Módosítások a kamara szabályzataiban

A 2008. május 17-i küldöttgyűlés módosításokat fogadott el a Magyar Könyvvizsgálói Kamara alapszabályában, etikai, felvételi és mentori szabályzatában, valamint a küldöttgyűlés ügyrendi szabályzatában. A módosítások 2008. július 1-jével lépnek hatályba; az egységes szerkezetbe foglalt szabályzatok szövege a honlapon letölthetőek.

1.
Az alapszabályt érintő módosítások egy része koherenciazavart old fel (többsége a Kkt-vel, illetve a Ket-tel fennálló ellentmondást szünteti meg, néhány szabály az alapszabályon belüli zavarokat, pl 38., 81., 82., 204/A., 275., 314/q., 321/e-f., 450 pont). A módosítások másik csoportját deregulációs megfontolásból fogadta el a küldöttgyűlés (pl: 31., 46., 86., 88., 152., 217., 220., 291/d., 314/n., 324/b., 372/b., 391/f., 415., 450., 462., 467., 468. pont), illetve több technikai jellegű pontosításra is sor került (pl: 23., 77., 98., 100., 108., 125., 126., 127., 129., 131., 132., 144., 156., 160., 161., 169., 179., 194., 196., 215., 243., 266., 282-289., 291/c., 324/b., 389/c-d., 342., 358., 381., 388., 450/A. pont.)

A lényegi módosítások közül ki kívánjuk emelni az alapszabály módosított 58-66. pontját, ahol a küldöttgyűlés a Kkt. 11. § (2) bekezdése kapcsán egyfelől rögzítette, hogy a Kkt. 11. § (1) bekezdésének f) pontja alapján tagként, vezető tisztségviselőként mikor áll fenn személyes közreműködési kötelezettség, másrészről a Kkt 11. § (1) bekezdés e) pontja szerinti jogviszonyban álló kérelmezőknél meghatározta a felvételi bizottság mérlegelési jogkörének határait. Fontos változtatás, hogy az alapszabály 62/a. pontja alapján, a Kkt. 11. § (2) bekezdésének alkalmazásával aktív kamarai tagsága mellett fenntartott, a Kkt. 11. § (1) bek. e) és/vagy f) pontja szerinti jogviszonyban álló kamarai könyvvizsgáló e jogviszonya fennállása alatt kiadott első könyvvizsgálói jelentését követő 3 évben két alkalommal minőségellenőrzésen esik át, melynek eredményétől függően határoz a felvételi bizottság a Kkt. 11. § (2) bekezdése szerinti kedvezmény további fenntartásáról.

Az alapszabály módosított 104. pontja értelmében a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet szüneteltető kamarai tag is ellátható olyan tagsági igazolvánnyal, amely nem jogosítja jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység ellátására, míg a 112. pont a könyvvizsgálói jelentés elektronikus okiratban történő kiadásának feltételeit teremti meg.

Az alapszabály módosított 182. pontja megteremti a lehetőséget arra, hogy a kamarai nyilvántartásban rögzített adatok módosítását maga a kamarai tag könyvvizsgáló (könyvvizsgáló cég) végezze el a kamarai honlapon, a személyes kóddal történő belépését követően. 2008. július 1-jétől a mostani papír-alapú eljárás csak akkor lesz alkalmazható, ha valamilyen oknál fogva a honlapon történő adat-módosításnak valami akadálya van.

Az alapszabály 190/A. pontja értelmében az egyéni vállalkozó könyvvizsgáló (aki könyvvizsgáló cégnek minősül a Kkt. alapján) esetében nincs minimum hozzájárulási díj. Ezzel a tagdíjfizetési kötelezettség az egyéni vállalkozók részére a természetes személy kamarai tag könyvvizsgálókhoz hasonló módon került meghatározásra (hasonlóan a korábban megszokott megoldáshoz)

Az alapszabály 256/A pontja, illetve 290. pontja az eddigi hiányosságot orvosolva felsorolja azon témaköröket, melyek tárgyában, a Kkt.-ban rögzítetteken túlmenően a küldöttgyűlés, illetve az elnökség - nem feltétlenül külön - szabályzatot alkot.

Az alapszabály 450/A. pontja alapszabályi szinten szabályozza a fegyelmi eljárásban marasztalás esetén fizetendő költségtérítés mértékét, melyet 2004. május óta elnökségi határozat alapján alkalmazott az etikai (fegyelmi) bizottság.

2.
A felvételi és az etikai szabályzat módosításait az alapszabály előzőekben részletezett módosításai indokolták.

A mentori szabályzat 17. pontjának hatályon kívül helyezése folytán a 2008. július 01-jét követően kötött mentori megállapodásoknál a mentort nem illeti meg tiszteletdíj, míg a korábban megkötött mentori megállapodásoknál a mentor a tiszteletdíjat a könyvvizsgáló jelöltről készített éves értékelés benyújtását követő 30 napon belül igényelheti.

Az ügyrendi szabályzat módosítása részben költségtakarékossági megfontolásból lehetővé teszi a küldöttgyűlési meghívók elektronikus úton történő kiküldését, valamint azt, hogy az elnökség a küldöttgyűlés napirendjének ismeretében mérlegelhesse a szavazatszámláló gép alkalmazásának szükségességét.

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Főtitkári Hivatala