Figyelem! Archivált cikk. Lehet, hogy már nem aktuális.

Búcsú Dr. Ujvári Gézától

2011. augusztus 4-én helyezték örök nyugalomra dr. Ujvári Gézát, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási alelnökét.
Dr Ujvári Géza 2011. július 9-én, életének 58. évében hunyt el. 

Már egy éve aggódva figyeltük egészségi állapotodat, reménykedtünk abban, hogy javulásod lehetővé teszi az általad gondosan megtervezett feladatok elvégzését. Ha kell találnunk három tulajdonságot, ami legjobban jellemzett, az a tisztesség, a megbízhatóság és a szakmai igényesség.

A Pénzügyi és Számviteli Főiskola hallgatójaként már az ajánlott szakirodalmat böngészted, amikor társaid a kötelező tananyagot olvasták. A közgazdasági egyetemen is olyan kérdésekkel foglalkoztál a szemináriumokon, amelyek a doktori értekezésed fő tézisei lehettek később. A pénzügyek és a számvitel tudománya folyamatosan foglalkoztatott, elmélyülten kutattad, önzetlenül osztottad meg szakmai tudásodat hallgatóiddal oktatóként 1974 és 1980 között a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Salgótarjáni Intézetében, majd 1981-től Budapesten, a közgazdasági egyetemen.
Nem csak az egyetemi katedrán ismerhették meg számviteli szakmai kérdésekben véleményedet, számos színvonalas szakkönyv és szakcikk szerzője voltál, a konszolidáció és az átalakulások számviteli módszertani kérdéseiről az elsők között jutottál eszünkbe.
Sokat köszönhetünk neked mi, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara bejegyzett könyvvizsgálói is. Ott bábáskodtál kamaránk megalakításakor, 1998-tól az oktatási bizottság elnökeként, 2008 óta pedig oktatási alelnökként irányítottad a könyvvizsgálók képzési és továbbképzési rendszerének megújítását, életed fő művének tekintve azt. Mindig volt ötleted, koncepciód a továbbfejlesztésre, ezek megvalósítása érdekében sokat vitáztál és harcoltál. Mások véleményét tiszteletben tartottad, s érvekkel bizonyítottad a magad igazát. Nemcsak szervezted a könyvvizsgálók képzését és továbbképzését, hanem számos előadással segítetted magasabb szintre emelni szakmai tudásukat.
Aktív könyvvizsgálóként is sokat dolgoztál, szakmai tapasztalatokat szereztél magad is, ezek mind be is épültek az oktatási, képzési rendszerbe. Számos cég vezetése tiszteli szakmai felkészültségedet.
Szabadidődben kedvenc elfoglaltságod az olvasás volt, irodalmi műveltségedet sokan tiszteltük. Nyílt, őszinte embernek ismertünk. Oktatási alelnökként a ciklus végéig még számos feladatot szerettél volna befejezni, miközben heroikus küzdelmet vívtál a kórral.
Méltán tiéd idén a Dr. Bartók Nagy András Életműdíj, aminek még örülhettél, de személyesen − szeptemberi konferenciánkon − már nem tudod átvenni.
És nem tudod már megnyitni a kötelező továbbképzés oktatóinak nyár végén szokásos felkészítését sem, de egy biztos: mindannyian Rád fogunk gondolni.
Az egész könyvvizsgálói szakma fájdalommal búcsúzik Tőled.

Magyar Könyvvizsgálói Kamara
vezetősége és tagsága

Betöltés...
X