Új kiadványunk a kis- és középvállalkozások könyvvizsgálatának IFAC által kiadott, 2018-ban aktualizált módszertani útmutatója magyar nyelven

IFAC KKV Útmutató - IFAC SME Audit Guide magyarulElkészült a Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott és 2018-ban aktualizált „Útmutató a nemzetközi könyvvizsgálati standardok használatához a kis- és középvállalkozások könyvvizsgálata során” (IFAC SME Audit Guide, 2018. évi kiadás) c. angol nyelvű kiadvány (IFAC KKV Útmutató) magyar nyelvű fordítása.

  

A Szakértői Bizottság kiemelt feladatának tekintette a kis- és középvállalkozások (KKV) könyvvizsgálatának elvégzéséhez olyan módszertani útmutató közreadását, amely segítséget nyújt a könyvvizsgálóknak a nemzetközi könyvvizsgálati standardok sajátos, arányos alkalmazásához. Első lépésként, a 2019. évi munkatervében foglaltak szerint, a Szakértői Bizottság lefordíttatta az eredetileg 2007-ben kiadott és többször átdolgozott IFAC KKV Útmutató legutóbbi, 2018. évi kiadását. (Az angol nyelvű eredeti kiadvány címe és azonosítója: “Guide to Using International Standards in the Audits of Small- and Medium-Sized Entities, 4th Edition, July 2018, ISBN 978-1-60815-353-4”).

Hasonlóan részletes és terjedelmes könyvvizsgálati módszertani útmutató a KKV szektor vonatkozásában magyar nyelven eddig még nem jelent meg. Ennek a hiánypótló szakmai kiadványnak a közreadásával a kamara nagy lépést tett annak érdekében, hogy elősegítse a nemzetközi szinten kidolgozott és elfogadott, hazánkban is implementált szakmai standardokban lefektetett kockázat-alapú könyvvizsgálati módszer gyakorlati alkalmazását a KKV-k könyvvizsgálatában.
Az IFAC KKV Útmutató két terjedelmes kötetből áll: az első kötet végigvezeti az olvasót a könyvvizsgálat folyamatán a nemzetközi könyvvizsgálati standardok főbb követelményeinek ismertetésével, míg a második kötet gyakorlati útmutatást ad a könyvvizsgálat elvégzéséhez egy esettanulmányon keresztül. A kiadvány „Előszó” részében erről így írnak:

„A kiadvány gyakorlati („hogyan csináljuk”) könyvvizsgálati megközelítést kínál, amelyet a gyakorló könyvvizsgálók felhasználhatnak kis- és középvállalkozásoknál végzett, kockázati alapú könyvvizsgálat során. Végső soron hozzá kellene, hogy segítse a gyakorló könyvvizsgálókat magas színvonalú, költséghatékony könyvvizsgálat végzéséhez, lehetővé téve számukra a kis- és középvállalkozások és a köz érdekének jobb szolgálatát.”

Bízunk benne, hogy a jelen IFAC KKV Útmutató a részletes magyarázatok és szemléltető példák révén elősegíti a nemzetközi könyvvizsgálati standardokkal összhangban végzett könyvvizsgálat alaposabb megértését és érdemi segítséget nyújt a könyvvizsgálatok gyakorlati végrehajtásához is. A kiadvány és az abban bemutatott példák pedig nemcsak a KKV-k könyvvizsgálatában nyújthatnak kapaszkodót.

Reméljük, hogy az IFAC KKV Útmutatót hasznosan tudják majd felhasználni a mindennapi munkájukban!

IFAC kiadvány magyar nyelven itt érhető el: "Útmutató a nemzetközi könyvvizsgálati standardok használatához a kis- és középvállalkozások könyvvizsgálata során"

Az eredeti angol nyelvű kiadvány elérhetősége: “Guide to Using International Standards in the Audits of Small- and Medium-Sized Entities, 4th Edition, July 2018, ISBN 978-1-60815-353-4

  
                                             
MKVK Szakértői Bizottsága

  

Betöltés...
X