Figyelem! Archivált cikk. Lehet, hogy már nem aktuális.

Parlament előtt a kamarai törvény módosítása

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága április 12-én, kedden tárgyalta a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvényt (továbbiakban: kamarai törvény). A tagállamok idén júniusig kaptak haladékot arra, hogy az Európai Unió könyvvizsgálati politikáról szóló jogszabályainak előírásait (ún. audit reform) átültessék a hazai szabályozásba.

A Közfelügyeleti hatóság és a kamara február óta több körben is egyeztette az audit reform kamarai törvénybe történő átültetésének részletszabályait. Az írásban tett észrevételeket személyes egyeztetések során volt alkalma kifejteni a kamara képviselőinek. Jelentős mértékben sikerült javaslatainkat elfogadtatni, illetve a szakmai egyeztetések során számos kérdést megnyugtatóan rendezni.

A törvénytervezetben – az uniós irányelvnek megfelelően – úgy rendeződtek át a hatósági feladatok, hogy a kamara működését, szerepét, feladatainak ellátását alapvetően nem változtatják. A tervezet elfogadása esetén a végső felelősséggel rendelkező illetékes hatóságnak a közfelügyeleti hatóság minősül, a feladatok – eddig is kamarához kötődő részét –a közfelügyeleti hatóság végső felelőssége mellett – továbbra is a kamara látja el.

A Parlament előtt lévő tervezet az uniós előírásokhoz igazodva -többek között - az alábbi területek szabályozásával foglalkozik:

  • Könyvvizsgáló függetlenség
  • Közfelügyeleti és kamarai minőségellenőrzés
  • Nem könyvvizsgálati szolgáltatások nyújtása
  • Nemzetközi könyvvizsgálati standardok (ISA) adaptálása
  • A könyvvizsgálói jelentés tartalma
  • EU szintű közfelügyelet

(Az audit reformról bővebben a SZAKma áprilisi számában olvashatnak).

Magyar Könyvvizsgálói Kamara abban érdekelt, hogy a könyvvizsgálók tevékenységével - így a törvénytervezettel összefüggésben is -, a bizottsági vitában, illetve a sajtóban megjelent vélemények mindegyike szakmai alapokon nyugodjon, mivel szakmai kérdésekről lehet és érdemes vitát folytatni. A kamara az ilyen megközelítésű megbeszélésekre nyitott és felkészült, és úgy véli, hogy egyes vélemények általános szakmai igazságként történő kihirdetését meg kell, hogy előzze azoknak – a könyvvizsgálói feladatok és lehetőségek ismeretén alapuló - az érintett felekkel történő szakmai megvitatása.

A tervezet szövege a Parlament honlapján az alábbi linkre kattintva érhető el:
http://www.parlament.hu/irom40/10091/10091.pdf
 

 

 

Betöltés...
X