A könyvvizsgálat terén mutatkozó túlzott elvárások megszüntetése

A könyvvizsgálói szakmához szorosan kapcsolódó valamennyi szereplőnek, a szabályozóktól a közvéleményig, együtt kell működnie a túlzott elvárások (az ún. elvárási rés) megszüntetésében.

Mi az elvárási rés a könyvvizsgálatban?

Noha a könyvvizsgálattal szembeni túlzott várakozások miatti elvárási rést az évek során számos különféle módon határozták meg, leggyakoribb értelmezés szerint ez nem más, mint „a közérdek részéről a könyvvizsgálói szakmával szemben támasztott elvárásoknak és annak a különbsége, amit a könyvvizsgálói szakma ténylegesen nyújt”. Az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) a túlzott várakozások miatti elvárási rést a könyvvizsgálatban úgy fogalmazta meg, hogy „ez az a különbség, ami aközött van, amit a közvélemény szerint a könyvvizsgálók tesznek és amit a közvélemény szeretne, hogy a könyvvizsgálók tegyenek”. A könyvvizsgálattal szembeni túlzott várakozások olyan téma, amely sokak figyelmét felkelti.

Az ACCA cikkében javaslatot tesz a túlzott várakozások miatti elvárási rés következő három komponensre való felbontására: a hiányos ismeretekből, a végrehajtás módjából és a fejlődési folyamatból fakadó elvárási rés.

Tovább a teljes cikkre

 

Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X