Figyelem! Archivált cikk. Lehet, hogy már nem aktuális.

Pénz és Tőkepiaci Tagozat felhívása oktatási javaslatokra

A Pénz- és Tőkepiaci Tagozat vezetősége 2011. június 3-án tartotta a soron következő ülését.

Döntés született arról, hogy a 2011-es évben a kötelező kamarai oktatásba kredit ponttal beszámító 3 napból 2 napot a tagozati tagok (és szükség szerint a Kamara területi szervezetei) számára tagozati szakmai rendezvénnyel kell feltölteni.

A jelenlegi továbbképzési szabályzat szerint a minősítéssel rendelkező könyvvizsgálóknak minősítésenként 2 kreditet (fél nap oktatás), de több minősítés esetén is maximum 4 kreditet (egy nap oktatás) kell a minősítésünkhöz tartozó szakmai rendezvénnyel feltölteni. A tagozat által szervezett oktatások a következő minősítésekhez rendelhetőek: pénzügyi intézményi, pénztári, befektetési vállalkozási, biztosítói.

A szakmai rendezvények szervezésénél a korábbi évekhez képest (a főtitkári hivatal kérésére) a következő változtatásokat tervezzük:

 • 4 félnapos (2 teljes nap, de délelőttre és délutánra külön lehet jelentkezni) szakmai rendezvény szervezése (korábbi években: 3 teljes nap)
 • a jelentkezés kizárólag ügyfélkapus bejelentkezéssel interneten történhet

Ami nem változik: a szakmai rendezvények továbbra is térítésmentesek maradnak, és Budapesten kerülnek megrendezésre. Szintén a korábbi évek gyakorlatának megfelelően egy szakmai napot a PSzÁF-fal közösen és egyet taggyűléssel egybekötve kell megtartanunk.

Az előző évek jól bevált gyakorlatához hasonlóan az idei tagozati oktatási témák kiválasztását is tagozati tagjainkra bízzuk. A tervek szerint a kisebb érdeklődést igénylő témákat kerekasztal beszélgetések (workshoppok) formájában szervezzük meg, a fenti 4 félnapos szakmai rendezvényen felül.

A témák kiválasztásánál az e-mail címmel rendelkező tagokat, a korábbi évek hagyományaihoz híven a vezetőség megkérdezi.

A szakmai napok témájára a következő előzetes javaslatok vannak:

 1. A PSzÁF és MNB visszajelzései a könyvvizsgálók számára – a könyvvizsgálói különjelentések és az ellenőrzések (Nyugdíjpénztáraknál is) tapasztalatai PSzÁF-os és MNB-s szemmel
 2. A pénz és tőkepiaci törvények és a vonatkozó számvitelt szabályozó kormányrendeletek 2012. január 1-től hatályos változásai
 3. Közfelügyelet szerepe és munkája 2011-es évben, avagy a könyvvizsgálók a Közfelügyelet szemével
 4. Az közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók „inspekció” ellenőrzése a Közfelügyelet által – az első év tapasztalatai
 5. Basel III, avagy a tőkekövetelmények és azok számítása a pénz és tőkepiaci szervezeteknél –gyakorlatias megközelítés
 6. A csalás, megtévesztés, visszaélések és szabálytalanságok feltárása könyvvizsgálat folyamán – avagy miért tud és akar felelősséget vállalni a könyvvizsgáló
 7. A minőség-ellenőrzés tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál
 8. A kis- és közepes hitelintézetek könyvvizsgálói számára készített Módszertani útmutató gyakorlati alkalmazása
 9. Az IFRS-szek változásai, az IFRS 9 legújabb fejleményei – avagy van-e ennek hatása a magyar beszámolókra
 10. Az átláthatósági jelentések elkészítése és közzététele, a jelentések Kamarai ellenőrzésének tapasztalatai
 11. A pénztári könyvvizsgálat specialitásai (különös tekintettel a Államadósság Kezelő Alapnak átadott vagyon és a pénztári átalakulásokra), gyakorlati problémák, kérdések és válaszok
 12. A befektetési alapok könyvvizsgálatának specialitásai, gyakorlati problémák, kérdések és válaszok
 13. A pénzügyi vállalkozások (faktoring, pénzügyi lízing) könyvvizsgálatának specialitásai, gyakorlati problémák, kérdések és válaszok
 14. A befektetési vállalkozások könyvvizsgálatának specialitásai, a gyakorlati problémák, kérdések és válaszok
 15. A biztosítók könyvvizsgálatának specialitásai, gyakorlati problémák, kérdések és válaszok

 

Kérjük, hogy az Ön által preferált 5-6 témát augusztus 15-ig jelölje meg válasz e-mailben (ptt@mkvk.hu) küldje el számunkra. Ha szeretne más témát ajánlani, kérjük azt is írja meg számunkra.

Kellemes nyarat, köszönettel:
Agócs Gábor
a PTT Elnöke
 

Betöltés...
X