profitálnának az állami támogatási intézkedésekből. Segítsen nekik:

 • az ügyfél rendelkezésére álló támogatásokkal kapcsolatos tanácsadással és a megszerzésükig való végigkísérésével;
 • az üzleti, vállalkozási tevékenység diverzifikálási lehetőségeinek beazonosításában;
 • a kormányok által biztosított vészhelyzeti finanszírozáshoz való hozzáférésben;
 • ha lehetséges, mérlegelje az ügyfelével szembeni szolgáltatási díjainak és ezek fizetési ütemezésének az újratárgyalását.

3. Segítsen a rövidtávú üzleti túlélésben!

Tájékoztassa KKV-ügyfeleit azokról az azonnali intézkedésekről, amelyek a különbséget jelenthetik a túlélés és az összeomlás között. És segítse őket ezek végrehajtásában, például:

 • A hatás maximalizálása érdekében a lehető leghamarabb hozzáféréshez a kínált kedvezményekhez.
 • A pénzforgalmi (cash flow) előrejelzések áttekintésében és módosításában,  annak meghatározása érdekében, hogy az értékesítések visszaesése milyen hatással lesz szállítóik és adósságaik kifizetésére. A vállalkozásoknak, amikor csak tudnak, továbbra is fizetniük kell a beszállítóiknak, hogy ezzel segítsék a pénzügyi rendszer széles körű összeomlásának elkerülését.
 • Az üzleti modell újragondolásában annak megállapítása érdekében, hogy az adott KKV képes-e átállni a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás alternatív módszereinek az alkalmazására  - például házhozszállításra vagy az on-line kereskedelemre, és képes-e csökkenteni vagy beszüntetni bizonyos tevékenységeket, például utazás, kereskedelem és marketing.
 • A saját ellátási láncaik megértésében és tervek készítésében arra az esetre, ha az ellátási láncok megszakadnának. Ez magában foglalhatja egyes alkatrészek és készletek termelésének csökkentését, valamint a vírus által súlyosan érintett országokban lévő beszállítókkal és ügyfelekkel való kapcsolataik átgondolását.
 • A meglévő biztosításaik áttekintésében és annak ellenőrzésében, hogy jogosultak-e bármilyen biztosítói kifizetésre pénzügyi veszteségek esetén.
 • A munkavállalókkal való kommunikációban, például a rövid távú munkavállalói fizetéscsökkentések lehetőségének a megvitatásában.
 • A pénzügyi nyilvántartások naprakészségének fenntartásában, hogy az ügyfél így figyelemmel kísérhesse a jövedelmezőséget, a készletállományt és a vevői-szállítói egyenlegeket. Számos kormány lehetőséget biztosít az adóbevallások és a pénzügyi információk (beszámolók) későbbre halasztott határidőben történő benyújtására, illetve közzétételére. Az ilyen határidő halasztások hosszú távú hatásai azonban ma még nem tisztázottak. Ezek később szűk keresztmetszetet eredményezhetnek az ilyen bevallások benyújtásában, valamint a pénzügyi és adózással kapcsolatos adatok esetleges elvesztését is okozhatják.
 • A beszállítókkal szembeni fizetési feltételek újratárgyalásában, és a bankjukkal való kommunikációban, ha nem tudják teljesíteni a hitellel kapcsolatos kötelezettségüket.
 • A vevőkkel való tárgyalásokban, például fizetési engedmény felajánlásáról határidő előtti fizetés esetére.
 • A fejlemények folyamatos követésével, hogy amikor a korlátozó intézkedéseket megszüntetik, készen álljanak az ügyfelek a kereskedelem, az értékesítés újraindítására.
 • Legvégső esetben a csődvédelmi lehetőségek mérlegelésében, mivel az  életképes vállalkozásokat az adósságrendezés megmentheti attól, hogy felszámolásra kényszerüljenek.

4. Ugyanakkor segítse a KKV-kat a középtávú tervezésben is!

Sok KKV valószínűleg válsághelyzetben van. A KKV-k könyvelőjének, könyvvizsgálójának segítenie kell őket olyan szükséghelyzeti intézkedések elkerülésében, amelyek veszélyeztethetik az üzleti vállalkozás középtávú életképességét. Segíthetnek például:

 • Annak mérlegelésében, hogy elkerülhetetlen-e az alkalmazottak elbocsátása. A negatív szociális és társadalmi hatásokon túlmenően a munkaerő csökkentése a vállalkozás kulcsfontosságú készségeinek elvesztését is jelenti. Ennek csak a legvégső megoldásnak kellene lennie, tehát legelőször is tudatosítsa ügyfeleiben az összes elérhető alternatív lehetőséget, támogatási és finanszírozási opciókat, és segítse őket ezek kihasználásában. Lehetséges, hogy a munkavállalók előnyben részesítenének átmeneti bércsökkentést az elbocsátások helyett. Ez növelheti a munkavállalók lojalitását, és lehetővé teheti az üzleti vállalkozás számára, hogy a korlátozások megszüntetése után folytathassa működését.
 • Tanácsolja a vállalkozásnak, hogy a lehető leghamarabb kezdje meg a pénzügyi tartalékok kiépítését, amivel felkészül a jelenlegi korlátozások megszüntetése utáni újabb tetőzésére a koronavírusos esetek számának.

5. Segítsen ügyfeleinek, hogy kihasználják az egész KKV-ökoszisztéma szakértelmét!

Előfordulhat, hogy be kell vonni másik hozzáértő szakértőt, hogy támogassa ügyfeleit ezen lépések végrehajtásában. Néhány ország például megköveteli külön erre képesített szakember bevonását üzleti szerkezetátalakítás és fizetésképtelenség esetében. Bölcs dolog lehet jogi tanácsot kérni a vis maior záradékok kapcsán az üzleti és biztosítási szerződésekben.  KKV ügyfelei támaszkodni fognak Önre, mint könyvelő vagy könyvvizsgáló szakemberre.
 
Ezt az összefoglalót az Accountancy Europe KKV-szakértői készítették, összegyűjtve gyakorlati tapasztalatokat egész Európából. Tudjon meg többet a KKV-kal kapcsolatos munkánkról (az angol nyelvű információk ezen az SME work nevű oldalon érhetők el).

  

Betöltés...
X