A kamara vezetőinek látogatása a Magyar Nemzeti Banknál

Dr. Pál Tibor, a kamara elnöke, Dr. Hegedűs Mihály, oktatási alelnök, Barsi Éva szakmai alelnök, és Agócs Gábor a Pénz- és Tőkepiaci Tagozat Elnöke április 4-én, hétfőn bemutatkozó látogatást tett a Magyar Nemzeti Banknál, ahol Dr. Windisch László alelnök és Keresztes Tamás igazgató fogadta őket. A felek elkötelezettek a szakmai együttműködésre és fontosnak tartják a kapcsolatok bővítését.

A kamara vezetői röviden ismertették az MNB által felügyelt intézményi kör könyvvizsgálóinál az elmúlt időszakban történt fontosabb változásokat (felelősségi biztosítási összeg emelése, minősítésekkel kapcsolatos vizsgáztatás, tagozati szakértői csoport működése), és megköszönték az MNB segítéségét a szakmai (oktatási, tagozati szakértői) munkákban. Az MNB vezetői elmondták, hogy az elmúlt évi nehézségek ellenére bíznak a könyvvizsgálókban és biztosak abban, hogy néhány könyvvizsgáló kollega negatív megítélése nem hat negatívan a szakmára.

A felek megállapodtak abban, hogy a kamara és az MNB között meglévő együttműködési megállapodást meg kell újítani, és szorgalmazták az évi egy-két alkalommal történő vezetői találkozót. Az MNB továbbra is támogatást ígért szakmai továbbképzési programokban (ideértve az e-learninget is) és szakértőket delegál abba a munkacsoportba, mely a könyvvizsgálói különjelentést szabályozó „ajánlást” felváltó könyvvizsgálói standard kidolgozásáért lesz felelős.

Sürgős szakmai egyeztetést érintően két terület merült fel: a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodói kör könyvvizsgálói rotációjával kapcsolatos EU-s rendelet hazai implementációja és az MNB felé fennálló titoktartási szabályok alóli felmentés gyakorlati megvalósítása.

Agócs Gábor
Pénz- és Tőkepiaci Tagozat elnöke 

Betöltés...
X