Könyvvizsgálati kötelezettség Európában – 2021-es frissítés

Könyvvizsgálati kötelezettségre meghatározott küszöbértékek EurópábanA Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe frissítette azon korábbi felmérését, hogy a 2013-as Számviteli Irányelv elfogadása óta az egyes EU tagállamok milyen irányban változtatták a könyvvizsgálati kötelezettségre meghatározott küszöbértékeket.

A felmérés alapján 5 uniós tagállamban csökkentették, míg 4 másik tagállamban emelték a küszöbértékeket 2016 és 2021 között. Összességében megállapítható, hogy nincs egyértelmű tendencia sem a küszöbértékek csökkentése, sem pedig azok emelése irányában. Hosszabb távon ugyanakkor az látható, hogy az európai országok többségében növelik a küszöbértékeket. Az egyes országok által meghatározott mérlegfőösszeg, valamint nettó árbevétel küszöbértékek átlagosan megtriplázódtak 2016 és 2021 között. 23 ország növelte a mérlegfőösszegre vonatkozó küszöbértéket és 22 ország növelte a nettó árbevételre vonatkozó küszöbértéket.
A felmérés adatai szerint a tagállamok szerteágazó nemzeti politikát folytatnak és különféle nézeteket vallanak a kisebb gazdálkodók könyvvizsgálati kötelezettségével kapcsolatban.

A felmérés eredménye és a tagállamokban jelenleg alkalmazott határértékek megtekinthetők az Accountancy Europe Audit exemption thresholds in Europe felmérésében.

  

Szakértői Bizottság

Kapcsolódó anyagok

     

Betöltés...
X