Sporttörvény változásának hatása a könyvvizsgálók szakmai felelősségbiztosítására

A sporttörvény változása új piaci teret nyitott meg a kamarai tag könyvvizsgálók számára. Mindazon sportegyesület, profi vagy amatőr sport klub, aki nevezett jogszabály szerinti támogatást igényel – és az abban foglalt feltételeknek megfelel – a törvényben megfogalmazottak szerint köteles könyvvizsgáló által hitelesített bizonylatokkal elszámolni a támogatást nyújtó felé. Ugyanakkor a törvény végrehajtási utasítása – mely kormányrendelet formájában került megfogalmazásra – magasabb biztosítási limitet ír elő a könyvvizsgálók részére, mint amellyel általában rendelkeznek.

A 2011. évi LXXXII. törvény, a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosításáról és az ahhoz kapcsolódó 107/2011. (VI. 30.) kormányrendelet, a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól új kihívás elé állította a kamarai tag könyvvizsgálókat.

A kormányrendelet 5. pontjának (a támogatások felhasználásának ellenőrzése) 11.§ (6) bekezdése kimondja, hogy:

„…Amennyiben a jóváhagyást végző szervezet által kiállított támogatási igazolások összértéke adott támogatott szervezet vonatkozásában eléri a 20 millió forintot, a támogatott szervezet köteles könyvvizsgáló által hitelesített számviteli bizonylatokkal elszámolni az ellenőrző szervezet felé. A könyvvizsgálónak legalább az igénybe vett támogatás összértékét elérő, de legfeljebb 50 millió forint értékű felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a támogatott szervezet az elszámoláshoz benyújtott dokumentumok részeként csatolt, a támogatási időszakra szóló biztosítási kötvény hiteles másolatával igazol.….”

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy azon könyvvizsgálók, akik élni kívánnak a sporttörvény változása nyújtotta lehetőséggel jelentős mértékben kell módosítsák szakmai felelősségbiztosításukat.

A kormányrendelet előírja, hogy a sportegyesület a pályázat elszámolásának beadásakor köteles csatolni az alkalmazni kívánt könyvvizsgáló – a törvény által megkövetelt mértékű – felelősségbiztosítási kötvényét vagy egy arról szóló hiteles fedezetigazolást.

Annak érdekében, hogy tagjainkat számára felelősségbiztosításuk módosítása ne jelentsen aránytalanul nagy terhet és minden egyes kamarai tag élhessen a törvény változás nyújtotta lehetőségekkel a Magyar Könyvvizsgálói Kamara központi szervezete felkérte biztosítási Alkuszát, folytasson egyeztetéseket a Biztosító Társaságokkal.

A feladatok végre hajtásában a kamara és annak biztosítási alkusza aktívan együttműködik!

Az egyeztetések eredményeképpen a Biztosító Társaságok – a kamara Alkuszával együttműködve – kedvezményes, speciális és egyedi tarifákat dolgoztak ki a sportszervezetek állami tágmogatásának könyvvizsgálati feladataihoz kapcsolodó felelősségbiztosításra vonatkozóan.
Amennyiben igénybe szeretné venni a kamara Alkuszának segítségét és élni szeretne ezzel a kedvezményes lehetőséggel, úgy kérjük, töltse le adatlapunkat!

Adatlap letöltése

Kérjük, hogy a kitöltött nyomtatványt küldje meg e-mail-en a kamara alkusza részére a következő címre: sporttamogatas@mkvkalkusz.hu

Az adatlap beérkezését követően a kamara Alkusza felveszi Önnel a kapcsolatot és elkészíti az Ön személyre szabott szakmai felelősségbiztosítási ajánlatát!

Esetleges kérdéseik esetén kérjük keressék Lévai Sándor szakmai vezetőt, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Biztosítási Alkuszának ügyvezetőjét!

Magyar Könyvvizsgálói Kamara
Biztosítási Alkusz Kft.

A Nemzeti Sport Intézet oldalán érhetőek el a támogatható sportok.
www.nupi.hu > Látvány-csapatsportok támogatása > eloadasok

Az előadások anyagban található egy lista, ahová jelentkezhet a könyvvizsgáló.