Európai Bizottság nyilvános konzultációja „A vállalati jelentéstétel minőségének és végrehajtásának javítása" címmel

Az Európai Bizottság szerint e konzultáció célja a vállalati jelentéstétel minőségének és végrehajtásának javítása. A konzultációban szereplő kérdések az uniós Számviteli Irányelv, az Átláthatósági Irányelv, az Audit Irányelv és az Audit Rendelet által szabályozott kérdésekre vonatkoznak.

A konzultációs kérdőív 5 témakörre fókuszál:

  1. Az uniós jogi keretnek a vállalati jelentéstétel 3 pillérére (vállalatirányítás, könyvvizsgálat, felügyelet) gyakorolt általános hatása
  2. A vállalatirányítási pillér
  3. A jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálat pillére
  4. A közérdeklődésre számot tartó szervezetek állandó könyvvizsgálóinak és könyvvizsgáló cégeinek felügyelete
  5. A vállalati jelentéstétel felügyelete

A könyvvizsgálat témakörét érintően olyan kérdésekkel kapcsolatban várják a visszajelzéseket, mint a könyvvizsgálók függetlensége, a könyvvizsgálat és a könyvvizsgálói jelentés tartalma, a nem könyvvizsgálati szolgáltatások nyújtása, könyvvizsgáló cégek rotációja, az audit jelentések átláthatósága, különös hangsúlyt helyezve a 2014. évi uniós audit reform által életbe léptetett változások hatékonyságára és hatásosságára, valamint összhangjára. Összességében arra vonatkozóan várják a véleményeket, hogy hogyan lehetne javítani a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálat szerepét.

Emellett olyan témákra is kitér a kérdőív, mint a vállalkozások belső irányítási rendszere, a közérdeklődésre számot tartó szervezetek közös könyvvizsgálatának ösztönzése vagy kötelezővé tétele, valamint a könyvvizsgálói felelősség felső határának a növelése vagy megszüntetése.

A kérdések egy része feleletválasztós, melyeket nyílt kérdések követnek, ahol részletes indoklást is kérnek a válaszadóktól.

A konzultációra 2022. február 4-ig várják az online kitöltött kérdőíveket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a konzultációs folyamat átláthatóságának érdekében csak az online kérdőíven keresztül kapott válaszokat fogják figyelembe venni a válaszokat összefoglaló jelentésben.

A konzultáció az alábbi oldalon érhető el:
Consultation document - Public consultation on the strengthening of the quality of corporate reporting and its enforcement (europa.eu)

   

Szakértői Bizottság

   

Betöltés...
X