"Egy kft-nél nem kötelező a könyvvizsgálat. 2012 februárban akar könyvvizsgálót megbízni a 2011. és további évek könyvvizsgálatára.

 1. Hogyan kell eljárni 2011-re vonatkozóan (korábban átvilágítás révén megismertem a társaságot)
 2. A megválasztás folyamata kötelező könyvvizsgálat esetén:
  1. Tulajdonosi határozat(egyszemélyes kft.)
  2. Elfogadó nyilatkozat
  3. Cégbírósági bejegyzés
  4. Szerződéskötés

Melyik pont maradhat ki nem kötelező könyvvizsgálat esetén?

A kérdező által jónak ítélt válasz:

 1. El lehet vállalni de korlátozó záradék kell hatókör korlátozás miatt
 2. Cégbírósági bejegyzés nem kell, és a könyvvizsgálói jelentést nem kell nyilvánosságra hozni"

2012. áprilisA 2006. évi IV. tv 40. §-a alapján “ (1) A gazdasági társaság legfőbb szerve által választott könyvvizsgáló feladata, hogy gondoskodjon a számviteli törvényben meghatározott könyvvizsgálat elvégzéséről, és ennek során mindenekelőtt annak megállapításáról, hogy a gazdasági társaság számviteli törvény szerinti beszámolója megfelel-e a jogszabályoknak, továbbá megbízható és valós képet ad-e a társaság vagyoni és pénzügyi helyzetéről, működésének eredményéről.”
Az idézett paragrafus arra a könyvvizsgálóra is vonatkozik, akit a társaság legfőbb szerve szabad akaratából bízott meg a beszámoló könyvvizsgálatával, ebben az esetben a megválasztás időtartamára a társaságnál kötelező a könyvvizsgálat.
A megbízásra vonatkozóan a standard előírásai közül egy sem maradhat ki az Ön által felsorolt tennivalók közül. A cégbírósági bejegyzés, valamint a beszámoló könyvvizsgálói jelentéssel történő közzététele sem maradhat e.

Ha a megbízást 2012-ben kapja a 2011 évre vonatkozóan, valóban előfordulhat, hogy hatóköri korlátozás lehet, ha a könyvvizsgáló nem tudja, vagy a késői megbízás következtében, nem lehetséges elvégezni azokat az eljárásokat, amellyel véleményét megalapozhatná.
 

Betöltés...
X