A könyvvizsgálói munka automatizálásának lehetőségei a felhőben – Dr. Polyák Imre

Az előadás során áttekintjük, hogy napjaink digitális világában hogyan támogathatják a könyvvizsgálati munka során a munkapapírok és a mérlegelemzések használatát a piacon elérhető különböző programok, úgy, hogy az informatika a teljes folyamatot kísérje végig és dokumentálja. Mai divatos szóval ezt a munkafolyamatot nevezzük workflow-nak. A felhő által biztosított lehetőségek széles tárházát tekintjük át, amely megkönnyíti a különböző helyen és időben lévő könyvvizsgálói csapat tagjainak munkáját. Egy ilyen workflow szoftvert fogunk működés közben megnézni, milyen automatizált könyvvizsgálói folyamatokkal tudja hatékonyabbá tenni feladatainkat és biztosítani munkánk minőségét.

Dr. Polyák Imre előadásának ideje: 2021. szeptember 14. 13:30-14:15 – "Kihívások – sebességváltás – irányok" című Könyvvizsgálói Konferencia

  

Előadó

Dr. Polyák Imre

Corvinus Egyetem | docens

Budapest Consultans Kft | projektvezető

    Előadó önéletraza
     
     
    Előadás leirat letöltése

     

Előadás leirat

  

A digitalizáció motivációi és irányai az adóigazgatásban

A digitális világban elvárható kell legyen, hogy a könyvvizsgálati munka során ne csak a munkapapírok és a mérlegelemzések kerüljenek támogatásra a piacon levő különböző programok által, hanem az informatika a teljes folyamatot kísérje végig, és dokumentálja. Mai divatos szóval ezt a munkafolyamatot nevezzük workflow-nak. A felhő által biztosított lehetőségek széles tárháza lehetővé teszi, hogy a könyvvizsgálói csapat tagjai különböző helyen és időben, ugyanabban a programban rögzítsék, illetve követhessék az elvégzendő és elvégzett feladatokat.  A workflow szoftver célja, hogy amennyire a technika engedi, automatizálja a könyvvizsgálói folyamatokat, tegye azokat hatékonyabbá, és erősítse a könyvvizsgálati munka minőségbiztosítását.

A szoftverhez tartozik egy böngészőben megjeleníthető felhasználói felület is, mely az adatok strukturált megjelenítésére, rendezésére, keresésére alkalmas.  Ez a könyvvizsgálati dokumentáció alapja, az aktarendszer, ahova a különböző könyvvizsgálói bizonyítékok kerülnek tárolásra.

A folyamat egy ügyfél-oldali megkereséssel indul, ami szerint az ajánlatot elfogadva, megbízza a könyvvizsgálót, és ehhez kéri a cégbíróságra benyújtandó elfogadó nyilatkozatot. A folyamat a cégbírósági bejegyzést követően a könyvvizsgálói szerződés elkészítésével és ügyfél részére történő megküldésével folytatódik. Minden lépésnél a program lekéri az ügyfélnek az aktuális napi érvényes cégadatait, és azt exportálja az elküldendő dokumentumba és egyben tárolja az aktarendszerben.

A tervezés folyamatában annyiban vesz részt, hogy egy timesheet-ben rögzítik a könyvvizsgálói csapat tagjait, és ez egyes munkafolyamat elvégzéséhez szükséges tervezett időráfordítást.

Következő lépésként egy nagyon munkaigényes folyamatot végez el a program: az egyenlegközlők összeállítását az ügyféltől kapott nyitott tétel lista alapján, majd ezek ügyfél ügyfeléhez történő közvetlen kiküldését. A beérkező válaszokat ugyancsak elemzi, összehasonlítja, és validálja. Ha nincs egyezés, értesítést küld a könyvvizsgálói csapat kijelölt tagjának. A folyamat végén összesíti az eredményt, illetve mindezt tárolja is az aktarendszerben.

A felhasználók egy munkaidő rögzítő felületen tudják rögzíteni a munkaidejüket. A rendszer automatikusan felajánlja a felhasználóhoz tartozó adatsorokat, amelyeket 30 perces bontásban tudnak hozzárendelni a napi munkavégzésükhöz. Ezt utána össze lehet vetni a tervezett ráfordítással, melyből a könyvvizsgáló fontos gazdasági elemzéseket készíthet mind egy ügyfél részére végzett munkájának gazdaságosságáról, mind a könyvvizsgálói csapat tagjainak hatékonyságáról. A timesheet hangvezérlés alapján is tud működni a mobil telefonon keresztül.

Végezetül lehetőség van arra is, hogy az egyes mérlegsorok értéke, mely az ügyfél által adott beszámoló alapján kerül importálásra, egy számszaki munkapapír segítségével, a könyvvizsgáló által ellenőrzött és jóváhagyott összegekkel összevetésre kerüljenek, így bármely nem egyezőség még a jelentés kiadása előtt feltárható. Ezek a tételek összekötésre kerülnek az aktarendszerben tárolt könyvvizsgálói bizonyítékokkal is.

Amennyiben fennáll az egyezőség, úgy a program igény esetén elkészíti a könyvvizsgálói jelentést is. Erre azért van szükség, mert több, a piacon elérhető könyvvizsgálatot segítő program nem készíti el a jelentést, ami komoly hibaforrást jelenhet ahhoz képest, hogy az ügyfél által adott beszámolóadatok és a könyvvizsgáló által jóváhagyott részadatok összevetése után kerül a mérlegfőösszeg és az adózott eredmény a kiadandó jelentésbe, és az ügyféladatok a jelentés napján a cégnyilvántartásban szereplő adatokkal szerepelnek.

    

Betöltés...
X