Megjelent az IAASB új iránymutatása: bizonyosságnyújtás a nem pénzügyi beszámolókról

A nem pénzügyi beszámolókra vonatkozó bizonyosságnyújtás támogatásánál jelentős előrelépést jelent az IAASB által nemrégiben közzétett iránymutatás, mellyel a kibővített (nem pénzügyi) jelentésekre vonatkozó bizonyosságnyújtás [Extended External Reporting (EER)* Assurance] során az ISAE 3000 (felülvizsgált) nemzetközi standard alkalmazását részesítik előnyben.

  

Az iránymutatás az érdekelt felek által azonosított tíz fő kihívásra ad választ, amelyekkel gyakran szembesülnek a Múltbeli pénzügyi információk könyvvizsgálatán vagy átvilágításán kívüli, bizonyosságot nyújtó szolgáltatásokra szóló megbízásokról szóló ISEA 3000 (Felülvizsgált) nemzetközi standard alkalmazása során. Az iránymutatás elősegíti az ISAE 3000 (Felülvizsgált) standard következetes, magas színvonalú alkalmazását az EER bizonyosságot nyújtó szolgáltatások kapcsán azáltal, hogy:

  • hangsúlyosabbá teszi az ilyen megbízások hatását a kibővített EER jelentések minőségére
  • növeli az ilyen EER jelentéstételekkel kapcsolatos bizonyosságot nyújtó jelentésekbe vetett bizalmat
  • növeli a kibővített EER jelentések hitelességét és megbízhatóságát annak érdekében, hogy a megcélzott felhasználók támaszkodni tudjanak rájuk.

Az iránymutatás olyan átfogó kérdésekkel foglalkozik többek között, mint a megfelelő szakértelem és képességek alkalmazása, a szakmai szkepticizmus és a szakmai megítélés gyakorlása, a bizonyosságot nyújtó szolgáltatás előfeltételei, valamint konkrétabb technikai kérdésekkel is. Az iránymutatás további magyarázatokat és példákat is tartalmaz a korlátozott bizonyosságot és a kellő bizonyosságot nyújtó szolgáltatások közötti különbség jobb megértéséhez.

Az iránymutatás elérhető az IAASB honlapján:

Non-Authoritative Guidance on Applying ISAE 3000 (Revised) to Extended External Reporting Assurance Engagements | IFAC (iaasb.org)

*Megjegyzés: Az „EER Assurance” kifejezés az olyan megbízásokat foglalja magában, amelyek bizonyosságot nyújtanak a nem pénzügyi jelentések különböző formáiról, ideértve az integrált jelentéstételt, a fenntarthatósági jelentéstételt és a nem pénzügyi jelentéstételt a környezeti, társadalmi és irányítási kérdésekről.

  

Szakértői Bizottság

     

Betöltés...
X