Egyéni vállalkozók hozzájárulási díja

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény 2011. július 15-i hatállyal több pontban módosította a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvényt (továbbiakban: Kkt.).

E szerint a Kkt. 2. § 6. pontja, valamint a Ptk. 685. §-ának c) pontja alapján az egyéni vállalkozó is gazdálkodó szervezetnek minősül, amely a Kkt. 2. § 14. pontja, illetve 34. § (1) bekezdése értelmében Magyarország területén akkor végezhet jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet, ha azt könyvvizsgáló cégként a kamara a Kkt. 35. § alapján engedélyezte és arról igazolást adott.

Az egyéni vállalkozások regisztrálását a törvény értelmében a kamarának végre kellett hajtani.

A fenti törvény alapján az egyéni vállalkozók cégként lettek regisztrálva a kamara nyilvántartásában, melyről a felvételi bizottságtól határozatot, majd egy nyilvántartási számmal ellátott IGAZOLÁS-t kaptak.

A könyvvizsgáló cégek (Kft., Bt., Zrt. Kfc., Egyéni vállalkozó) a kamara alapszabályának 190. pontja szerint fizetik az éves hozzájárulási díjat.

"190. A kamaránál nyilvántartásba vett könyvvizsgáló cég hozzájárulási díja a cég előző évi teljes nettó árbevétele után számított 0,7 százalék, amely díj nem lehet kevesebb, mint 31.000 forint/évnél."

A tavalyi évben az egyéni vállalkozások még nem voltak cégként nyilvántartva, az idei évi hozzájárulási díj helyett természetes személyként alaptagdíjon felül az árbevételnek megfelelő úgynevezett kiegészítő tagdíjat kellett fizetniük.