Az Európai Bizottság bejelentette: 2022-ban Audit reform javaslatot fog tenni

Mairead McGuinness, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős európai biztos május 27-én jelentette be, hogy az Európai Bizottság (EB) 2022 végéig javaslatot tesz az uniós audit reformra. A folyamat a nyár után konzultációval fog kezdődni. A bejelentés a biztosnak a „Vállalati jelentéstétel az EU tőkepiaci uniójában a Wirecard után” című webináron elmondott beszédének részeként hangzott el. 

A következő kulcsfontosságú pontokat említette:

  • A Wirecard csak a legfrissebb azon elfogadhatatlan botrányok sorozatában, amelyek aláásták a tőkepiacokba és a könyvvizsgálatba vetett bizalmat.
  • Rendszerszintű válaszra van szükségünk, amely három védelmi vonalra épül: vállalatirányítás, audit és felügyelet – azaz a vállalati jelentéstételi ökoszisztéma.
  • Az audittal kapcsolatos legfontosabb pontok az audit minőségének javítása és a közérdeklődésre számot tartó szervezetek (PIE) könyvvizsgálati piacán a piaci koncentráció csökkentése körül forogtak. A biztos hangsúlyozta, hogy ezek a kérdések nem újak, és most kell megoldani őket.

Mint mondta, az EB nyilvános konzultációt indít az ökoszisztéma javítására irányuló különböző intézkedések értékelése céljából. Ezenkívül konzultálni fog a tagállamokkal tapasztalataikról, a különböző nemzeti rendszerekre és a szóban forgó kérdések kezelésére irányuló intézkedésekre összpontosítva. Az uniós Audit Rendelet és Irányelv működéséről szóló tanulmány eredményeire is a közeljövőben számítanak.

Olvassa el beszédről készült összefoglalót az Európai Bizottság honlapján:
Speech at the European Policy Centre: Corporate reporting in the Capital Markets Union after Wirecard | European Commission (europa.eu)

   

Szakértői Bizottság

    

Betöltés...
X