A Szakértői Bizottság közleménye - KATA-ból áttérés

2022. július 12-én az Országgyűlés elfogadta a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény (KATA törvény) jelentős módosítását, mely idén szeptember 1-jétől hatályba lép. Az új szabályozás értelmében a KATA-s egyszerűsített adózási körből kikerülnek azok az egyéni illetve kisvállalkozások, amelyek bevétele nem kizárólag magánszemélyek részére nyújtott szolgáltatásból, értékesítésből származik.  Várhatóan sok jelenleg KATA-s kisvállalkozás fog átlépni a számviteli törvény hatálya alá, nekik a törvényben meghatározott nyitómérleget kell készíteniük és könyvvizsgálóval felülvizsgáltatniuk.

Tájékoztatjuk kamarai tagjainkat, hogy egy korábbi áttérési hullám alkalmával a szakértői bizottság készített egy, a nyitómérleg könyvvizsgálatára használható és ma is releváns könyvvizsgálói jelentésminta ajánlást, melyet az itt elérhető közleménnyel jelentetett meg a honlapon, és amelyet a mostani áttérésekkel kapcsolatban szintén ajánlunk szíves figyelmükbe.

A módosított KATA törvény új rendelkezései érintik az eddig KATA-s adózási formában működött könyvvizsgáló szolgáltatókat is, hiszen ezt a szolgáltatást nem magánszemély részére nyújtja a könyvvizsgáló. Az áttéréssel kapcsolatban felmerülő jogi természetű kérdésekkel kérjük, hogy a Főtitkári Hivatal Titkárságát keressék meg, a honlapon található elérhetőségeken.
 


                              Barsi Éva 
                                    MKVK szakmai alelnöke
 

Betöltés...
X