AZ IAASB legfrissebb közleménye a könyvvizsgálói jelentés projektről

AZ IAASB legfrissebb közleménye a könyvvizsgálói jelentés projektrőlA Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület (International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB) Könyvvizsgálói Jelentések Implementációs Munkacsoportja (ARIWG) nemrég kommüniké formájában adott tájékoztatást annak a projektnek a jelenlegi állásáról, amely a felülvizsgált könyvvizsgálói jelentésekre vonatkozó standardok bevezetése utáni IAASB értékelésről (Post Implementation Review, PIR) nyújt friss információt.

A kommüniké más, az IAASB PIR-hez kapcsolódó híreket és információkat is tartalmaz. A frissített értékelés a 2015. januárjában kiadott és a 2016. december 15-én, vagy azt követően kezdődő üzleti évekre vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál alkalmazandó könyvvizsgálati standardokra vonatkozik.

Miért végez bevezetés utáni értékelést az IAASB?

A könyvvizsgálói jelentésre vonatkozó standardok kiadásának idején, 2015-ben, az IAASB számára fontos szempont volt, hogy visszajelzést kapjon az érdekelt felektől a felülvizsgált könyvvizsgálói jelentésben közzétett kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdésekről (KAM). Az IAASB emellett információt kívánt szerezni a különféle érdekelt felektől a felülvizsgált könyvvizsgálói jelentések formájával és felépítésével kapcsolatban. Az IAASB mindezeket a bevezetés utáni értékelésből származó információkat a könyvvizsgáló jelentéssel kapcsolatos esetleg szükséges elkövetkező intézkedések meghatározásához használja fel. Az értékelésből származó információkat egy nyilvános visszajelzési nyilatkozatban is közzéteszik.

"A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések (KAM-ok) könyvvizsgálói jelentésbe való felvételének célja, hogy"a könyvvizsgáló szemével" kiemelje az elvégzett könyvvizsgálat legfontosabb kérdéseit."

  

Milyen lépéseket von maga után a bevezetés utáni értékelés (PIR)?

A bevezetés utáni értékelést (PIR) követő intézkedések három információgyűjtő és kutatási munkafolyamatot tartalmaznak:

  • Célzott tájékoztatási tevékenységek olyan könyvvizsgálókkal foglalkozó vagy könyvvizsgálói jelentéseket felhasználó egyes érdekcsoportokkal, mint például a befektetők és más, irányításért felelős és előkészítés végző felhasználók,
  • Hivatalos felmérés, amelynek célja valamennyi érdekelt csoport - köztük a szabályozók és a felügyeleti testületek, a nemzeti standardkészítők, a kamarai tag könyvvizsgálók és a könyvvizsgálói szervezetek - véleményének összegyűjtése,
  • Tudományos kutatások áttekintése.

A bevezetés utáni értékeléssel (PIR) kapcsolatos intézkedéseket 2020 folyamán fogják végrehajtani, a célzott PIR megállapításokat az IAASB 2020. decemberi ülésén mutatják be.

A bevezetés utáni értékelés (PIR) célkitűzései
• Következetesen megértik-e és végrehajtják-e a könyvvizsgálati standardokat az IAASB céljának megfelelő módon
• Milyen gyakorlati kihívások és aggályok kezelését kell megoldani
• Megérteni a könyvvizsgálói jelentésben szereplő kiegészítő információk iránti globális igényt az könyvvizsgálat átláthatóságának javítása érdekében
• Milyen mértékű globális igény mutatkozik a követelmények szélesebb körű alkalmazására, amelyek jelenleg csak a tőzsdén jegyzett vállalkozások pénzügyi kimutatásainak könyvvizsgálatára érvényesek

  

A közlemény emellett statisztikai beszámolókat is tartalmaz a könyvvizsgálati standardok használatáról és bevezetéséről világszerte, amely a munkacsoport rövid kérdőíve alapján a tavaly év végi eredményeket türközi.

  

Könyvvizsgálati standardok használata (a felülvizsgált ISA 720 nélkül)

IAASB könyvvizsgálói jelentés projekt - Könyvvizsgálati standardok használata


Az IAASB közlemény letöltése

Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X