Megjelent az ISRS 4400. témaszámú „Megállapodás szerinti eljárások végrehajtására szóló megbízások” című kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó felülvizsgált magyar nemzeti standard

A közfelügyeleti hatóság 2022. május 12-én jóváhagyta a kamara elnöksége által a 41/2022. (04.22.) számú elnökségi határozattal elfogadott, ISRS 4400. témaszámú „Megállapodás szerinti eljárások végrehajtására szóló megbízások” című kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó felülvizsgált magyar nemzeti standardot. A felülvizsgált standardot a könyvvizsgálónak azokra a megállapodás szerinti eljárások végrehajtásáról szóló megbízásokra kell alkalmaznia, amelyeknél a megállapodás feltételeiről a megbízási szerződésben, 2023. január 1-jén, vagy azt követően állapodnak meg. A felülvizsgált 4400. témaszámú standard hatálybalépését megelőzően megkötött megbízási szerződések teljesítésére a korábbi azonos témaszámú standardot kell alkalmazni.

Az ISRS 4400. témaszámú standard a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó nemzeti standardok közé tartozik. A nemzetközi standardokat a nemzetközi standardalkotó bizottság, az IAASB folyamatosan felülvizsgálja és módosítja.

Az IAASB 2020. áprilisában tette közzé az ISRS 4400. témaszámú (Felülvizsgált) nemzetközi standardot. A felülvizsgálat célja az volt, hogy reagáljanak a megállapodás szerinti eljárások végrehajtásáról szóló megbízások iránti fokozódó igényre. Az érdekelt felek széles köre, például szabályozók, támogatást nyújtó szervezetek és hitelezők különböző okokból használják a megállapodás szerinti eljárások végrehajtásáról szóló jelentéseket.

A felülvizsgált követelmények és alkalmazási anyagok elősegítik a következetességet a megállapodás szerinti eljárások végrehajtásában, és magukban foglalják többek között az olyan területek kiemeltebb kezelését, mint a szakmai megítélés gyakorlása, a függetlenségi követelményeknek való megfelelés, a megbízás elfogadásával és a folyatásával kapcsolatos megfontolások, a szakértő munkájának felhasználása. Ezen kívül a felülvizsgálat célja volt a magasabb szintű egyértelműség és átláthatóság biztosítása a megállapodás szerinti eljárások végrehajtásáról szóló jelentésekben. 

ISRS 4400. témaszámú „Megállapodás szerinti eljárások végrehajtására szóló megbízások” című kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó felülvizsgált magyar nemzeti standard az Egyéb standardok oldalon érhető el.

Betöltés...
X