Hírek, dokumentumok

Az IFAC a KKV-k Könyvvizsgálóinak véleményét kéri 5-perces kérdőívében
2019.08.08.

Felkérést kaptunk az IFAC-tól egy rövid kérdőív közzétételére, amelyben az Ön véleményére is számítanak. A kérdőív célja az, hogy feltárják a nemzetközi könyvvizsgálati szabványok (ISA-k) alkalmazásának kihívásait a kevésbé összetett szervezeteknél (ez közismert elnevezéssel a KKV szektorra utal), valamint megismerjék a könyvvizsgálók nézeteit arról, hogy milyen megoldásokat látnak ezen kihívások kezelésére. Vegyen Ön is részt a párbeszédben és töltse ki a kérdőívet 2019. szeptember 12-ig.

tovább...
A Globális Etikai Standard Testület elindította az eKódexet – az Etikai kódex használhatóságát és hozzáférhetőségét a következő szintre emelve
2019.07.26.

IESBA Etikai kódexA Könyvvizsgálók Nemzetközi Etikai Standardok Testülete (International Ethics Standards Board for Accountants - IESBA) június 26-án indította útjára az eKódex-et - egy webalapú eszközt, amely egy digitális platformon biztosítja a Nemzetközi Etikai Kódex Könyvvizsgálóknak (benne foglalva a Függetlenségre Vonatkozó Nemzetközi Standardokat) kiadványt, röviden az eKódexet.

tovább...
Integrált Éves Áttekintés 2018: Értékteremtés az IFAC globális hálózatán keresztül
2019.07.25.

Integrált Éves Áttekintés 2018: Értékteremtés az IFAC globális hálózatán keresztülAz IFAC megosztotta a 2018-as Integrált Éves Áttekintését: Értékteremtés a Globális Hálózaton Keresztül címmel. A tagszervezetek és az érdekelt felek felé való elszámoltathatóság növelése mellett az áttekintés betekintést nyújt abba, hogy az IFAC missziója és célkitűzései hogyan állnak összhangban az IFAC közérdek érdekében elért legfontosabb eredményeivel. Azt is megmutatja, hogy az IFAC értékteremtését hogyan támogatja az erős irányítás, a világos stratégia, valamint a hatásos és hatékony erőforrás-felhasználás.

tovább...
Hatályba lépett az IESBA új etikai kódexe
2019.06.30.

Etikai KódexIdén június 15-én lépett hatályba a Könyvvizsgálók Nemzetközi Etikai Standardok Testülete (International Ethics Standards Board for Accountants - IESBA) által tavaly áprilisban megjelentetett, jelentősen felülvizsgált és szerkezetileg teljesen újraszerkesztett, a könyvvizsgálóknak szóló Etikai Kódex (Új nevén: "Nemzetközi Etikai Kódex Könyvvizsgálóknak (benne foglalva a Függetlenségre Vonatkozó Nemzetközi Standardok").

tovább...
Új elnök az IAASB élén
2019.06.25.

Thomas R. Seidenstein-t nevezték ki a Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot nyújtó szolgáltatási Standardok Testület (International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB) elnökévé.

tovább...
IAASB párizsi konferencia: Válasz a Kevésbé Összetett Szervezetekkel kapcsolatos kihívásokra
2019.06.20.

Publikáció a kis- és nem-komplex szervezetek könyvvizsgálati szabványainak egyszerűsítése címmelA 2019. május 16-17-én Párizsban tartott konferencia első napja a kevésbé összetett szervezetek könyvvizsgálatáról szólt, míg a második napon az etikai és minőség-menedzsment kérdéseit elemezte. A kevésbé összetett szervezetek könyvvizsgálata kérdéskörben kiemelt szerepet kapott témák: a könyvvizsgálat értéke, az egyes országok nemzeti kezdeményezései, valamint az ISA-k használatával kapcsolatos kihívások alapvető okainak és a lehetséges IAASB-akcióterveknek megvitatása voltak.

  

tovább...
Jövőre felkészült Könyvvizsgálók az Üzleti Életben
2019.05.20.

Jövőre felkészült Könyvvizsgálók az Üzleti ÉletbenEz a jelentés betekintést nyújt abba, hogy mi szükséges a jövőre kész könyvvizsgálók felkészítéséhez.

tovább...
A minőség-menedzsment fejlesztése
2019.04.24.

Az IAASB nemrégiben közzétette három standard tervezetét véleményezésre, mindhármat minőség menedzselése témában. A tervezetek nagy változást jelentenek majd a számviteli cégek számára. Az észrevételeket 2019. július 1-jéig lehet eljuttatni.

tovább...
A KKV-k növekedési potenciálja
2019.04.24.

A KKV-k nagyobb sikereket érhetnek el, ha maguk is alkalmazzák a gyorsan növekvő cégek gyakorlatait. Az ACCA új globális kutatási jelentése azt vizsgálja, hogyan tudja növelni a kkv szektor a termelékenységet, a forgalmat és a munkahelyteremtést.

tovább...
Az európai és a globális KKV szektor kihívásai
2019.04.24.

Az IFAC 2018-ban egy átfogó, nemzetközi kérdőív segítségével mérte fel, hogy a kis és közepes méretű könyvvizsgáló cégeknek mely kihívásokkal kell leginkább szembenézniük. A 150 ország 6258 válaszadójának csaknem 40 százaléka európai volt. Az alábbi linken található cikkben az európai válaszokat hasonlítja össze az IFAC a globális helyzetképpel.

tovább...
Európai tanulmány a könyvvizsgálói jelentés továbbfejlesztéséről (angol nyelven)
2014.04.01.

Az IFAC Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot nyújtó szolgáltatási Standard Testülete javaslatokat fogalmazott meg arról, hogy milyennek kellene lenni az auditált pénzügyi beszámolókról szóló jelentéseknek. Ezek a javaslatok módosítanának számos meglévő nemzetközi standardot (ISA 260, 570, 700, 705 és 706) és egy új (ISA 701) is napvilágot látna. Az új standard meghatározza azokat a kulcsfontosságú elemeket, melyeket a független könyvvizsgálói jelentés mindenképp kell, hogy tartalmazzon. Többek között megtalálható benne egy minta a független könyvvizsgálói jelentésre is.

tovább...
Betöltés...
X