Az IESBA a nemzetközi függetlenségi standardok felülvizsgálatát javasolja a függetlenségi követelmények tisztázása és megerősítése érdekében a csoport könyvvizsgálatok során

A javasolt módosítások olyan rendelkezéseket állapítanak meg, amelyek átfogóan foglalkoznak a csoport pénzügyi kimutatásainak könyvvizsgálatában részt vevő vállalkozások és magánszemélyek függetlenségi megfontolásaival.

A javaslatok foglalkoznak az ISA 220 Felülvizsgált nemzetközi könyvvizsgálati standardban eszközölt, a Megbízásért felelős munkacsoport definícióját érintő változásának függetlenséget érintő hatásaival.

Többek között a javaslatok:

  • Új kifejezéseket hoznak létre és felülvizsgálják a jelenlegieket, beleértve a csoportkönyvvizsgálat esetén a függetlenségre vonatkozó alkalmazást is. 
  • Tisztázzák és megerősítik a függetlenségi elveket, amelyek a következőkre vonatkoznak:
    • A csoport könyvvizsgálatában részt vevő személyek.
    • A csoport könyvvizsgálatban részt vevő cégek, beleértve a csoport könyvvizsgáló cégén belüli és kívüli cégeket is
  • Pontosabban meghatározzák a függetlenségi előírások megsértésének kezelésére szolgáló folyamatot a komponens könyvvizsgáló cégnél, beleértve az érintett felek és a csoport irányításával megbízott személyek közötti megfelelő kommunikáció szükségességének megerősítését.
  • A kódex számos rendelkezését összehangolják az IAASB minőségbiztosítási standardjainak változásaihoz való megfelelés érdekében.

A javasolt módosítások elérhetősége:
IESBA Proposed Revisions to the Definition of Engagement Team and Group Audits (ifac.org)

   

Szakértői Bizottság

   

Betöltés...
X