Könyvvizsgáló cég feladata a pénzmosással kapcsolatos szabályozásban

Az elnökség 112/2013. számú (2013.10.07.) elnökségi határozatával elfogadta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény szerinti belső szabályzat kidolgozásához kiadott kamarai mintaszabályzat módosítását, amely a vonatkozó elnökségi határozat közzétételével, 2013. október 9. napjával hatályba lépett (a szabályzat 2014. február 12. napján módosult!). Az alábbiakban a könyvvizsgáló cégek ezzel kapcsolatos feladatairól olvashat.

  1. HA a Kamarai mintaszabályzatot alkalmazta és alkalmazza, akkor a Kamara felé NINCS teendője, a belső szabályzat módosítása a mintaszabályzat módosulásával automatikusan megtörténik. Saját maga számára kinyomtatja a szabályzatot és annak megfelelően jár el.
  2. HA nem a kamarai szabályzatot alkalmazta, akkor a jogszabályváltozások átvezetésével, a mintaszabályzat módosulásaira is figyelemmel hatályosítaniuk szükséges a belső szabályzatukat, melyet azonban ismételten nem kell jóváhagyásra megküldeniük a kamara területi szervezete részére.
  3. HA a cég 2013. július 1-je után kezdi meg a szolgáltatást, akkor HA a Kamarai mintaszabályzatot alkalmazza, akkor a szabályzatot NEM kell a helyi szervezetnek elküldenie, DE a kamarai mintaszabályzat hatályba léptetésére vonatkozó beiktatási határozatot, valamint a kijelölt személy(ek) nevéről, beosztásáról és elérhetőségéről szóló határozatot IGEN. Az új cégeknek a kijelölt személyt be kell jelenteniük a NAV Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Iroda részére (1033 Budapest, Huszti út 42.) (Ez eddig is így volt.)
  4. HA a cég 2013. július 1-je után kezdi meg a szolgáltatást, akkor HA NEM a Kamarai mintaszabályzatot alkalmazza, akkor a szabályzatot EL KELL a helyi szervezetnek küldenie jóváhagyásra. Az új cégeknek a kijelölt személyt be kell jelenteniük a NAV Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Iroda részére (1033 Budapest, Huszti út 42.), de a szabályzatot utóbbi szervezetnek NEM kell elküldeni.

Helyi szervezet feladata pénzmosással kapcsolatos szabályozásban

  1. NINCS feladat
  2. NINCS feladat
  3. A kamara helyi szervezete a Beiktatási határozat alapján HATÁROZAT-ot ad ki arról, hogy a szabályzatot jóváhagyja, melyet nem kell a könyvvizsgáló cég részére megküldenie. (Eddig is ez volt a feladat.)
  4. A kamara helyi szervezete áttekinti a beküldött szabályzatot, és HA megfelelő, akkor HATÁROZAT-ot ad ki arról, hogy a szabályzatot jóváhagyja, melyet megküld a könyvvizsgáló cégnek. (Eddig is ez volt a feladat.)

A helyi szervezet a BEIKTATÁSI határozatokat, valamint saját HATÁROZATAIT megfelelő módon gyűjti, nyilvántartja.

Részletes leírást lásd: kamarai közlemény, illetve a NAV közleménye:
http://www.nav.gov.hu/print/nav/penzmosas/felugyeleti_tevekenyseg/tajekoztatas_20130710.html

dr. Ladó Judit
Szakmai Alelnök
 

Betöltés...
X