Az IESBA munkatársai elemzést tettek közzé, amely összehasonlítja a nemzetközi függetlenségi standardokat a U.S. SEC és PCAOB által alkalmazott függetlenségi szabályokkal

A kiadvány részletezi annak a tanulmánynak a megállapításait, amely összehasonlítja a Nemzetközi etikai kódex kamarai tag könyvvizsgálóknak (a nemzetközi függetlenségi standardokkal egybefoglalva)” című kézikönyvet (az IESBA Kódex-et) – különösen a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók pénzügyi kimutatásainak könyvvizsgálatára alkalmazandó függetlenségi rendelkezéseket – az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) és az Egyesült Államok Közfelügyeleti Testületének (PCAOB) vonatkozó szabályaival.

Az IESBA célja az összehasonlító elemzéssel a tudatosság és a Kódex elterjedtebb implementálásának előmozdítása. Anélkül, hogy véleményt mondana a két függetlenségi keretrendszer egymáshoz viszonyított érdemeiről, a jelentés kiemeli a Kódex, valamint az egyesült államokbeli SEC és PCAOB szabályok közötti hasonlóságokat és kulcsfontosságú különbségeket az érdekelt felek számára leginkább érdekes területeken, beleértve a könyvvizsgálati ügyfelek részére végzett nem bizonyosságot nyújtó szolgáltatások engedélyezését, a díjakat, a könyvvizsgálati ügyféllel való hosszútávú kapcsolatot, valamint az üzleti és pénzügyi kapcsolatokat. Az IESBA a 2024–2027-es stratégiája és munkaterve kidolgozása során megvizsgálja az összehasonlító elemzés megállapításait.

A részletes jelentés mellett az IESBA munkatársai egy rövidített jelentést is közzétettek, amely áttekintést nyújt a főbb hasonlóságokról és különbségekről, valamint egy további kiadványt, amely további információkat tartalmaz a kezdeményezés hátteréről és célkitűzéseiről.

A részletes, illetve rövidített jelentés az alábbi linken érhető el:
Benchmarking International Independence Standards | IFAC (ethicsboard.org)

   

Szakértői Bizottság

   

Betöltés...
X