Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések az európai bankszektorban – 2019-es frissítés

A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések (KAM) kommunikálásának célja a könyvvizsgálói jelentés értékének növelése a felhasználók számára. A számviteli szakemberek európai szervezete, az Accountancy Europe, második egymást követő évben készített felmérést a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatánál már három éve létező kötelezettség teljesítéséről. A felmérés célja, hogy feltárja, vannak-e kialakulóban lévő tendenciák vagy jelentős változások az előző évhez képest. Az angol nyelven elérhető tanulmány idén a KAM-ok számára és típusára összpontosít, bepillantást engedve több mint 60 európai bank 2017. és 2018. évi könyvvizsgálói jelentésében megjelenített KAM-okba.

Az átláthatóság iránti növekvő igényre reflektálva az IAASB 2015-ben egy új könyvvizsgálati standardot bocsájtott ki. A 701-es témaszámú, "Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések kommunikálása a független könyvvizsgálói jelentésben" megnevezésű standard részletesen leírja a KAM-ok alkalmazásának követelményeit.

A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések azok a kérdések, amelyek a könyvvizsgáló szakmai megítélése szerint a legjelentősebbek voltak a tárgyidőszaki pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során. A KAM kommunikálása segítheti a könyvvizsgálói jelentések célzott felhasználóit abban, hogy megismerjék a gazdálkodó egységet és az auditált pénzügyi kimutatásokban szereplő jelentős vezetői megítélést igénylő területeket.

Az alábbi linkeken megtalálható a teljes frissített kiadvány és a két-oldalas összefoglaló is.

  

Kapcsolódó anyagok

  Közlemény a Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések az európai bankszektorban

  Közlemény angol nyelven az Accountancy Europe oldalán

  

Betöltés...
X