Digitalizáció alkalmazása és fejlesztése a NAV-nál - Vágujhelyi Ferenc

Vágujhelyi Ferenc előadásának ideje: 2023. szeptember 14. 13.30-14.00 – "Digitális lépésváltás a könyvvizsgálatban" című Könyvvizsgálói Konferencia

Előadó

Vágujhelyi Ferenc 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 

elnök

1994-ben fizikatanári, 1995-ben programozó matematikus végzettséget szerzett az ELTE-n. 2010 és 2013 között a NAV szakfőigazgatója, majd 2015-ig informatikai elnökhelyettese volt. 2015 óta a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, 2020 óta a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület elnöke. 2021. július 8. óta a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséért felelős államtitkára. 
  
     

Előadás rövid összefoglalója

  

Adattudomány és jogkövetés

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődése, a rohamtempójú digitalizáció alapvető változást hozott az adóztatásban is. Változott az adatok mennyisége és minősége: létrejött a NAV digitális adatvagyona, fejlődtek az adatelemzési módszerek. A tranzakcióalapú adatok folyamatos, robotizált elemzése csökkenti az adózási rendszer kijátszhatóságát. Az ügyeskedők kockázata nagyobb, mint valaha. Az adattudomány megoldásokat kínál az adóelkerülők és a számlázási láncok tényleges haszonhúzóinak azonosítására, védi a jóhiszemű vállalkozásokat, gépesíti az adminisztrációt, ellenőrizhetővé teszi az adatokat. 

    

Betöltés...
X