Az IFRS 9 alkalmazásával kapcsolatos figyelemfelhívás

2017. január 1-jét követően kötelező lesz IFRS-ek szerinti beszámolót készíteni - az MNB felügyelete alá tartozó intézmények kivételével – azon vállalkozások számára, amelyek értékpapírjait az Európai gazdasági Térség bármely tagállamának szabályozott piacán forgalmazzák (EU-s tőzsdén jegyzett cégek).

Ugyanezen időponttól kezdődően az MNB felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezetek számára – a kölcsönös biztosító egyesületek és a pénztárak kivételével – választhatóvá válik az IFRS-ekre való átállás, azzal, hogy 2018. január 1-jétől a szabályozott piacra történt bevezetés tényétől függetlenül valamennyi magyarországi székhelyű hitelintézet, hitelintézettel egyenértékű prudenciális szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozás részére kötelező lesz az IFRS-ek alkalmazása.

Mivel az IFRS-ekre való átállás nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért a Magyar Nemzeti Bank mellékelten közzéteszi az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) jelentéseit annak érdekében, hogy a magyarországi kibocsátók és pénzügyi szervezetek is ismerjék az európai felügyeleti hatóságok IFRS 9 felkészüléssel kapcsolatos álláspontját, és a saját gyakorlatuk kialakítása során vegyék figyelembe az EBA és az ESMA által meghatározott ajánlásokat.

A Magyar Nemzeti Bank levelének letöltése
 

Betöltés...
X