Megjelent a szakértői bizottság iránymutatása a könyvvizsgálati dokumentáció tartalmáról

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöksége a 73/2024. (10.04.) számú határozatával jóváhagyta „A szakértői bizottság iránymutatása a könyvvizsgálati megbízások dokumentálásáról” című szakmai anyag közzétételét a kamara honlapján a kamarai alapszabály 347/b) pontja szerint.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Kkt.) közelmúltbeli módosítása bevezeti a könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek számára a könyvvizsgálati megbízási dokumentáció elektronikus formában történő archiválási kötelezettségét. A Magyar Könyvvizsgálói Kamarához (továbbiakban: kamara) ezzel összefüggésben érkezett kérdések és általában a könyvvizsgálati dokumentáció tartalmával kapcsolatban szélesebb körben tapasztalt bizonytalanság a szakértői bizottságot arra késztette, hogy kifejezetten a könyvvizsgálati dokumentáció témakörével foglalkozó szakmai iránymutatást adjon közre.

A jelen iránymutatásban foglaltak az archiválás módjától függetlenül érvényesek, mivel a dokumentáció tényleges tartalmára és az erre vonatkozó jogi normákban lefektetett elvárásokra nincs közvetlen hatással az, hogy az archiválandó könyvvizsgálati dokumentációt technikailag milyen formában állítják elő.

A szakértői bizottság a jelen szakmai iránymutatással a megbízási dokumentáció összeállítása tárgykörében a következőkkel kíván a könyvvizsgálók számára hiánypótló szakmai támogatást nyújtani ahhoz, hogy ezen szakmai anyagok segítségével és útmutatásával megalkothassák a saját belső dokumentálási rendszerüket:

• egy összefoglaló (monográfia jellegű) értekezés a standardok általános dokumentációs követelményeiről,
  • egy részletesebb kivonatolt áttekintés az egyes könyvvizsgálati standardokban szétszórtan elhelyezkedő legfontosabb követelményekről,
  • az általános vagy specifikus követelményeknek megfelelő dokumentáció kialakításához vezető lehetőségek számos gyakorlati példával történő szemléltetése a jelen iránymutatás keretében,
  • a kamarai általános minőségellenőrzési kérdőívre, valamint a közfelügyeleti minőségellenőrzési kérdőívre, mint háttéranyagokra tett hivatkozás arra tekintettel, hogy az ellenőrzési kérdőívek számos kérdésében megjelennek és nevesítve vannak egyes könyvvizsgálati eljárások elvégzését igazoló alapvető könyvvizsgálati bizonyítékok, könyvvizsgálati munkapapírok.

A szakértői bizottság hangsúlyozni kívánja azon meggyőződését, hogy az előzőekben felsorolt szakmai anyagok, azaz a jelen iránymutatás fent említett egyes részei és egyes mellékletei, valamint a kamarai és a közfelügyeleti minőségellenőrzési kérdőívek együttesen kellő szakmai útmutatást és támogatást nyújtanak a könyvvizsgálóknak ahhoz, hogy ezekre támaszkodva és ezek felhasználásával kialakítsák és bevezessék a saját dokumentálási rendszerüket, melyet a belső minőségirányítási szabályzatukba (MIR szabályzatukba) javasolt belefoglalni, tekintettel arra, hogy a 2025 évi és az azt követő évi hatósági minőségellenőrzések már a MIR rendszer ellenőrzésére is kiterjednek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szakértői bizottság jelen iránymutatása az elektronikus archiválás technikai megvalósításának kérdéseivel nem foglalkozik, mivel az ezzel kapcsolatos kérdések az iránymutatás közreadásának időpontjában még nem kiforrottak, így a kamara – a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatósággal együttműködésben – a jogszabályi feltételrendszer kikristályosodását követően tervezi az e-archiválás technikai-gyakorlati kérdéseinek a tisztázását, amellyel kapcsolatban a tagságot tájékoztatni fogja.

A jelen közleménnyel közreadott iránymutatás a szakértői bizottság által a Tudástáron belül létrehozott „Dokumentáció – Arányos alkalmazás a gyakorlatban” új weboldalon keresztül érhető el a kamara honlapján.

MKVK - Dokumentáció - Arányos alkalmazás a gyakorlatban

Bízunk benne, hogy az iránymutatás hasznos segítségül szolgál tagjainknak a könyvvizsgálati dokumentáció összeállításához, illetve az erre vonatkozó belső szabályzatuk kialakításához!

Szakértői Bizottság