Úton a jövőbe - nemzetközi könyvvizsgálói konferencia

Fennállásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Könyvvizsgálói Kamara nemzetközi konferenciát rendezett 2017. június 12-13-án „Úton a jövőbe” címmel. A konferencia előadói többek között az európai könyvvizsgáló kamarák szervezetének, az Accountancy Europe-nak a stratégiai célkitűzéseiről, a 2016-ban hatályba lépett EU audit rendelet és irányelv implementálásának eddigi tapasztalatairól, a társaságok beszámolási rendszerének modernizálási/integrálási lehetőségeiről, a könyvvizsgáló szakma jövőjét érintő technológiai és generációs változásokról folytattak értékes eszmecserét.

Dr. Pál Tibor, a kamara elnöke nyitó beszédében röviden ismertette a kamara és a könyvvizsgálói szakma történelmét, majd ábrák segítségével szemléltette a hazai könyvvizsgálói társadalom egyes jellemzőit (kor- illetve nemek szerint összetétel, területi eloszlás stb.).
Edelfried Schneider, az Accountancy Europe elnöke előadásában bemutatta a szervezet 2017-2018. évi stratégiai célkitűzéseit. Mint mondta, elengedhetetlen, hogy nyitottak maradjunk és alkalmazkodjunk a kor kihívásaihoz. Kiemelte, hogy a legnagyobb kihívást a technológiai vívmányok jelentik, melyek jelentősen megváltoztatják a könyvvizsgálók munkáját.
A hétfői kerekasztal beszélgetés keretében Lengyelország, Csehország, Románia, Bulgária és Magyarország kamaráinak képviselői beszélgettek a szabályozási környezetben bekövetkezett változásokról.
A nap zárásaként Dr. Martin Manuzi, az ICAEW európai regionális igazgatója beszélt a számviteli szakma előtt álló lehetőségekről és kihívásokról.

A keddi program nyitányaként a Kamara ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a Litván Könyvvizsgálói Kamarával, majd ezt követően Rachel Grimes, az IFAC elnökének videó üzenetét tekinthették meg a résztvevők. A hétfői kerekasztal beszélgetés folytatásaként ezúttal Bosznia-Hercegovina, Észtország, Szlovákia és Litvánia kamaráinak képviselői beszélgettek a szabályozási környezetben bekövetkezett változásokról.
Petr Kriz, a PwC közép-kelet európai szabályozási vezetője, az Accountancy Europe korábbi elnöke a vállalati beszámolás jövőjéről tartott izgalmas előadást, melyben – korábbi előadókhoz hasonlóan kiemelte a technológia jövőt meghatározó szerepét.
Kovács Judit, a Profiles International Hungary képviseletében „Y generáció – kiválasztás, megtartás, motiváció” címmel megtartott előadásában ismertette és összehasonlított az X és az Y generáció tulajdonságait. Elmondta, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb tért nyerő Y generációval való együttműködés hatékonyabb legyen, érdemes félre tennünk érzelmeinket, és ránéznünk arra, milyen környezetben szocializálódott ez a generáció, és milyen erősségei és gyengeségei lettek ez által, hiszen ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor tudni fogjuk, hogyan „szerezzük” és tartsuk meg, hogyan tanítsuk, és hogyan motiváljuk őket.
E témához kapcsolódott a konferencia harmadik, egyben utolsó kerekasztal beszélgetése, melynek vezetője Killik László, a BPO Audit Kft. ügyvezetője volt. A kerekasztal beszélgetésről készült részletes összefoglalót a BPO weboldalán olvashatják: http://mgi-bpo.hu/hu/news/hogyan-teheto-ujra-vonzova-a-konyvvizsgaloi-szakma-a-fiatalok-szamara

A konferenciáról bővebben a SZAKma újság július-augusztusi összevont számában olvashatnak részletesebben.

A konferencián elhangzott előadások letöltése

Az Accountancy Europe stratégiai célkitűzései (az előadást csak bejelentkezést követően tudja letölteni)
Edelfried Schneider, az Accountancy Europe elnöke
Implementing European Regulations in Romania
Audit Reform in Lithuania
Estonia - Impact of regulatory changes
A vállalati beszámolás jövője
Petr Kriz, a PwC közép-kelet európai szabályozási vezetője, az Accountancy Europe korábbi elnöke

Betöltés...
X