Iránymutatás a késedelmesen (pótlólag) elvégzett könyvvizsgálatról

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Főtitkári Hivatala 2021 decemberében egy tájékoztató levelet küldött azon vállalkozások számára, amelyek az IM Céginformációs Szolgálatának adatbázisából lekérdezett adatok alapján – a megelőző két üzleti év nettó árbevétel adatait, illetve az átlagos foglalkoztatói létszám adatait figyelembe véve – a 2020. évi számviteli beszámolójuk tekintetében valószínű, hogy könyvvizsgálatra lettek volna kötelezettek, de nem tettek közzé könyvvizsgálói jelentést a beszámoló letétbehelyezésével egyidejűleg. A kamarai tájékoztatás elsődlegesen arra irányult, hogy felhívja az érintett vállalkozások figyelmét a törvényi előírások alapján fennálló könyvvizsgálati kötelezettségük teljesítésére, egyrészt pótlólag a 2020. évi beszámolójuk tekintetében, másrészt a jövőben elkövetkező üzleti évekre nézve.

A kamarai tájékoztatás hatására az elmúlt időszakban több könyvvizsgáló kolléga kapott felkérést a 2020. évi beszámoló pótlólagos könyvvizsgálatának elvégzésére, mellyel kapcsolatban számos gyakorlati kérdéssel keresték meg a kamarát. A kamara vezetésének egyetértésével és felkérésére, a szakértői bizottság a jelen iránymutatással kíván segítséget nyújtani a kamarai tag könyvvizsgálóknak annak megítélésében, hogy milyen sajátosságai lehetnek egy – a törvényben előírt határidőt követő jelentős késedelemmel, pótlólag elvégzett – könyvvizsgálatnak, és ezek hogyan érinthetik a kiadásra kerülő könyvvizsgálói jelentést.

A szakértői bizottság a kamarához beérkezett kérdések alapján határozta meg azokat a témaköröket, amelyekkel kapcsolatban nagyfokú bizonytalanságot észlelt, és ezekre a témákra fókuszálva dolgozta ki jelen szakmai iránymutatását, kérdés-válasz formájában.

A szakértői bizottság iránymutatását a következő linken lehet elérni:

Iránymutatás a késedelmesen (pótlólag) elvégzett könyvvizsgálatról

Szakértői Bizottság