Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések az európai bankszektorban

A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések (KAM) kommunikálásának célja a könyvvizsgálói jelentés kommunikatív értékének növelése. A számviteli szakemberek európai szervezete, az Accountany Europe felmérést készített a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatánál már két éve létező kötelezettség teljesítéséről. Az angol nyelven elérhető tanulmány - példákkal illusztrálva - bepillantást enged több, mint 60 európai bank 2017. évi könyvvizsgálói jelentésében megjelenített KAM kommunikációjába.

Az átláthatóság iránti növekvő igényre reflektálva az IAASB 2015-ben egy új könyvvizsgálati standardot bocsájtott ki. A 701-es témaszámú, "Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések kommunikálása a független könyvvizsgálói jelentésben" megnevezésű standard részletesen leírja a KAM alkalmazásának követelményeit.

A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések azok a kérdések, amelyek a könyvvizsgáló szakmai megítélése szerint a legjelentősebbek voltak a tárgyidőszaki pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során. A KAM kommunikálása segítheti a könyvvizsgálói jelentések célzott felhasználóit abban, hogy megismerjék a gazdálkodó egységet és az auditált pénzügyi kimutatásokban szereplő jelentős vezetői megítélést igénylő területeket.

A felmérés letöltése

Betöltés...
X