Egyeztetés a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletről

A Nemzetgazdasági Minisztérium a tervezett Pénzügyi Ágazati Közfelügyelettel kapcsolatban vitaanyagot állított össze és küldött meg a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának, valamint az érintett szakmai szervezeteknek. A vitaanyagra a válaszként az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete, a Könyvelők Országos Egyesülete, Minőségi Könyvelők Klubja Egyesülete, Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Könyvelőirodák Országos Szövetsége, valamint a Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai koncepció címmel megfogalmazta véleményét, amelyben a részletekről – például az adószakértői minősítés tervezett megszüntetéséről is véleményt alkotva - nem támogatta a Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet létrehozását.

2016. május 26-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban megbeszélésre került sor, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről – többek között - Tállai András államtitkár úr, Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár úr, valamint Molnár Csilla a Közfelügyeleti Főosztály vezetője képviselte a vitaanyag összeállítóit. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara részéről Dr. Pál Tibor elnök és Dr. Hegedűs Mihály oktatási alelnök volt jelen, a szakmai koncepcióval egyetértő további szakmai szervezetek vezetőin kívül még a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete képviseltette magát.

A meghívottak kifejtették álláspontjukat a vitaanyaggal összefüggésben, valamint felvetettek néhány új megoldási lehetőséget. A találkozón abban egyetértés mutatkozott, hogy a szakmai tevékenységek minőségének javítására szükség van, ugyanakkor a szakmai szervezetek egyhangúan nem támogatták a Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet létrehozását.

Tállai András államtitkár úr és Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár úr reagáltak az elhangzottakra és a vita lezárását követően 2016 szeptember-október időpontot valószínűsítettek a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletre vonatkozó normaszöveg kidolgozására.

Betöltés...
X